of 61441 LinkedIn

Zon zorgt voor stijging duurzame energie

Productie uit grote zonneparken heeft er in 2018 voor gezorgd dat in 2018 acht procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen is opgewekt. Maar de bouw van nieuwe windparken stagneert, blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Productie uit grote zonneparken heeft er in 2018 voor gezorgd dat in 2018 acht procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen is opgewekt. Maar het aandeel windenenergie stagneert, blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Doel

In 2018 werd 18 miljard kilowattuur (kWh) aan elektriciteit geproduceerd. Daarmee is het aandeel hernieuwbare stroom in het totale verbruik toegenomen tot 15%, een procent winst vergeleken met vorig jaar. Dat is nog steeds ver verwijderd van het door de EU-landen afgesproken doel om in 2020 minstens 20 procent hernieuwbare elektriciteit op te wekken.

 

Wind

De meeste duurzame stroom komt nog steeds uit windturbines, maar 2018 was een slecht jaar voor de groei van die sector. Er kwamen geen nieuwe windmolens op zee bij, en ook op het land was de groei marginaal. De kleine stijging die er is, komt vooral doordat verouderde windturbines zijn vervangen door modellen die meer stroom kunnen opwekken.

 

Zon

De groei van het totale aandeel duurzame elektriciteit kwam bijna volledig voor rekening van zonnepanelen. Die is met een stijging van meer dan 40 procent aan geïnstalleerde zonnepanelen toegenomen tot 3,2 miljard kWh. Ruimt de helft van de groei van het totale vermogen van zonnepanelen komt door grote zonneparken en grote installaties op daken van gebouwen. De opgewekte zonne-energie is nog steeds slechts ongeveer een derde van wat windmolens opwekken, maar al bijna gelijk met de opgewekte stroom uit biomassa. Ook biomassa-stroom groeit niet erg hard; een aantal grote biomassa-installaties liggen stil vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners