of 59794 LinkedIn

Zet geen boete op plaatsing zonnepanelen

De rechterlijke uitspraak dat zonnepanelen onroerend goed zijn en daarmee de woz-waarde van een woning verhogen, mag geen rem zijn op de verduurzaming. In onder meer Haarlemmermeer en Capelle aan den IJssel roepen raadsfracties op de panelen bij de waardebepaling buiten schot te laten.

De rechterlijke uitspraak dat zonnepanelen onroerend goed zijn en daarmee de woz-waarde van een woning verhogen, mag geen rem zijn op de verduurzaming. In onder meer Haarlemmermeer en Capelle aan den IJssel roepen raadsfracties op de panelen bij de waardebepaling buiten schot te laten.

Bezwaar

De kwestie werd aanhangig gemaakt door een eigenaar van een Emmense twee-onder-een-kap-woning. Hij tekende bezwaar aan tegen het besluit van zijn gemeente, die de woz-waarde van zijn huis vanwege de erop gemonteerde zonnepanelen met 3.000 euro had verhoogd. Volgens de eigenaar zijn zonnepanelen een roerend goed (want bij een verhuizing weer mee te nemen) en horen ze dus buiten de woz-bepaling te worden gelaten.


Hoger beroep
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden nam in april in hoger beroep echter een eerdere uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland over. Daarin wordt het gemeenten toegestaan de waarde van de zonnepanelen bij de woz-waarde op te tellen. ‘De gemachtigde van belanghebbende heeft desgevraagd ter zitting van het Hof verklaard dat de zonnepanelen naar aard en inrichting bestemd zijn om duurzaam ter plaatse te blijven zolang als belanghebbende in de onroerende zaak woont’, motiveert het Gerechtshof de eigen uitspraak. ‘De zonnepanelen moeten daarom als onroerend worden aangemerkt. De (technische) mogelijkheid dat belanghebbende bij verhuizing de zonnepanelen meeneemt, is niet relevant.’

Boete op verduurzaming
De hogere woz-waarde betekent dat gemeenten dankzij de door particulieren aangelegde zonnepalen meer ozb kunnen ophalen. Zo kan het voor burgers een boete worden op hun verduurzamingsambities. In Capelle aan den IJssel roept de VVD-fractie het college daarom op de zonnepanelen niet in de woz-waarde door te rekenen. In Haarlemmermeer heeft de lokale partij HAP  vergelijkbare vragen gesteld aan het college.
De gemeente Emmen, die de woz-waarde vanwege de aanwezigheid van zonnepanelen dus al verhoogde, was niet bereikbaar voor commentaar.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ed (Financieel Adviseur) op
Waarom alleen zonnepanelen. Omdat ze zichtbaar zijn en buiten zijn gemonteerd. Dus dan maar aan de warmte pomp die is niet zichtbaar en niet meegenomen de heffing in de WOZ, Waterschapsheffing, IB etc. En deze is niet mee te nemen. Niet een beetje vreemd.
Door J. de Niet (fin.adv.) op
De raadsfracties in kwestie en de steller van dit artikel maken de klassieke fout door geen acht te slaan op het waarde versus tarief systeem in de OZB. Gemeentes willen een bepaald bedrag ophalen. Als de waardes stijgen, moet je het tarief laten dalen. Verder is onontkoombaar aan het systeem van de WOZ dat waardeverhogende acties (schilderbeurtje, plaatsing tuinhuis, uitbouw, dakkapel) de waarde verhogen. Dit kan pas anders als de WOZ anders ingericht wordt, b.v. door alleen m2. en m3 als grondslag te nemen. Zou het allemaal een stuk simpeler maken overigens.
Door p op
Goh en maar klagen...
Door Maarten Allers op
Gemiddeld is het ozb-tarief voor woningen 0,118% van de woz-waarde. Dus bij plaatsing van zonnepanelen ter waarde van 3000 euro stijgt de ozb-aanslag met 3,50 euro (per jaar). Dat lijkt mij niet onoverkomelijk. De waterschapsheffing en het eigenwoningforfait komen daar nog bij maar dat zijn ook geen grote bedragen. Zonnepanelen uitzonderen klinkt sympathiek maar is in de praktijk ingewikkeld. Is het dat waard?
Door Hans op
Heel vervelend, die nul-op-de-meter woningen, de eigenaren betalen maar weinig belasting, dat wordt de overheid 'te duur', dus zeker geen vergoeding meer voor het terugleveren - zie de nieuwe zgn. "stimuleringsregeling" duurzame energie - een extra belasting via de WOZ, er moet nog meer te bedenken zijn.
Stel je voor heel Nederland vol met energie zuinige huizen, wie gaat al die mis gelopen belasting dan opbrengen?