of 64621 LinkedIn

'Zelfwoonplicht' Amsterdams koophuis onder 512.000 euro

Mensen die in Amsterdam een huis kopen met een WOZ-waarde tot 512.000 euro, moeten worden verplicht zelf in dat huis te gaan wonen. Als het aan het stadsbestuur ligt, wordt die maatregel zo snel mogelijk ingevoerd. Hij moet voorkomen dat beleggers woningen kopen en vervolgens duur verhuren.
5 reacties

Mensen die in Amsterdam een huis kopen met een WOZ-waarde tot 512.000 euro, moeten worden verplicht zelf in dat huis te gaan wonen. Als het aan het stadsbestuur ligt, wordt die maatregel zo snel mogelijk ingevoerd. Hij moet voorkomen dat beleggers woningen kopen en vervolgens duur verhuren.

Afgetroefd

Door de grens te leggen bij 512.000 euro wordt 60 procent van de koophuizen in Amsterdam beschermd tegen opkoop, stelt woonwethouder Jakob Wedemeijer. Hij noemt het 'onacceptabel dat mensen die op zoek zijn naar een woning worden afgetroefd door beleggers die woningen opkopen om ze tegen torenhoge prijzen te verhuren. Daarom willen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk woningen alleen kunnen worden gekocht door mensen die er ook echt gaan wonen. Woningen zijn om in te wonen en niet om aan te verdienen.' De 'zelfwoonplicht' zou gelden tot vier jaar na aankoop. Daarna mag de woning worden verhuurd.

 

Uitzonderingen

Op de regeling zijn een paar uitzonderingen. Zo mag een huis wel worden verhuurd aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers, zussen) of tijdelijk worden verhuurd, bijvoorbeeld tijdens een verblijf in het buitenland. Ook woningen die onlosmakelijk horen bij een bedrijfsruimte, kantoor of winkel mogen worden verhuurd.

 

Prijzen verdubbeld

Vanaf deze woensdag kunnen mensen inspreken over het voorstel voor de opkoopbescherming. Over drie maanden spreekt de gemeenteraad erover. In de hoofdstad is op dit moment 30 procent van de woningen in handen van particuliere beleggers. De woningprijzen zijn er de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, tot gemiddeld ruim een half miljoen euro. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Via het WOZ/OZB- en erfpachtstelsel is Amsterdam zelf de grootste prijsopdrijver en speculant in woningprijzen e.d. Waar hebben ze het eigenlijk over?
Door drs. E. Nabled op
Gouden kans voor de heel grote families en voor mensen die een poos(je) in het buitenland wonen.
Door Criticus op
@JK:
De WOZ-waarde is bepalend, niet de koopprijs.
@Hans Zijdeglans:
er is nieuwe landelijke wetgeving vanaf 2022 waarvan Amsterdam gebruik wil maken.

En ja, ongetwijfeld zullen er binnen afzienbare tijd constructies verzonnen worden, om de gaten in de wet te vinden.
Door Hans Zijdeglans op
Amsterdam kan niet zo maar in z'n eentje het voor heel Nederland geldende en vergaande eigendomsrecht beperken, denk ik. Hooguit sleutelen aan de eigen erfpacht voorwaarden voor nieuwe woningen. En met Jk ben ik van mening dat dit ook wel eens averechts zou kunnen werken.
Door Jk op
Uitstekende maatregel om de prijzen op te drijven. Een woning van 4 ton ( als die al bestaat) opkopen voor 6 ton, zodat je niet zelfhoeft te bewonen, en nog meer schaarste creeert.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers