of 64707 LinkedIn

Zeewolde en Tilburg koplopers met zonnepanelen

Van de grote steden scoort Tilburg het beste; Amsterdam en Rotterdam onderaan, blijkt uit een analyse van Natuur en Milieu.

Van alle gemeenten levert Zeewolde de meeste zonne-energie per inwoner. Van de tien grootste steden scoort Tilburg het beste. Stimulerende maatregelen van gemeenten maken veel verschil. Dat blijkt uit een analyse van Natuur & Milieu van de hoeveelheid zonne-energie per gemeente.

Zeewolde, Dalfsen en Eersel

Natuur & Milieu maakte een ranglijst voor de totale hoeveelheid opgewekte zonne-energie per gemeente en een overzicht van het opgewekte vermogen per inwoner. Op die laatste lijst staat Zeewolde bovenaan, gevolgd door Dalfsen en Eersel. Deze gemeenten zetten actief stimuleringsmaatregelen in om bewoners en bedrijven aan zonnepanelen te helpen. Bijvoorbeeld door het faciliteren van zonnevelden en stimuleren van collectieve inkoop van zonnepanelen voor bedrijven en maatschappelijke organisaties. In Zeewolde hebben veel boeren gebruik gemaakt van de regeling om asbestdaken te vervangen voor zonnepanelen.


Meeste vermogen per gemeente

Op de lijst van meeste vermogen per gemeente staan Amsterdam, Zwolle en Súdwest Fryslan bovenaan. Amsterdam heeft vanwege gestapelde bouw, vele huurwoningen en een relatief laag gemiddeld inkomen een ongunstiger uitgangspositie- net als andere grote steden. Toch is ook daar met creativiteit veel te bereiken; zo laat Amsterdam zien dat het nemen van veel maatregelen zijn vruchten afwerpt, aldus Natuur en Milieu. Amsterdam heeft bijvoorbeeld een duurzaamheidsfonds en gaat soepel om met regels. Omgerekend naar de energieopbrengst per inwoner staat de hoofdstad op plaats 390 echter bijna onderaan.

 

Actief informeren

Zwolle is actief met het promoten van provinciale duurzaamheidsleningen voor de aanschaf van zonnepanelen. Súdwest Fryslan heeft als grote landelijke gemeente met weinig hoogbouw en veel koopwoningen een gunstiger uitgangspositie dan Amsterdam en Zwolle. De gemeente informeert bewoners actief over de mogelijkheden om energie te besparen en over zonnepanelen. Súdwest Fryslan kent opvallend veel lokale energiecoöperaties, volgens Natuur & Milieu.

 

Grootste steden: Tilburg bovenaan

Tot slot is er een ranglijst van de tien grootste steden gemaakt en hun gemiddeld opgewekt vermogen per inwoner. Zij moeten op de totale ranglijst wel bijna driehonderd kleinere gemeenten voor zich laten. Van de grote steden scoort Tilburg het beste en Rotterdam slechtst.

 

Afspraak Energieakkoord

Sinds 2011 is de populariteit van zonnepanelen flink gestegen en het aandelen zonne-energie gegroeid. Toch ligt er voor gemeenten ‘een opgave en een kans’ om hun aandeel te leveren aan de afspraak uit het Energieakkoord dat in 2020 14 procent duurzame energie wordt opgewekt, aldus Natuur en Milieu. Op dit moment wordt 4,8 procent duurzaam opgewekt, waarvan 0,2 procent door zonne-energie.

 

Gemeenten kunnen verschil maken

Juist gemeenten kunnen een verschil maken door de aanschaf van zonnepanelen effectief te stimuleren, blijkt uit de analyse. “Gemeenten die hier actief op inzetten, door bijvoorbeeld maatwerk te leveren voor bewoners, bedrijven of scholen, doen het beter. Zelf het goede voorbeeld geven als gemeente werkt ook goed. Gemeenten die hoog scoren in de ranking hebben zelf ook zonnepanelen op hun daken gelegd”, aldus de milieuorganisatie. Zij bracht onlangs de Zonnegids voor gemeenten uit, met tips voor gemeenten om zelf aan de slag te gaan met zonne-energie. (Bron: Natuur & Milieu)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers