Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zeeuwse gemeenten zijn uitstoot dioxine zat

Borsele, Middelburg en Vlissingen willen dat fosforfabriek Thermphos zich meer inzet voor de reductie van dioxine-uitstoot. De drie gemeenten vragen de provincie Zeeland hierop toe te zien.

18 november 2010

Ingewikkeld
De gemeenten nemen voor het eerst een gezamenlijk standpunt in over Thermphos, maar hebben formeel niets te zeggen over de fabriek. De milieuvergunning is een zaak van de provincie, maar Thermphos staat gevestigd in  Vlissingen, terwijl de wind ervoor zorgt dat de inwoners van Borsele het vaakst last hebben van de uitstoot. Deze gemeente hoopt op een snelle oplossing en wil meer weten over de gezondheidsrisico’s. 

Schoner
De Provincie Zeeland dringt bij Thermphos hard aan op een schonere werkwijze. De fabriek zelf heeft via een woordvoerder laten weten dat ze er alles aan doet om de dioxine-uitstoot te beperken, maar dat het inpassen van nieuwe schonere techniek tijd nodig heeft.

Landelijke norm
Thermphos ligt al langer onder vuur vanwege de grote hoeveelheid dioxine die uitgestoten wordt. De Inspectie van VROM had eerder gedreigd met sluiting, als het bedrijf niet zou voldoen aan de landelijke normen.  Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat de fosforfabriek minder dan 0,4 nanogram per kubieke meter uitstoot. Dat is nog altijd ruimschoots meer dan de landelijke norm van  0,1, maar minder dan de tijdelijke norm die is opgelegd. De Provinciale Staten van Zeeland houden vrijdag een debat over de kwestie rond Thermphos.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jansen
Dioxine is één van de giftigste stoffen die er bestaan op de wereld. Vergelijkbaar met plutonium. Er is discussie of onze landelijke norm niet verder moet worden aangescherpt. Dat wetend vind ik die tijdelijke ruimere norm idioot.
Advertentie