Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zeeland: 'Druk op Thermphos effectief'

De provincie Zeeland heeft geen organisch materiaal, cadmium en zware metalen meer gemeten in het afvalwater van Thermphos. Dwangsom op afval lijkt effectief.

17 november 2011

De forse dwangsommen die de provincie Zeeland het afgelopen jaar heeft opgelegd aan Thermphos hebben effect: de provincie heeft sindsdien geen normoverschrijdende uitstoot van schadelijke stoffen gemeten bij de fosforproducent.

Ingetrokken

Deze week maakten Gedeputeerde Staten (GS) bekend dat één last onder dwangsom wordt ingetrokken en een andere dwangsom wordt verlaagd. Dat gebeurt op advies van de provinciale bezwarencommissie, waar Thermphos bezwaar tegen de besluiten had ingediend.

Zware metalen

De provincie heeft het afgelopen halfjaar geen organisch materiaal, cadmium en zware metalen meer gemeten in het afvalwater van Thermphos, verklaren GS. Die last onder dwangsom is daarom nu van tafel. De maatregelen die het bedrijf heeft genomen om deze vervuilingen tegen te gaan, hebben het probleem van deze zware metalen opgelost, licht Guus Gabriëlse toe van de afdeling handhaving van de provincie.

Van 6000 naar 2000 euro

Voor de stoffen Kjeldahl stikstof en fosfor in het afvalwater blijven de dwangsommen overeind. Wel zijn de bedragen verlaagd van 6000 naar 2000 euro, waarmee ze zijn aangepast aan de landelijke norm, meldt de provincie. ‘Wij vonden 2000 euro een beetje weinig, maar volgens de bezwarencommissie kunnen we die verhoging niet onderbouwen, dus dat hebben we teruggedraaid.’

Serieuze bedragen

Serieuze bedragen zitten in de overige drie lasten onder dwangsom, waarvan de laatste vorige week is opgelegd, voor de uitstoot van cadmium in de lucht. Thermphos moet daarvoor per gebeurtenis 50.000 euro betalen, met een maximum van 200.000 euro. Voor het uitstoten van ammoniak in de lucht beboet de provincie het bedrijf met 100.000 euro per keer, tot maximaal een half miljoen. Dioxine in de lucht komt het bedrijf op een oplopende boete tot maximaal 1,5 miljoen euro te staan.

Effectief

De dwangsommen zijn effectief, constateert Gabriëlse. Werden bij Thermphos in het verleden met regelmaat problemen geconstateerd, sinds de eerste dwangsommen werden opgelegd, zijn geen overschrijdingen van de norm meer gemeten.

Schoon en veilig

Wat niet wil zeggen dat Thermphos nu een schoon en veilig bedrijf is, zegt Gabriëlse. ‘Ze moeten het productieproces verder verbeteren om de uitstoot verder te verminderen.’ De dwangsommen worden daarom voorlopig niet ingetrokken. ‘We houden de druk erop.’ 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Geen nieuws en voor sommigen toch nieuws. Dat dwangsommen efficient en effectief zijn, is vanaf de invoering bekend. In de praktijk wordt er nogal eens met slappe knieen mee omgegaan. Mijn ervaring is dat een dwangsombeleid met bedragen die serieus te nemen zijn, enorm effectief is. Vervolgens hoef je qua handhavingbeleid niet zo gek veel meer te doen omdat de bereidheid om regels na te leven groot is. Niet alleen voor de gemeente voordelig maar het heeft zeker ook positieve effecten naar grote delen van de bevolking die het maar niet kan zetten dat sommige figuren telkens weer de grenzen overschrijden wat door de politiek gedoogd wordt. Dit is een van de grote oorzaken van de "kloof" tussen burger en politiek.
Advertentie