Zandvoortse wethouders stappen liever op

Drie Zandvoortse wethouders hebben hun functie neergelegd, omdat ze een amendement van de gemeenteraad niet willen uitvoeren. Dat amendement corrigeerde een besluit van het college om het racecircuit toestemming te geven de speciale calamiteitenroute voor de Formule 1-wedstrijd ook tijdens vijftig andere evenementen te gebruiken om een parkeerterrein van het circuit te ontsluiten.
'Geen vertrouwen'
Wethouder Joop Berendsen (OPZ) was woensdagavond al afgetreden en gisteren volgden Ellen Verheij (VVD) en Gert-Jan Bluijs (CDA) zijn voorbeeld. ‘In een goede samenwerking is er sprake van het geven van ruimte en vertrouwen. Helaas hebben wij moeten concluderen dat daar, mede door de gebeurtenissen van afgelopen week, in de huidige situatie geen sprake meer van is’, schreven zij in een brief aan de raad. ‘Afgelopen dinsdag hebt u een verklaring van het college ontvangen, waaruit reeds bleek dat er onvoldoende politiek draagvlak was om op deze wijze verder te gaan. Om verdere onduidelijkheid te voorkomen, bieden wij u bij deze ons ontslag als wethouder aan.’
Half miljoen euro
De aanleg van de weg was noodzakelijk om de Formule 1-wedstrijd (die tot nader order is uitgesteld vanwege de coronacrisis) doorgang te kunnen laten vinden. De weg moest als vluchtroute dienen bij ongevallen of calamiteiten en ook zou materiaal kunnen worden aan- en afgevoerd via de weg. De raad ging akkoord met de aanleg van de weg voor een half miljoen euro. Toen raadsleden er echter onlangs achterkwamen dat het college toestemming had gegeven om de weg ook te gebruiken voor vijftig andere evenementen dienden PVV, D66, en GroenLinks een amendement in, omdat zij niet willen dat de weg, die met gemeenschapsgeld wordt betaald, voor commerciële doeleinden wordt gebruikt.
Parkeerinkomsten mislopen
Tijdens die evenementen zouden bezoekers namelijk via die weg naar het parkeerterrein van het racecircuit kunnen rijden. Het circuit verdient daar dan geld aan, terwijl de gemeente Zandvoort subsidie geeft voor de weg en zelf parkeerinkomsten misloopt. Het amendement kreeg ook steun van coalitiepartij OPZ. Er was dus een raadsmeerderheid voor het amendement dat moest worden uitgevoerd. De nu opgestapte wethouders zagen het amendement als een motie van wantrouwen en dreigden dinsdag met opstappen. Dat hebben ze nu alle drie gedaan, al blijven ze wel op hun post voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en de noodzakelijke werkzaamheden. Ook beloven zij een ‘warme overdracht’ richting hun opvolgers.
Rechtszaak provincie
Het lijkt erop dat de Zandvoortse politiek nu aanstuurt op een ‘ouderwetse coalitie, in plaats van het raadsbrede akkoord dat eerder werd gesloten, meldt het Haarlems Dagblad. Bijkomende complicatie is dat de provincie Noord-Holland de gemeente Zandvoort al had geadviseerd om de nieuwe weg alleen rond de Formule 1-dagen te gebruiken. Dat advies is dus niet opgevolgd, waardoor de provincie nu genoodzaakt is om een rechtszaak tegen de gemeente aan te spannen, omdat de verkeersveiligheid op het kruispunt tussen de toegangsweg en de boulevard in het geding komt.
Reactie op dit bericht
Dat raadsleden geen wachtgeldregeling hebben is mij uiteraard bekend en dus niets nieuws onder de zon. Als meerdere raadsleden echter straks tot wethouder worden benoemd (de afgetreden wethouders zullen immers moeten worden vervangen) dan kan bij beëindiging van hun wethouderschap ook de wachtgeldregeling weer worden toegepast. Op deze manier kan het aftreden voor deze futiliteit een extra 'duur' grapje worden. De burgers van Zandvoort zijn de klos. Zij moeten de wachtgeldregelingen namelijk voor al deze pluchezoekers en/of plucheplakkers betalen.
@spijker raadsleden hebben geen wachtgeldregeling. De tijd dat wethouders een florissante wachtgeldregeling hadden ligt al jaren achter ons. Jouw reactie vind ik daarom populistisch.