of 64707 LinkedIn

Zaanstad zoekt huizen met paalrot

In Zaanstad zijn relatief veel woningen met problemen met de paalfundering. Door paalrot of palenpest komt de stabiliteit van de woning onder druk te staan en gaat die verzakken of scheuren vertonen. Kosten voor funderingsherstel zijn hoog. Vaak té hoog, ziet de gemeente, zeker als de staat van de rest van het huis, zoals het onderhoud of de isolatie, ook te wensen overlaat.

De gemeente Zaanstad zoekt eigenaren van woningen met een slechte fundering die samen met hun buren willen deelnemen aan de pilot voor sloop en nieuwbouw. Samen met bouwpartijen, de Rabobank en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wil de gemeente onderzoeken wat de beste manier is om meerdere woningen tegelijk aan te pakken door ze te vervangen door nieuwe, energiezuinige en toekomstbestendige huizen.

In Zaanstad zijn relatief veel woningen met problemen met de paalfundering. Door paalrot of palenpest komt de stabiliteit van de woning onder druk te staan en gaat die verzakken of scheuren vertonen. Kosten voor funderingsherstel zijn hoog. Vaak té hoog, ziet de gemeente, zeker als de staat van de rest van het huis, zoals het onderhoud of de isolatie, ook te wensen overlaat. Omdat deze, vaak oudere woningen op termijn ook van het gas af moeten, is het in veel gevallen beter om een woning te slopen en er een nieuwe voor terug te bouwen.

Zaanstad wil graag dat woningeigenaren samen met hun buren actie ondernemen, zegt wethouder Songül Mutluer (bouwen en wonen, PvdA). ‘Het verbeteren van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad is een prioriteit in Zaanstad. We willen eigenaren verleiden om hier sneller en meer werk van te maken. Voor rijtjeswoningen vergt dit extra aandacht, want je bent als eigenaar dan vaak afhankelijk van je buren.’

Zaankanters die aan de pilot deelnemen, krijgen gratis bouwkundig en technisch advies en begeleiding in het vinden van financiering voor de sloop en nieuwbouw en de mogelijkheden voor subsidies voor extra energiezuinige maatregelen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers