of 59274 LinkedIn

Zaanstad pioniert met marktplaats voor energie

Zaanstad wil de verduurzaming versnellen via de oprichting van de energiemarktplaats Zaanse Groene. Bewoners die meer energie opwekken dan ze zelf nodig hebben, kunnen die voortaan zelf  via het lokale energieplatform gaan verkopen. Of die daar afnemen van een basisschool of een sportclub.

Zaanstad wil de verduurzaming versnellen via de oprichting van de energiemarktplaats Zaanse Groene. Bewoners die meer energie opwekken dan ze zelf nodig hebben, kunnen die voortaan zelf via het lokale energieplatform gaan verkopen. Of die daar afnemen van een basisschool of een sportclub.

Extra energie voor buurman

‘Stel jij hebt een enorm plat dak dat prima geschikt is voor zonnepanelen en je buurman heeft daar geen helemaal geen mogelijkheid voor’, vertelt woordvoerder Sebastiaan Hoek van de gemeente Zaanstad. ‘Dan krijg je bij Zaanse Groene nu de kans die extra energie aan je buurman aan te bieden, in plaats van dat het overschot automatisch terugstroomt naar je energieleverancier. Door de bron rechtstreeks te koppelen aan de klant ben je goedkoper af. Het wordt zo aantrekkelijk om zelf energie op te wekken, maar ook om energie van de marktplaats af te nemen.’  

 

Ook voor lokale bedrijven
Zaanstad is de eerste Nederlandse gemeente die met een energiemarktplaats op de proppen komt. Voor de ontwikkeling ervan werkt de gemeente samen met het grondstoffen- en energiebedrijf HVC en de lokale Rabobank. Behalve de Zaanse burgers kunnen ook lokale bedrijven hun stroomoverschot op het energieplatform aanbieden. Ook scholen en sportverenigingen kunnen energieproducent worden.

 

Gemeente als stimulator
De rol van de gemeente in de ontwikkeling van Zaanse Groene is die van stimulator, geeft Hoek aan. ‘Het is best een ingewikkeld concept om aan de inwoners uit te leggen. Wij hebben de partijen bij elkaar gebracht om de ontwikkeling op gang te helpen.’ Een Zaanse ondernemer gaat op verzoek van de drie initiatiefnemende partijen het plan de komende maanden verder uitwerken. Volgens Hoek moet Zaanse Groene in de loop van 2018 operationeel zijn. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.