Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Woz-huren leiden tot huurexplosie

Dat is het gevolg van de afspraak uit het Regeerakkoord om het puntenstelsel te vervangen door de woz-waarde als grondslag voor de maximale huurprijs.

27 november 2012

In schaarstegebieden zoals Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Den Bosch zullen de huren van – nu nog – sociale woningen fors stijgen. Dat is het gevolg van de afspraak uit het Regeerakkoord om het puntenstelsel te vervangen door de woz-waarde als grondslag voor de maximale huurprijs.

Van 550 naar 900 euro

De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) voorziet dat in zijn stad met name woningen in het centrum onbetaalbaar worden. De maximale huurprijs kan daar straks stijgen van 550 naar 900 euro per maand, zegt Bastiaan van Perlo van HA. ‘Het geschetste beeld dat de woz-huurmaatregel de huurprijzen laat zakken, is voor een aanzienlijk deel van de huurders in Nederland onjuist.’

Veel ruimte tussen betaalde en maximale huurprijs

De vereniging verwijst naar een overzicht dat adviesbureau RIGO eerder deze maand maakte. Ook voor een groot gebied rond Amsterdam, Utrecht en de steden in Noord-Brabant geldt dat er nog veel ruimte naar boven zit tussen de feitelijk betaalde huren en de maximale huurprijs die volgens het Regeerakkoord kan worden gevraagd: 4,5 procent van de woz-waarde.

Liberalisatiegrens

Met het huidige puntensysteem bepalen criteria zoals woningoppervlak, aanwezigheid van cv, dubbel glas en modern danwel verouderd sanitair de maximale huurprijs. Ligt die onder de liberalisatiegrens van 664 euro, dan is het een sociale huurwoning, waarvoor huurtoeslag kan worden aangevraagd.

Gooi je vuilnis maar op straat

Het puntensysteem meet de objectieve kwaliteit van een woning, zegt Van Perlo. ‘Dat wordt nu vervangen door een subjectieve kwaliteitsnorm, namelijk: hoeveel is er betaald voor vergelijkbare woningen in jouw buurt? Dan is dat gemiddelde jouw woz-waarde. Een nogal lompe berekening. Want als jouw buurt populair wordt door een leuke kroeg of bioscoop, gaat de huur omhoog. Omgekeerd kun je natuurlijk structureel je vuilnis op straat gooien, dan wordt de buurt vanzelf minder aantrekkelijk’, schetst Van Perlo de ‘rauwe marktwerking’.

Bezwaar maken nog belangrijker

Die ‘lompe berekening’ wordt straks van groot belang voor huurders, zegt Van Perlo. Ook woningeigenaren hebben met de woz-waarde te maken, omdat daar de onroerende zaakbelasting, de waterschapsheffing en het woningforfait van zijn afgeleid. ‘Maar een woningforfait van 0,6 procent van de woz heeft een kleinere waarde dan 4,5 procent woz-huur op jaarbasis.’ Het wordt voor huurders dus nog belangrijker om bezwaar te maken tegen een te hoge woz-waarde, zegt Van Perlo.

Verhuurdersheffing

De huurdersvereniging maakt zich ernstig zorgen over de betaalbaarheid van huurwoningen in de toekomst. Van Perlo verwacht dat in de particuliere sector – en die is groot in Amsterdam - de huurprijzen snel zullen worden opgetrokken tot de maximale huurprijs. ‘Maar ook corporaties schreeuwen moord en brand over hun financiën. Die moeten straks kiezen tussen aardig zijn voor hun huurders of geld ophalen om de verhuurdersheffing te kunnen betalen. Ik vrees het ergste.’  

Reacties: 26

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Met dank aan dit rechtse kabinet wordt Nederland onleefbaar. Rutte is onbetrouwbaar en ongeschikt en de huidige PvdA'ers zijn niet meer van het kaliber Jan Schaefer of Joop den Uijl. De PvdA weet niet wat er onder de mensen leeft... En dat geldt ook voor @Piet. De huren zijn voor mensen met inkomens uit bijstand, WW, WIA , minimumloo tot een modaalinkomen, al te hoog. Huurtoeslag bestaat er niet voor niets. Ik geloof dus niet dat deze Piet een 'consultant' is al hij niet weet waar hij het over heeft.



Het ware beter geweest wanneer de SP had gewonnen
Arnold Paalvast / voorzitter Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer
Waarschijnlijk betaalt consultant Piet veel te weinig voor zijn auto, zijn gasverbruik en zijn brood, gelet op zijn inkomen. Wedden?!
Jan
@Piet. Natuurlijk is de oppervlaktemaatstaf veel objectiever. Je definieert 1 keer wettelijk wat je meetelt, bijv. alle beloopbare oppervlakte van een pand boven de 1,50 m hoogte plus de oppervlakte van de kavel grond, dat wordt 1 keer gecontroleerd tot er wat verandert en daarop wordt het tarief losgelaten (kan voor pand en grond verschillend zijn). Dat tarief kan inderdaad per gemeente verschillen, maar daarop kun je via de verkiezingen invloed op uitoefenen als burger. De waardemaatstaf daarentegen hangt af van toevallige factoren (bijv. of het ineens een populaire wijk geworden is of als er sprake is van "wat de gek ervoor geeft" bij een woning in de nabijheid) en het subjectieve oordeel van een taxateur. Maar laat drie taxateurs een pand taxereren en je krijgt drie verschillende uitkomsten.
Ria Huisman / directeur
Piet wil hogere huren, beseft hij wel wat daar de gevolgen van zijn.

30 jaar hypotheekrente aftrek dat is toch helemaal belachelijk voor mensen die zich in de schulden steken.

Gezien de toename in de WW, kan men dit niet meer betalen, week van de armoede, voedselbank, speelgoedbank.

Woningcorporaties die failliet gaan..

Nederland geweldig inzicht regel op regel.

Johan / particulier verhuurder
Zo krijgen de 3,5 miljoen huurders nu dus een belang bij verlaging WOZ-waarde. Daarbij krijgen zij meestal gratis rechtshulp. Dat kan de Rechtspraak totaal niet aan.
Piet / directeur
JAN bij de oppmaatstaf blijft de ligging achterwege en dat zou zeer onrechtvaardig/onterecht zijn.

RIA, ARNOLD, JOSCHKE. Sorry maar jullie reacties zijn niet inhoudelijk en erg ondersmaats, emotioneel. Gemakkelijk gezegd "ik kan niet betalen"! Als ik het niet kan betalen, ga ik minder, zuiniger wonen, geen auto, geen vacantie etc, etc. In jullie visie lijkt het er op dat als iemand bij de supermarkt komt, er in het vervolg naar het inkomen wordt gevraagd. Oh mijn heer is Uw inkomen X, tja dan komt er 2,5 % bij. Oh is Uw inkomen Y dan krijgt U het voor 4 % minder. Te zot voor woorden. Als er mensen zijn die gelet op hun inkomen te duur wonen horen ze daar niet te wonen, ofwel voor huursubsidie in aanmerking te komen. Maar om mensen maar klakkeloos te weinig huur in rekening te brengen is volstrekt onjuist. Het wordt dan immers een subjectieve aangelegenheid en elke obectivering is verdwenen. Maar ik vermoed dat U niet weet waar ik het over heb. Hebzucht en jalouzie zijn een slechte raadgevers!



RIA en de woningcorporaties hebben de afgelopen jaren goud verdient. Ze gaan ten onder aan megalomane projecten, wanbeheer en fraude. Daar gaan ze failliet aan!
Johan Sterk
Het meest urgent is definitief een einde te maken aan het de collusie van overheid en corrupte bouwkartels. Nederlanders betalen veel meer voor de betrekkelijk armoedige behuizing dan Duitsers in soortgelijke gebieden. Laten die vastgoedboeren maar een nuttig vak gaan leren.
Femke
Voor heel veel mensen in een sociale huur in Amsterdam worden de huren door deze regeling weer goedkoper. Voor mijn zou het 75 euro op mijn huur schelen. Ik betaal namelijk de schaarstepunten ong 120 euro per maand extra per maand. Schaf deze punten af en dan heb je een redelijke prijs voor een socialehuur woning.
Piet / directeur
Inderdaad huurwaarde op WOZ basis kan in een heel aantal gevallen ook gunstiger uitpakken. Ik had het over scheef wonen. Mensen die gelet op hun inkomen te goedkoop wonen in woningen die met met Gemeenschapsgeld zijn gebouwd. En een aantal van deze woningen hebben door verloop van de tijd een vrij hoge WOZ waarde gekregen. Het zou absurd zijn om deze scheefwoners dan niet op WOZ basis scheef te blijven laten wonen. Deze kwestie loppt al jaren en nu gaat er dan mogelijks iets gebeuren. Maar zoals deze discussie laat zien, zelfs v.e. corporatiedirecteur en een bewonersplatform hoor je dan de meest hebzuchtige taal uitkramen! Gewoon belangen behartiging op oneerlijke wijze!
Ria Huisman / directeur
Piet geeft geen antwoord op de aftrek belastingen voor het aangaan van een hyp.lening van 30 jaar.

De doorstroming ofwel scheef wonen is door de regering zelf in de hand gewerkt.

Ze hadden de huurtoeslag nooit moeten uitvinden, slechte zaak daarmee voer je juist dit systeem op houdt het in stand.
Piet / directeur
RIA LEES HET ARTIKEL S.V.P. GOED.



Dit gaat alleen over huren gebaseerd op WOZ waarde.

Gaat dus niet over hypotheekaftrek.

Tja toch die jalouzie en afgunst weegt zwaarde dan het rationeel kunnen lezen!



En wie de schuld heeft van slechte dioorstroming is irrelevant. Je moet het probleem nu gewoon eens aanpakken en kijken naar de toekomst en knopen doorhakken!! En dat bereik je met huurbelasting.
Patrick
@Nick:

Als de woningprijzen hier in nederland eens normaal waren, waren er ook geen belachelijke huren. Zolang Nederland bezig blijft met huursubsidie en hypotheekrenteaftrek zijn de huizenprijzen veel te hoog!

We zijn maar een postzegel vergeleken bij de rest van de wereld. Vergelijk de prijs van jouw huis eens met eenzelfde woning in de omringende landen en je zult schrikken en je afvragen waarom we hier zoveel moeten betalen voor een huis.
Janneke
@Nick. Normaal gesproken los je af op je hypotheek en op een dag verkoop je je huis en heb je geld in je handje. Bovendien is je maandelijkse aflossing dan gelijk. De huurder betaalt ieder jaar hogere huur en heeft na 30 jaar niets in het handje.

Bovendien, jij hebt voordeel bij stijging van de waarde van je woning, terwijl er voor de huurder in dat geval niets verandert, zijn woongenoot blijft hetzelfde.

@Bob. Als de huren in het Centrum van Amsterdam hoger worden moet je eerder denken aan 1000 euro dan aan 700 euro. En middeninkomens (tot 45.000 = 2300 netto) kunnen dat ook niet betalen. Dus die woningen komen dan niet bij de middeninkomens terecht.

Amsterdam wil een ongedeelde stad zijn, dan is het goed dat er in alle gebieden van de stad zowel goedkope, middeldure als dure woningen zijn. En misschien buiten de ring meer goedkope dan binnen de ring. Bovendien wil je ook gezinnen met lagere inkomens in de hele stad houden, want anders krijg je wel eenzijdige samenstelling op de scholen. En hoe je andere voorzieningen in stand.

Nederland moet toe naar een totale andere berekening van huren van sociale huurwoningen. Dit is 3x niets en leidt alleen tot bezwaar- en beroepszaken.

Het probleem dat eigenaren ervaren (dat ze te weinig huur ontvangen in verhouding tot de kosten) is omdat ze zelf teveel hebben betaald voor de woning. En dan wentel je het af op de huurder. Ga er zelf wonen.
Piet / directeur
En wat nog niet aan de orde is geweest. Waarom moeten eigenaren wel de volle WOZ betalen (en ook de woonlasten rente en aflossing over de WOZwaarde).

Waarom hoeven huurders geen WOZ bel te betalen over de WOZwaarde.

Schandalige rechtsongelijkheid. Ik hoor er niemand over!!!!
Franssen
Ongelofelijk. Ik huur nu al voor bijna 700 euro en dit zal binnen een aantal jaar richting de 1000 gaan op basis van de maatregelen. Mijn buurman heeft exact hetzelfde huis maar dan met een extra uitbouw en een dikke dakkapel en betaald nog geen 800 hypotheek vanwege de hypotheekrenteaftrek. Hoe is dit in hemelsnaam te verantwoorden naar de gemiddelde huurder. 200 per maand meer betalen voor een minder huis en geen enkele vorm van bezitsvorming. Als we het over onderhoudskosten hebben, ik heb in 5 jaar 2 x iemand van de woningbouw over de vloer gehad. 1 x voor het vervangen van een kraan en 1 x vanwege het stucen van een muur dus daar zal het niet in gaan zitten…
Piet / directeur
Beste FRANSSEN. U geeft slechts een momentopname.. Misschien heeft Uw buurman wel jarenlang veel hogere lasten betaald dan die € 800. En U betaald de huidige € 700 nog niet jarenlang. Kortom U heeft jarenlang minder betaald dan € 700 per mnd en Uw buurman jarenlang meer dan € 800 per mnd.



Tja en U had uiteraard destijds ook het risico kunnen nemen om te kopen. Maar dat betekende zuiniger leven, minder vacantie, minder auto etc, etc.



Kortom s.v.p. iets beter in de spiegel kijken en objectever rekenen dan hoeft U niet zielig te doen!!
Nick
Ik heb een hypotheek van 4.7% maar mag slechts 4.5% aan huur vragen. Mijn WOZ-waarde is gedaald, dus gaat het huurbedrag omlaag. Huurders lopen geen risico op prijsdaling van de woning en zitten dus niet met restschuld. Onbegrijpelijk hoe sommige mensen het als verworven recht zien, dat ze beneden de marktprijs kunnen huren en dat anderen daarvoor op moeten draaien! Is dat sociaal?
Franssen
Teken de petitie HUURALARM. Hoe meer mensen, hoe sterker het signaal richting de politiek…
J. Derckx
Dit is de methode om de huurder uit de huurwoning te jagen naar een koopwoning die hij met die huurprijs ook kan betalen. De woningmarkt komt zo weer op gang als de banken meewerken.
Bob / ICT-er
Van mij mag het hoor dat die woningen in het centrum duurder worden. Waarom moet je als je geen cent te maken hebt verwachten dat je op de beste plek in de stad mag wonen?!! ga dan maar lekker in Nieuw West Wonen. De middeninkomens kunnen nu geen kant op in Amsterdam omdat er altijd alleen maar weer wordt gedacht aan de lage inkomens.
Piet / consultant
DERCKX + FRANSSEN.

Inderdaad geen argumenten meer, maar wel een petitie richting politiek zenden. Als Franssen nu toch over een beetje hersens beschikt koopt hij toch ook een woning gelijk zijn buurman.



Kortom geen eigen initatief, maar altijd leunen op de ander(politiek). En zonder enig schaamtegevoel lijkt zo het leunen op een ander, de maat te worden. Tja ingeslopen gewenning! De belastingbetaler is er goed voor! Triest!!!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Gauw een einde maken aan deze ongebreidelde regelzucht. De markt is er bij gebaat om vraag en aanbod het werk te laten doen, reële kosten in rekening te brengen en doorstroming te bevorderen. Voor laagbetaalden kunnen aanvullende huurregelingen gelden.
Bert / adviseur
Helemaal eens met Wiersma, Prima voostel dus om de woz-waarde als basis te nemen voor de huurprijzen.

Jan
Een reden te meer om nu (via wetswijziging) eindelijk eens af te stappen van de waardegrondslag van de WOZ en over te stappen op de oppervlaktegrondslag. Veel objectiever en het spaart nog taxatie- en bezwarenkosten uit ook.
H.(Appie) Kootstra / Oud Wethouder GL Winschoten
De huren worden zo onbetaalbaar en kunnen huisjesmelkers snel de huren omhoog gooien.

Dat de VVD graag dit systeem wil naar Amerikaans model kan ik begrijpen,maar dat de PvdA dit zou accepteren is onbegrijpbaar.Ik hoor de VVDers nog jammeren over betaling van inkomens afhankelijke zorgpremie's nu staan ze te juichen en denken vrijheid blijheid zoals ook de reactie van de heer van Wiersum.

Heel Heel Slecht voor Nederland schaf dan de hypotheekrente aftrek maar af
Piet / directeur
Het is toch van de zotte dat huurders geen marktconforme huur betalen. Over de hypotheekrente wordt giga gesteggeld. Maar dan ook marktconforme huren. En huurders zouden ( in het kader van gelijkheid t.o.v.eigenaren) ook op die basis o.z.b. belasting moeten gaan betalen. Het is va de zotte dat huurders daarvan ook al vrijgesteld zijn. Het puntensysteem heeft ook als gevolg dat het scheef wonen ) mensen die gelet op hun inkomen veel te goedkoop wonen/huren) op die wijze verkapt blijft voortbestaan. Kortom duidelijkheid en rechtvaardigheid en verkapte systemen direct overboord zetten.



Overigens wat Jan schrijft hieronder dat opp maatstaf objectiever zou zijn, is volstrekt onjuist. Wel juist is dat veel taxatiekosten zouden worden bespaard!
Advertentie