of 64621 LinkedIn

Woz-huren leiden tot huurexplosie

Dat is het gevolg van de afspraak uit het Regeerakkoord om het puntenstelsel te vervangen door de woz-waarde als grondslag voor de maximale huurprijs.

In schaarstegebieden zoals Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Den Bosch zullen de huren van – nu nog – sociale woningen fors stijgen. Dat is het gevolg van de afspraak uit het Regeerakkoord om het puntenstelsel te vervangen door de woz-waarde als grondslag voor de maximale huurprijs.

Van 550 naar 900 euro

De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) voorziet dat in zijn stad met name woningen in het centrum onbetaalbaar worden. De maximale huurprijs kan daar straks stijgen van 550 naar 900 euro per maand, zegt Bastiaan van Perlo van HA. ‘Het geschetste beeld dat de woz-huurmaatregel de huurprijzen laat zakken, is voor een aanzienlijk deel van de huurders in Nederland onjuist.’

 

Veel ruimte tussen betaalde en maximale huurprijs

De vereniging verwijst naar een overzicht dat adviesbureau RIGO eerder deze maand maakte. Ook voor een groot gebied rond Amsterdam, Utrecht en de steden in Noord-Brabant geldt dat er nog veel ruimte naar boven zit tussen de feitelijk betaalde huren en de maximale huurprijs die volgens het Regeerakkoord kan worden gevraagd: 4,5 procent van de woz-waarde.

 

Liberalisatiegrens

Met het huidige puntensysteem bepalen criteria zoals woningoppervlak, aanwezigheid van cv, dubbel glas en modern danwel verouderd sanitair de maximale huurprijs. Ligt die onder de liberalisatiegrens van 664 euro, dan is het een sociale huurwoning, waarvoor huurtoeslag kan worden aangevraagd.

 

Gooi je vuilnis maar op straat

Het puntensysteem meet de objectieve kwaliteit van een woning, zegt Van Perlo. ‘Dat wordt nu vervangen door een subjectieve kwaliteitsnorm, namelijk: hoeveel is er betaald voor vergelijkbare woningen in jouw buurt? Dan is dat gemiddelde jouw woz-waarde. Een nogal lompe berekening. Want als jouw buurt populair wordt door een leuke kroeg of bioscoop, gaat de huur omhoog. Omgekeerd kun je natuurlijk structureel je vuilnis op straat gooien, dan wordt de buurt vanzelf minder aantrekkelijk’, schetst Van Perlo de ‘rauwe marktwerking’.

 

Bezwaar maken nog belangrijker

Die ‘lompe berekening’ wordt straks van groot belang voor huurders, zegt Van Perlo. Ook woningeigenaren hebben met de woz-waarde te maken, omdat daar de onroerende zaakbelasting, de waterschapsheffing en het woningforfait van zijn afgeleid. ‘Maar een woningforfait van 0,6 procent van de woz heeft een kleinere waarde dan 4,5 procent woz-huur op jaarbasis.’ Het wordt voor huurders dus nog belangrijker om bezwaar te maken tegen een te hoge woz-waarde, zegt Van Perlo.

 

Verhuurdersheffing

De huurdersvereniging maakt zich ernstig zorgen over de betaalbaarheid van huurwoningen in de toekomst. Van Perlo verwacht dat in de particuliere sector – en die is groot in Amsterdam - de huurprijzen snel zullen worden opgetrokken tot de maximale huurprijs. ‘Maar ook corporaties schreeuwen moord en brand over hun financiën. Die moeten straks kiezen tussen aardig zijn voor hun huurders of geld ophalen om de verhuurdersheffing te kunnen betalen. Ik vrees het ergste.’  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Janneke op
@Nick. Normaal gesproken los je af op je hypotheek en op een dag verkoop je je huis en heb je geld in je handje. Bovendien is je maandelijkse aflossing dan gelijk. De huurder betaalt ieder jaar hogere huur en heeft na 30 jaar niets in het handje.
Bovendien, jij hebt voordeel bij stijging van de waarde van je woning, terwijl er voor de huurder in dat geval niets verandert, zijn woongenoot blijft hetzelfde.
@Bob. Als de huren in het Centrum van Amsterdam hoger worden moet je eerder denken aan 1000 euro dan aan 700 euro. En middeninkomens (tot 45.000 = 2300 netto) kunnen dat ook niet betalen. Dus die woningen komen dan niet bij de middeninkomens terecht.
Amsterdam wil een ongedeelde stad zijn, dan is het goed dat er in alle gebieden van de stad zowel goedkope, middeldure als dure woningen zijn. En misschien buiten de ring meer goedkope dan binnen de ring. Bovendien wil je ook gezinnen met lagere inkomens in de hele stad houden, want anders krijg je wel eenzijdige samenstelling op de scholen. En hoe je andere voorzieningen in stand.
Nederland moet toe naar een totale andere berekening van huren van sociale huurwoningen. Dit is 3x niets en leidt alleen tot bezwaar- en beroepszaken.
Het probleem dat eigenaren ervaren (dat ze te weinig huur ontvangen in verhouding tot de kosten) is omdat ze zelf teveel hebben betaald voor de woning. En dan wentel je het af op de huurder. Ga er zelf wonen.
Door Patrick op
@Nick:
Als de woningprijzen hier in nederland eens normaal waren, waren er ook geen belachelijke huren. Zolang Nederland bezig blijft met huursubsidie en hypotheekrenteaftrek zijn de huizenprijzen veel te hoog!
We zijn maar een postzegel vergeleken bij de rest van de wereld. Vergelijk de prijs van jouw huis eens met eenzelfde woning in de omringende landen en je zult schrikken en je afvragen waarom we hier zoveel moeten betalen voor een huis.
Door Nick op
Ik heb een hypotheek van 4.7% maar mag slechts 4.5% aan huur vragen. Mijn WOZ-waarde is gedaald, dus gaat het huurbedrag omlaag. Huurders lopen geen risico op prijsdaling van de woning en zitten dus niet met restschuld. Onbegrijpelijk hoe sommige mensen het als verworven recht zien, dat ze beneden de marktprijs kunnen huren en dat anderen daarvoor op moeten draaien! Is dat sociaal?
Door J. Sterk op
Het meest urgent is definitief een einde te maken aan het de collusie van overheid en corrupte bouwkartels. Nederlanders betalen veel meer voor de betrekkelijk armoedige behuizing dan Duitsers in soortgelijke gebieden. Laten die vastgoedboeren maar een nuttig vak gaan leren.
Door Johan (particulier verhuurder) op
Zo krijgen de 3,5 miljoen huurders nu dus een belang bij verlaging WOZ-waarde. Daarbij krijgen zij meestal gratis rechtshulp. Dat kan de Rechtspraak totaal niet aan.
Door Bob op
Van mij mag het hoor dat die woningen in het centrum duurder worden. Waarom moet je als je geen cent te maken hebt verwachten dat je op de beste plek in de stad mag wonen?!! ga dan maar lekker in Nieuw West Wonen. De middeninkomens kunnen nu geen kant op in Amsterdam omdat er altijd alleen maar weer wordt gedacht aan de lage inkomens.
Door Piet (consultant) op
DERCKX + FRANSSEN.
Inderdaad geen argumenten meer, maar wel een petitie richting politiek zenden. Als Franssen nu toch over een beetje hersens beschikt koopt hij toch ook een woning gelijk zijn buurman.

Kortom geen eigen initatief, maar altijd leunen op de ander(politiek). En zonder enig schaamtegevoel lijkt zo het leunen op een ander, de maat te worden. Tja ingeslopen gewenning! De belastingbetaler is er goed voor! Triest!!!
Door Jos Derckx (adm) op
Dit is de methode om de huurder uit de huurwoning te jagen naar een koopwoning die hij met die huurprijs ook kan betalen. De woningmarkt komt zo weer op gang als de banken meewerken.
Door Franssen op
Teken de petitie HUURALARM. Hoe meer mensen, hoe sterker het signaal richting de politiek…
Door Piet (consultant) op
Beste FRANSSEN. U geeft slechts een momentopname.. Misschien heeft Uw buurman wel jarenlang veel hogere lasten betaald dan die € 800. En U betaald de huidige € 700 nog niet jarenlang. Kortom U heeft jarenlang minder betaald dan € 700 per mnd en Uw buurman jarenlang meer dan € 800 per mnd.

Tja en U had uiteraard destijds ook het risico kunnen nemen om te kopen. Maar dat betekende zuiniger leven, minder vacantie, minder auto etc, etc.

Kortom s.v.p. iets beter in de spiegel kijken en objectever rekenen dan hoeft U niet zielig te doen!!

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers