of 58952 LinkedIn

Wordt Zoetermeer kampioen luchtkastelen bouwen?

In zijn nieuwjaarsspeech spreekt burgemeester Charlie Aptroot grootste ambities uit voor zijn gemeente Zoetermeer. Attractiepark Adventure World komt er zo goed als zeker. Maar de SP weet van niets. 'Ik heb nog geen concreet plan gezien.'

Burgemeester Charlie Aptroot (VVD) van Zoetermeer vindt zijn inwoners te weinig trots op hun stad. In zijn nieuwjaarstoespraak komt hij alvast met grote ambities met als klap op de vuurpijl dat de komst van Adventure World nu zo goed als zeker is. De SP weet van niets.

Grote ambities in Zoetermeer
Een complex met twee schaatsbanen, een sport-medisch complex en een hotel, een Dutch Innovation Park en Adventure World, een attractiepark waar mensen kunnen ervaren hoe het is in een straaljager te vliegen of in een Formule 1-wagen te rijden. Burgemeester Charlie Aptroot (VVD) steekt de grote ambities voor zijn gemeente Zoetermeer in zijn nieuwjaarstoespraak niet onder stoelen of banken. Tegelijkertijd gaf hij in zijn speech een sneer naar concurrent Almere in de wedloop om internationale schaatswedstrijden in Nederland. ‘Almere denkt dat zij een groot schaatscomplex krijgen, wij laten ze nog even in de waan.’

SP is verbaasd
SP-fractievoorzitter Daniel Westhoek is verbaasd over de commotie die na de nieuwjaarsspeech van Aptroot is ontstaan. ‘Ik hoor het overal op de radio. Maar Adventure World is een project waar al vijf jaar over wordt gesproken. In al die tijd is weinig aan de status veranderd. Er is nu ook niets getekend en niets is zeker. Als gemeenteraadslid is mij in ieder geval niets verteld en ik heb ook nog nooit plannen voorbij zien komen waarin concreet staat dat het park er komt.’ Volgens Westhoek vallen de risico’s voor de gemeente overigens mee. ‘De kosten voor Adventure World liggen bij de ondernemer zelf. De burgemeester spreekt over veel ambities, maar die moeten vooral ondernemers financieren.’

Kapitaalvernietiging
Van een nieuwe schaatsbaan is de SP geen voorstander. ‘Waarom een nieuwe schaatsbaan naast de oude? Dat de oude 399 meter is en daardoor niet geschikt voor wedstrijden, is een gemiste kans van tien jaar geleden. Het zou zonde zijn als een nieuwe schaatsbaan niet loopt. Als het leegloopt, is dat kapitaalvernietiging.’

Kampioen luchtkastelen
De sneer naar Almere is volgens Westhoek een uitwas van het machtsspelletje dat wordt gespeeld over de schaatsbanen. ‘De ambitie van de meerderheid van de raad is over het algemeen groot. Maar dat is al jaren zo.' En dat loopt ook wel eens mis. De provincie gaf bijvoorbeeld geen vergunning voor een groots outletcentrum in project Gebiedsontwikkeling Bleizo. 'De gemeente moet ook oppassen dat ze niet te veel afhankelijk wordt van bedrijven. Vaak hebben ze het al financieel moeilijk. En in leegstaande schaatsbanen of wildwaterbanen kun je later moeilijk iets anders beginnen.’ Wordt Zoetermeer dan geen kampioen luchtkastelen? ‘Als je terugkijkt naar de nieuwjaarsspeech, krijg je dat gevoel wel een beetje. We moeten nog maar zien wat ervan uitkomt.’

Plaagstootje van Aptroot
De gemeente Almere wil niet ingaan op de opmerking van Aptroot en noemt het een plaagstootje. ‘Laat ze eerst het businessplan maar rond maken voor 1 april. Als het businessplan rond is, komen de wedstrijden in Almere, zegt de KNSB. Zij vonden ons het meest aantrekkelijk’, aldus woordvoerder Peter Spek. Almere was zelf tot 2009 ook in de race voor Adventure World. Dat ging uiteindelijk niet door, omdat op de locatie waar nu het project “Duin” komt veel parkeerplaatsen zouden moeten komen. Stapelen van parkeerplaatsen was te duur. De ontwikkelingsmaatschappij, een consortium, zag de realisatie ook niet zitten.

Witch World
Spek wijst wel op een ander initiatief: Witch World. ‘Een soort sprookjesachtig park met trollen, elfen en heksen. Nee, niet als de Efteling.’ Het park zou op de locatie langs de A6 moeten komen waar nu het nooit afgebouwde kasteel staat. ‘De ontwikkelaar verwacht daar heel wat bezoekers.’ Over Adventure World wil Spek ook nog wel wat kwijt. ‘Het project ligt al vier of vijf jaar stil. Zoetermeer zat vier jaar geleden ook al bij de gegadigden. Ik ben benieuwd wat er veranderd is, waardoor het nu wel haalbaar is.’

De gemeente Zoetermeer kwam dinsdag niet meer met nadere uitleg over de status van Adventure World. Fractievoorzitters Marc Rosier (VVD) en Hilbrand Nawijn (Lijst Hilbrand Nawijn) waren voor commentaar op de nieuwjaarsspeech van Aptroot dinsdag niet bereikbaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sietske van der Linden (senior beleidsadviseur INretail) op
ik adviseer iedereen om vooral te googlen op de initiatiefnemers/eigenaren van Adventureworld..
Een zeer verhelderend/ ontluisterend beeld van plannenmakerij en geen enkele uitvoering van die plannen
Door Nobby (animal cop) op
Leuk, zo'n burgemeester die zijn stad op de kaart wil zetten. Meestal zijn dat wethouders a la Hekking. Maar van een burgemeester mag je tegenwoordig meer verwachten dan verbale krachtpatserij. Namelijk vergaderingen goed voorzitten, waken voor fatsoenlijke gemeentelijke besluitvorming, op zijn tijd feestelijk representatief uitpakken en in donkere dagen ervoor zorgen dat de openbare orde en veiligheid gewaarborgd is. Als je dat goed doet, heb je een straatnaambordje al verdiend.
Door Werner kasten (Beleidsadviseur en afdelingsvoorzitter PvdA Zoetermeer) op
Het is moeilijk te reageren als een lijsttrekker met een voetbalclub in Spanje vertoeft en dito present te zijn bij een spoedraadsdebat deze week. Maar daar hebben wel meer raadsleden op enig moment last van. Maar er is ook verbetering. Dit jaar was er ook in vier regels oog voor allen in de stad, die het wat minder gelijk hebben dan anderen. Zoetermeer, mooie stad tussen de parken en op 19 maart weten we wat deze gebakken lucht en vermeende luchtkastelen de stad gaan opleveren. Het lokale credo wordt zeker gewaardeerd, Zoetermeer steeds ondernemend, maar het klinkt uit de mond van de burgervader soms wat al te (een)partijdig.
Door Ed Stevenhagen (Analist) op
Onder geef ik eerder aan welke rol het manipuleren de van media speelt in Zoetermeer.
Om aan te tonen met welk succes zelfs de grootste schandalen uit de media kunnen worden gehouden haal ik de verkiezingsfraude aan die in Zoetermeer op 12 september 2012 heeft plaatsgevonden en zorgvuldig uit de publiciteit gehouden werd door.
Dat werd gedaan met medeweten en medewerking van: de gemeenteraad en de burgemeester van Zoetermeer, het hoofdstembureau Leiden, de Kiesraad te Den Haag, de commissie van Geloofsbrieven van de Tweede Kamer en zelfs de Nationale Ombudsman heeft daarbij een rol gespeeld.

Onderstaande nieuwsbericht geeft een beter beeld wat er is gebeurd bij de afgelopen verkiezingen. Het vertrouwen in openbaar bestuur raak je daarbij volledig kwijt:

http://www.dichtbij.nl/haaglanden-noord/regio/ar …

Door Janus op
Ach, Aptroot is een VVD'er en dat zegt al genoeg...
Door Ed Stevenhagen (Analist OC&W) op
De ene blunder na de andere blunder openbaart zich in de gemeente Zoetermeer. het is een grote ambtelijke speeltuin waar alles kan en geld speelt geen rol:
In Bleizo zou al een Leisure , outlet , Floriade, duikpaleis en meer komen. De verstopte CO2-leiding en meer hebben het een besmet en onverkoopbaar gebied gemaakt: http://youtu.be/97FH9FuAeYI

Maar communicatie is een wondermiddel:
- zelf successen uitkramen
- zelf onderzoeksrapporten schrijven
- negatieve informatie verstoppen
- bezwaren niet in behandeling nemen

Op 7 januari 2014 leidde dat tot een motie van wantrouwen "rode kaart". Maar als gemeente haal "gewoon" de videobeelden van de raadszitting van internet. En als burgemeester van Zoetermeer en commissaris van de regionale zender Omroep West zorg je als een Berlusconi dat de lokale omroep zich stil houdt.

Dat deed burgemeester Aptroot succesvol met een verkiezingsfaude groter dan die van Alphen: men miste 200 blanco formulieren en wist het buiten alle verslagen en buiten de media te houden.

http://www.dichtbij.nl/haaglanden-noord/regio/ar …
Door Marc Rosier op
Jammer dat het niet gelukt is om mij te bereiken want ik had graag commentaar gegeven op dit bericht. De commentaren van de SP laat ik voor hun rekening. Dat ligt in lijn met hun opstelling de afgelopen jaren: geen grote private investeringen in Zoetermeer.

De VVD is helder over de voorliggende plannen: als de ondernemer een goed plan heeft inclusief financiering is hij meer dan welkom in onze stad waar al veel 'leisure' is zoals Snowworld en Dutch Water Dreams. Het levert werkgelegenheid op en is een inpuls voor de ontwikkeling van het gebied waar Adventureworld zou moeten komen. Dat heeft ook een positieve effect op de grondexploitatie. Uitgangspunt is wel dat de gemeente geen mede-investeerder is maar enkel de komst met de reguliere instumenten (ruimtelijke ordening etc) faciliteert.
Door Groggy op
Ha, ha, die burgemeester Apetrots toch.
Zoetermeer is gewoon een dorp, hoor.
Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
Een voorbeeld van een politiek bestuurder die zelfs van deze crisis niets geleerd heeft. Bezig met grootschalige luchtfietserij in plaats van met de locale economie bevorderen.Men vergeet dat het Romeinse Rijk ook aan brood en spelen ten onder is gegaan. Veel politici lijken met de bouw van megalomane stadions en pretparken hetzelfde doel na te streven. Straks wordt het Charlie Afgang.