Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Woonstad berekent wat geld in wijk pompen oplevert

De resultaten worden gebruikt om betere beslissingen te nemen over investeringsplannen en geven meer transparantie in de corporatiesector, aldus Maria Molenaar, voorzitter van de Raad van Bestuur.

29 januari 2014

Wat levert een extra huismeester de wijk op? Wat betekent een renovatieproject voor winkeliers in de wijk? En hoe profiteert de samenleving van het aanpakken van woonfraude? Woningcorporatie Woonstad Rotterdam berekent voortaan vooraf wat het maatschappelijk effect is van grote investeringen in wijken.

Effectiviteit van inspanningen laten zien

Woonstad ontwikkelde daarvoor het ‘Afwegingskader Maatschappelijk Rendement’, waarmee sinds dit jaar ook de niet-financiële opbrengst van de wijkaanpak kan worden becijferd. De resultaten worden gebruikt om betere beslissingen te nemen over investeringsplannen. De werkwijze beantwoordt bovendien aan de toenemende publieke en politieke vraag naar meer transparantie in de corporatiesector, aldus Maria Molenaar, voorzitter van de Raad van Bestuur. Woonstad wil kunnen laten zien wat de investeringen – jaarlijks circa 150 miljoen euro - opleveren voor de leefbaarheid in een wijk. ‘Weliswaar waarderen de gemeente Rotterdam en deelgemeenten onze inspanningen, maar steeds vaker moeten we specifieker kunnen aantonen hoe effectief die inspanningen zijn, en precies hoeveel en welke waarde ze toevoegen.’

Rekenmodel voor aantoonbare effecten in de wijk

Hoe doe je dat, de maatschappelijke meerwaarde van een extra huismeester uitdrukken in euro’s? Woordvoerder Eric Smulders van Woonstad Rotterdam, legt uit dat samen met adviesbureau Twynstra Gudde is gezocht naar effecten waarvan wetenschappelijk (evidence based) is aangetoond dat ze zijn veroorzaakt door ingrepen in de wijk. ‘Het gaat dan bijvoorbeeld om woongenot, leefbaarheid, energielasten, werkgelegenheid en gezondheid. Binnen die velden is het met bestaande rekenmodellen mogelijk om de effecten van een ingreep te meten.’ Dat is mogelijk voor 35 verschillende typen “interventies”, van sloop en renovatie tot sociale investeringen.

Baten voor huurders, belanghebbenden en de samenleving

Smulders noemt als voorbeeld het vervangen van 200 energieverslindende woningen voor 100 energiezuinige huizen. Dat geeft een positief effect op de energielasten van de bewoners. De verdunning (minder terugbouwen dan er verdwijnt) heeft ook effect op de lokale middenstand. ‘Er komen minder bewoners in die winkels. Maar als goedkope huizen worden vervangen door duurdere woningen, hebben die nieuwe bewoners wel meer te besteden. Met de juiste gegevens, kan het kenmodel per beleidsveld de maatschappelijke baten in euro’s berekenen.’ Dat zijn dan zowel de baten voor huurders, als voor ondernemers of andere belanghebbenden en de samenleving als geheel.

Berekeningen meestal achteraf

Woonstad is naar eigen zeggen de eerste corporatie die vooraf becijfert wat investeringen in de wijk opleveren.  In de corporatiesector worden berekeningen vaak achteraf gedaan met ‘Maatschappelijke Kosten Baten Analyses’ (MKBA’s). Woonstad wil die berekeningen straks naast elkaar gaan leggen, zegt Smulders. ‘We zijn nog niet zover dat er al een vooraf berekend project is uitgevoerd, maar het is wel de bedoeling om straks aan de achterafmeting te kunnen zien of we het model verder kunnen verfijnen.’ Verschillende gemeenten en corporaties hebben belangstelling getoond voor het Afwegingskader van Woonstad.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pluis
Een corporatie is er in de eerste plaats om minima te huisvesten die zich geen duurdere woning kunnen veroorloven. Minima kan je niet weg toveren, die zullen toch echt ergens moeten wonen. Helaas zijn zijn er niet genoeg goedkope woningen beschikbaar wegens scheefwoners en worden de vrijkomende goedkope woningen onttrokken voor de doelgroep en beschikbaar gesteld voor de meer welgestelden. Een groepje velgestelden in een wijk bied geen meerwaarde; deze mensen mengen zich niet met de andere bewoners, beoefenen hun hobbys elders en doen hun inkopen elders.



Behalve de jubelverhalen hoor ik graag .hoe Woonstad het probleem wil oplossen van de huurders die in te dure woningen zijn gepraat en vervolgens na enige huurverhogingen de huur eigenlijk niet meer kunnen betalen. Steeds meer huurders staat het water aan de lippen en zij moeten een steeds groter deel van hun karige inkomen aan huur en nuts voorzieningen betalen zodat er niets meer overblijft om van te leven.



Wat denkt Woonstad hier eigenlijk aan te gaan doen?

Kartonnen dozen beschikbaar stellen om in te wonen?
Kanszoeker
Verdunning van bewoning biedt ook kansen voor de lokale middenstand en de (nieuwe) bewoners, want in die ´duurdere woningen, hebben die nieuwe bewoners wel meer te besteden.´ - Twee vragen: Waar blijven de eerdere bewoners die minder te besteden hebben? En: als zij wel daar terug komen en dus duurder wonen, hoe kunnen zij dan nog naar die lokale winkeliers?
Advertentie