of 64231 LinkedIn

Woonbond: Jongerencontract in strijd met wet

De belangenorganisatie voor huurders denkt dat de rechter gehakt zal maken van de regeling.

Het jongerencontract dat jongeren in en om Amsterdam wordt aangeboden, is in strijd met de wettelijke huurbescherming. Dat stelt de Woonbond. De belangenorganisatie voor huurders denkt dat de rechter gehakt zal maken van de regeling.

Landelijke uitrol van starterscontract

‘Onze ervaring is dat voor rechters het huurrecht zwaarder weegt dat een contract waarin een huurder afstand doet van zijn recht op huurbescherming’, zegt Erik Maassen van de Woonbond. Vorige week reageerde de Woonbond al tegen een voorstel van Tweede Kamerlid Carola Schouten (Christen Unie) voor landelijke uitrol van een zogenoemd starterscontract. In Amsterdam en omstreken wordt hiermee door drie woningcorporaties geëxperimenteerd.

 

Na vijf jaar automatisch ontbonden

Met dit huurcontract voor bepaalde tijd kunnen jongeren tot 27 jaar een kleine, betaalbare woning huren. Na vijf jaar wordt het contract automatisch ontbonden om de woning vrij te maken voor een nieuwe, jonge woningzoekende. Schouten wil dat deze aanpak – met enkele juridische aanpassingen - ook in andere gemeenten kan worden gebruikt.

 

Niet juridisch waterdicht

De manier waarop sinds 2011 in Amsterdam door de corporaties Eigen Haard, Stadgenoot en Rochdale wordt gewerkt, is bepaald niet juridisch waterdicht, volgens Maassen van de Woonbond. ‘Er wordt verwezen naar het wetsartikel voor “bewoning naar zijn aard van korte duur”. Daar is veel jurisprudentie over, waaruit blijkt dat roepen dat de bewoning de aard van korte duur heeft, niet voldoende is. Die aard moet ook logisch zijn, bijvoorbeeld omdat je in een vakantiehuisje verblijft of omdat je uitgeprocedeerde asielzoeker bent.’ Maassen denkt dat jongeren die met dit contract naar de rechter stappen, gelijk krijgen en met een beroep op het huurrecht in hun woning kunnen blijven wonen. Voor zover bekend heeft nog niemand die stap gemaakt.

 

Grenzen van het huurrecht opzoeken

Woningcorporatie Eigen Haard heeft sinds 2011 circa honderd woningen met een jongerencontract verhuurd. Vooralsnog zonder problemen. Namens Eigen Haard meldt Yvonne van Veen dat de corporatie, samen met de gemeenten en andere corporaties, bezig is om de grenzen van het huurrecht op te zoeken. Eerder deed Amsterdam dat met het campuscontract voor studenten. ‘Dat mocht in eerste instantie ook niet, maar is uiteindelijk door de Hoge Raad goedgekeurd en is nu opgenomen in het huurrecht. Dat willen we met de jongerenwoningen ook bereiken, met als doel om jongerenwoningen die bedoeld zijn voor jongeren, ook voor hen te behouden.’

 

Gemeente Amsterdam steunt het jongerencontract

Ook de gemeente Amsterdam blijft het jongerencontract ondersteunen, zegt woordvoerder Jaap Nieuwenhuis namens wethouder Freek Ossel. ‘We zijn ons ervan bewust dat hier geen jurisprudentie over is. Maar we hebben wel het idee dat de wet hier ruimte voor biedt, vanuit het uitgangspunt dat de verhuurder woonruimte kan opeisen voor dringend eigen gebruik, in dit geval herhuisvesting van jongeren.’

 

Flexibiliteit noodzakelijk

Jurisprudentie zal moeten uitwijzen of de gekozen juridische onderbouwing volstaat. Voor wethouder Ossel staat vast dat enige flexibiliteit in de complexe Amsterdamse woningmarkt noodzakelijk is om bepaalde groepen aan een woning te helpen, zegt Nieuwenhuis. ‘Voor sommigen is toegang krijgen tot die woningmarkt belangrijker dan de vastigheid van huurbescherming.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sanne op
De krapte op de huurwoningenmarkt in Amsterdam en omgeving bestaat inmiddels ruim 45 jaar: mijn ouders hadden er medio 1970 last van en ik ook. Echter het woonverdeelsysteem is in de afgelopen jaren zo aangepast dat het voor jongeren moeilijk(er) is geworden om een woning te krijgen. Begin 2000 werden woningen gelabeld in leeftijdsgroepen: tot resp. 18, 21, 23 of 30 jaar. Dit goede verdeelsysteem is weer verdwenen en nu kunnen jongeren dus 'starterscontracten' krijgen om na 5 jaar weer terug te gaan naar de ouders. Hoe serieus worden jongeren genomen??
Daarnaast heeft de gemeente Amsterdam de krapte in de stad een impuls gegeven door ruimhartig sloopvergunningen af te geven aan de corporaties. En door in 2006/2007 te besluiten geclaimde vrije sectorhuurwoningen, die zo tot een sociale huurwoning verworden waren, weer vrij te geven aan de verhuurders, omdat er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar waren. Welke slimme ambtenaar heeft dit ooit geconcludeerd, terwijl een woningzoekende minstens 10 à 15 jaar moet wachten, nog altijd.
Door Martin007 (ZZP) op
Zonder dat iemand het in de gaten had, is de gemeente zo zoetjes aan veranderd van een instantie die er is voor de burgers, naar een bedrijf dat gericht is op het maken van winst. In de jaren 60 van de vorige eeuw waren gemeenten verantwoordelijk voor sociale woningbouw, en dat werkte. Toen moest de sociale woningbouw naar woningbouwverenigingen, en dat werkte ook. Tot 1980, het ontstaan van CDA, en het steeds rechtser worden van PvdA. In de afgelopen 25 jaar is de huur van onze woning met 210 % gestegen, bovenop een inflatie van 2%. Deze stompzinnige kapitalistische nonsens kan worden gestopt door de gemeentes. Een jong paar heeft niet meer nodig dan pakweg 40 vierkante meter aan woonruimte. Als je bouw van dit soort appartementjes regelt zonder tussenkomst van een hebzuchtige aannemer en projectontwikkelaar, dan kost dat helemaal niks. Voor minder dan 300 euro per maand kun je die woning kostendekkend verhuren.
Maar ja, je moet wel WILLEN.
Door Mohamed (jurist ) op
De huurbescherming zoals genoemd is niet gewaarborgd door deze nieuwe trend.

Jongeren hebben hierdoor geen zekerheid op bewoning. Vooral in grote steden is de huurbescherming cruciaal.
Wellicht is het handig als er bij wijze van proef een proces wordt gestart.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers