of 64120 LinkedIn

Woningnood onder vluchtelingen steeds groter

Momenteel wachten bijna 13.000 vluchtelingen in asielzoekerscentra op een woning. ‘Dat zal naar verwachting meer worden’, aldus een woordvoerder van het COA naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.
3 reacties

Het aantal vluchtelingen in asielzoekerszoekerscentra dat wacht op een woning in een gemeente zal dit jaar verder toenemen. Daar gaat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) van uit.

‘Enorme opgave’
Momenteel wachten bijna 13.000 vluchtelingen in asielzoekerscentra op een woning. ‘Dat zal naar verwachting meer worden’, aldus een woordvoerder van het COA naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant woensdag. Volgens gemeenten komen er niet genoeg huurwoningen vrij om aan de vraag te voldoen. Het is volgens de woordvoerder een ‘enorme opgave’ voor de gemeenten. Die krijgen elk halfjaar een taakstelling opgelegd om een bepaald aantal vluchtelingen te huisvesten.

15.000 woningen
De vier grote steden hebben de grootste achterstand bij het huisvesten van vluchtelingen. Amsterdam moet nog meer dan 1100 vluchtelingen met een verblijfsvergunning een woning bieden. Minister Stef Blok (Wonen) zei in januari in de Kamer dat dit jaar circa 15.000 woningen in de sociale huursector worden toegewezen aan vluchtelingen met een verblijfsstatus. Dat is ongeveer 6 procent van het aantal sociale huurwoningen dat jaarlijks vrijkomt.

Instroom groter
Er wordt rekening mee gehouden dat dit jaar de instroom van asielzoekers verder zal stijgen, onder meer door oorlogen in het Midden-Oosten. Daardoor neemt de vraag naar woningen toe. Ook door familiehereniging groeit die vraag.

Nette opvangplek
Het COA heeft dit jaar minimaal 10.000 nieuwe opvangplaatsen nodig.  Er wordt overlegd met zo'n zeventig gemeenten over nieuwe opvanglocaties. Volgens de woordvoerder heeft elke asielzoeker een ‘nette opvangplek’. In de asielzoekerscentra verblijven momenteel ruim 23.000 asielzoekers. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door dick zwager op
mensen die een woning zoeken worden gediscrimineerd.

Artikel 1 Nederlandse grondwet

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

asielzoekers voor laten gaan op de huurmarkt is discriminatie van Nederlanders.
iedereen moet gewoon aansluiten in de wachtrij met gelijke rechten.
ook geen urgentie voor mensen met een dak boven hun hoofd in welke vorm dan ook.
in een asielzoekers centrum heb je ook een dak boven je hoofd.
eerst de mensen plaatsen die dakloos zijn en dreigen te worden.
daarna de rest.
het probleem is dat er te weinig betaalde huurwoningen in Nederland zijn

https://secure.avaaz.org/nl/petition/Minister_vo …
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Eén van de vele symptomen. Het volkshuisvestingsbeleid van Nederland is al ten minste twintig jaar failliet. Maatschappelijk, sociaal, financieel, moreel failliet. Dan maken die paar vluchtelingen ook niet veel verschil meer.
Door henk bongers (burger) op
Ja en het oplossen met jongeren, die studeren en net hun eerste huis hebben in de antikraak, uit de huizen schoppen om ze vervolgens voor veel meer huur aan vluchtelingen te verhuren is schandalig.

Een woningbouwvereniging als Vestia, die in de top gegoocheld heeft met geld, slaat daar nu een slaatje uit. Ze berekenen een hoge huur waardoor de overheid met huursubsidie moet bespijkeren. Op die manier wordt al het verspeelde geld weer goedgemaakt. Het is ronduit misdadig en de overheid werkt er vrolijk aan mee.