of 60220 LinkedIn

'Woningen van het gas? Daar krijg je spijt van'

Het aardgasnet van vandaag is het perfecte waterstofnet van morgen, stelt hoogleraar energy technology aan de Technische Universiteit Eindhoven, David Smeulders. In het lab draaien de eerste cv-ketels op waterstof al en over een jaar of tien kan Nederland uit duurzame energie het waterstofgas produceren dat hiervoor nodig is.

Het aardgasnet van vandaag is het perfecte waterstofnet van morgen, stelt hoogleraar energy technology aan de Technische Universiteit Eindhoven, David Smeulders. In het lab draaien de eerste cv-ketels op waterstof al en over een jaar of tien kan Nederland uit duurzame energie het waterstofgas produceren dat hiervoor nodig is.

'Door nieuwe woonwijken niet meer op gas aan te sluiten, sluit je gebruik van waterstof in de toekomst uit', zegt Smeulders. 'Waarom zou je niet gewoon die gasleiding aanleggen?'

 

Is dat niet te kostbaar? Dan leg je zowel een elektriciteitsnet als een gasnet aan bij nieuwbouwwoningen.

'Dat klopt, maar de meeste hoofdleidingen liggen op een paar meter afstand. Nederland heeft het meest verfijnd vertakte gasnet van Europa. Doortrekken is een kleine moeite. En het is al aangetoond dat het gasnet prima geschikt is om waterstof te vervoeren. Houd de opties open. Alleen als je van tevoren 100 procent zeker weet dat een wijk op een warmtenet wordt aangesloten, is het misschien een beetje overdreven.'

 

Minister Ollongren heeft net bekendgemaakt dat ze 120 miljoen euro geeft aan 27 gemeenten om wijken aardgasvrij te maken. Weggegooid geld?

'Dat ligt eraan. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we in 2030 in de gebouwde omgeving 3,4 megaton CO2 moeten besparen. Dáár gaat het uiteindelijk om. Dat betekent dat we per woning 250 kuub gas moeten besparen. Dan zeg ik: investeer die miljoenen in een deltaplan isolatie. Dat is altijd goed. Of je nu kiest voor warmtepompen, waterstof of warmtenetten, er zal altijd geïsoleerd moeten worden. Ik vind de terminologie 'aardgasvrije wijken' onzin. Het gaat om CO2-vrije wijken. Nu woningen van het gas aftrekken, daar ga je veel spijt van krijgen. Elektrificeren is de goede route, maar doe het langzaamaan.'

 

U zegt dat het minder energie kost om te verwarmen met een cv-ketel dan met warmtepompen, want die zijn veel minder efficiënt dan voorgespiegeld wordt. Welk rekensommetje ligt daaronder?

'Dat is niet zo heel moeilijk. Met de huidige energiemix - dat is inclusief gas- en kolencentrales en windparken - stoot je ongeveer 500 gram CO2 uit per kilowattuur. Door gas rechtstreeks in woningen te verstoken, stoot je 180 gram per kilowattuur uit. Dat scheel ongeveer een factor 3. Dus warmtepompen moeten ongeveer drie keer zuiniger zijn om het rendabel te maken. Fabrikanten zeggen dat-ie drie keer zo zuinig is, maar als ik ga meten in het lab en het wordt buiten koud, dan is-ie minder dan twee keer zo zuinig. Dus we moeten echt naar betere warmtepompen. Bovendien functioneren ze ook als airconditioning-unit. Als warmtepompen eenmaal geïnstalleerd zijn, worden ze ook gebruikt als koeling. Daardoor gaat het elektriciteitsverbruik, zo schat ik, verdubbelen, zeker met zomers als afgelopen jaar.'

 

Daar komt bij dat warmtepompen volgens u lawaai maken.

'Er zijn systemen die werken met een warmtewisselaar op grondwater. Die maken weinig geluid, maar dat kost verschrikkelijk veel geld en is niet geschikt voor rijtjeswoningen en galerijflats omdat daar dat bodemgebruik niet beschikbaar is. Dan moet je je toevlucht nemen tot goedkopere versies van warmtepompen (die halen warmte uit de omgevingslucht, waarvoor een ventilator draait, HP) en die produceren nu eenmaal veel lawaai.'

 

Gemeenten staan te popelen om van het gas af te gaan. U waarschuwt ze en pleit voor isolatie. Hebben ze nog meer opties?

'Ja, kijk waar restwarmte beschikbaar is en maak daar een mooi warmtenet van. Als we alle restwarmte in Nederland zouden kunnen aanwenden, hebben we anderhalf keer meer warmte beschikbaar dan de warmtebehoefte van de huishoudens. Niet alle restwarmte is nuttig inzetbaar - bijvoorbeeld als een fabriek die warmte produceert te ver weg ligt van woonwijken - maar vaak wordt restwarmte die ingezet kan worden om huizen te verwarmen, weggekoeld naar de omgeving.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel (ambtenaar) op
De klimaatmaffia onder leiding van goeroe Ed Nijpels luistert alleen naar zichzelf. Naar geen enkel steekhoudend tegenargument wordt geluisterd. Waar dit gaat eindigen? Voor de gewone man in tranen, tenzij er een grote tegenactie op touw wordt gezet.
Door Ben (jurist) op
Dit artikel toont nog weer eens aan hoe bizar het idee is om abrupt van het gas te gaan. Het lijkt wel of de gevestigde partijen collectief gek zijn geworden. Zorgvuldig op termijn van fossiele brandstoffen proberen af te komen is prima maar doe het verstandig en sluit kernenergie ook niet uit
Door Hans (afdelingsmanager) op
Niet verwacht dat mijn voorspelling van gisteren zo snel uit zou komen. Onderhandelaars klimaatakkoord: parkeertarieven verdubbelen en accijnzen aan de pomp omhoog.En over coördinatie gesproken: op 25 km van Kerkrade wordt een heel bos gesloopt voor bruinkool. Het verbranden van bruinkool voor stroom geeft een enorme CO2 uitstoot.
Door A.stremler (Raadslid) op
Duitsland, Frankrijk, België etc, USA, China gaan momenteel over van steenkool, bruinkool, olie naar gas i.v.m. het milieu/klimaat. In de Oostzee wordt de Nordstream aangelegd. Een gasleiding waarin vanuit Rusland per jaar 55 miljard m3 gas geïmporteerd zal worden voor o.a. Duitsland. Nederland heeft afgelopen 10 jaar ook 10 miljard euro geïnvesteerd in nieuwe gaspijpleidingen. Nederland is daardoor de gasrotonde van Europa geworden. En opeens, door een motie van GroenLinks moet het gas afgekoppeld worden van woningen. Tegen enorme kosten van 200 a 300 miljard. Ook het CPB vind het los van gas gaan gezien de kosten onzinnig. Echter dat horen we niet via NPO. Heel veel horen we niet. Het enige wat we horen via journaal of talkshows zijn de geluiden van de duurzaamheidsreligie, ideologisch gemotiveerd waar het milieu/klimaat eerder slechter dan beter van wordt. Het kan niet anders of de krankzinnige maatregel van gas los gaat van tafel. Uiteindelijk nemen mensen met normaal gezond verstand de regie over en verdwijnt het van gas los totdat er voldoende waterstof is in de prullenbak.
Door Opmerker (orig) op
@ Monique: Bingo !!
Door Hans (afdelingsmanager) op
Ik vind de hele energietransitie en het gasvrij maken een flink Rattenvanger van Hamelen of zo u wilt Kleren van de Keizer karakter krijgen: iedereen in bestuurlijk Nederland loopt er blind achteraan.De rattenvanger is opnieuw Ed Nijpels, dezelfde Ed Nijpels die u enthousiast moest maken over langer doorwerken. We kennen de consequenties. Zo zal het met de energietransitie ook gaan, durf ik u te voorspellen.
Door Kor van der Heiden (gepensioneerd leraar) op
Geweldig. Dit zou verplichte lectuur moeten zijn voor het parlement. Ik vrees dat de Groene Leiders al zo zeer zijn overtuigd van hun eigen gelijk dat het vechten tegen de bierkaai is. Maar wie weet....
Door Monique (Juridisch medewerker VTH) op
De transitie naar gasloos bouwen gaat mi te snel, eerst moet geinvesteerd worden in de ontwikkeling van goede alternatieven die ook qua geluidsniveau geen overlast veroorzaken bij de buren. Nu zullen mensen kiezen voor de goedkoopste variant en de ventilatoren bij deze warmtepompen gaan ongetwijfeld zorgen voor geluidshinder bij de buren en achterburen. Mensen zullen terecht gaan klagen over het geluid en daarvoor ook bij de gemeente terecht komen. De verwachting bij mij is dat verzoeken om handhaving binnen zullen komen bij burgemeester en wethouders om 'iets' aan die hinder te doen... Dus ontwikkel en stel duidelijke eisen aan de alternatieven voor gasloos bouwen om de vrede in een buurt te bewaren.
Door J. de Niet (fin. adviseur) op
Mijn vraag is wat de toekomst voor ons in petto heeft. In de jaren 70 van vorige eeuw zijn we overgestapt van hout-, kolen- en oliestook, naar de CV-techniek waarbij water wordt opgewarmd en in het hele huis rondgepompt.
In Zwitserland is er geen gas en gebruikt met accumulatorkachels op elektrische energie. Dat lijkt me ook wel wat, mits ik voldoende zonnepanelen kwijt kan op mijn huis. Dan zou ik zonder gas (waar dat dan ook vandaan komt) of waterstof kunnen. En het lijkt me veiliger op het eerste gezicht.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Het is een kapitaalvernietiging van miljarden als men het ondergrondse aardgasnet buiten werking gaan zetten en willens en wetens toch wil overgaan op subsidieslurpende windmolens. Bovendien kan Nederland eenvoudig gas betrekken uit Duitsland, Noorwegen of Rusland. Shell heeft ondertussen verschillende rendabele bouwputten in de Noordzee ontwikkeld en ook de Waddenzee zou nog veel aardgas bevatten.