of 60220 LinkedIn

Woningcorporaties dominant in huursector grote steden

Hoewel particuliere huisbazen steeds meer huizen in handen krijgen, domineren woningcorporaties nog altijd de huursector in de grote steden. In de tien grote steden is gemiddeld 64 procent van alle huurwoningen eigendom van een sociale-woningbouwvereniging.
Reageer

Steeds meer huizen zijn in handen van particuliere huisbazen, maar woningcorporaties domineren nog altijd de huursector in de grote steden. In de tien grote steden is gemiddeld 64 procent van alle huurwoningen eigendom van een sociale-woningbouwvereniging.

Uitzondering

Den Haag vormt een uitzondering. Daar spelen institutionele beleggers en particuliere ondernemers als Harry Hilders en Chris Thünnessen een grote rol. Hilders is met ruim 5.500 woningen de op één na grootste particuliere belegger in huurwoningen van Nederland. Dat blijkt uit de Volkskrant Top 300 Huisbazen, een onderzoek in samenwerking met het Kadaster naar de eigendomsverhoudingen in de Nederlandse huursector.

 

Relatief hoog

In Amsterdam hebben corporaties 61 procent van de huurhuizen in handen. De grootste particuliere belegger daar is de Sint Antonius Stichting, een goededoelenorganisatie die is opgezet door ex-banketbakker Jo Schopman. In Eindhoven en Tilburg is het aandeel van de corporaties in de huursector met 68 procent ook relatief hoog.

 

Verkoop bezit

Woningcorporaties hebben onder druk van de overheid juist bezit verkocht, maar blijven nog altijd de grootste aanbieder van huurwoningen. Het aantal huurhuizen in bezit van de grootste particuliere eigenaren is in tien jaar tijd met 22,3 procent gestegen. De grootste drie particuliere huisbazen hebben ieder huurwoningen met een totale waarde van ruim 1 miljard euro. De Rotterdamse ondernemer Aat van Herk is de grootste particuliere eigenaar, met bijna 6.000 huurwoningen en een geschatte waarde van 1,2 miljard euro. Ook grote institutionele beleggers kochten de afgelopen jaren huurhuizen bij. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.