of 64621 LinkedIn

Woningcorporatie moet in bestel blijven

Reageer
Woningcorporatie De Veste uit Ommen mag niet uit het publieke bestel treden. Dat bleek vrijdag uit een uitspraak van de bestuursrechter in Zwolle.

Toezicht
De rechtbank heeft een beroep van De Veste tegen de weigering van de voormalige minister Ella Vogelaar (Wijken en Wonen) om de corporatie uit het bestel te laten treden, ongegrond verklaard. De bestuursrechters denken dat het toezicht op de sociale huursector na uittreding niet in dezelfde mate gegarandeerd is als nu het geval is.

 

Winstbelasting
Directeur Jan Sinke maakte in februari 2008 bekend uit het publieke bestel te willen treden. Volgens hem is De Veste beter af als bedrijf nu woningcorporaties winstbelasting moeten betalen. Wel wilde hij het bouwen van huurwoningen als een van de kerntaken van De Veste behouden.

 

Solidariteit
De minister wees in haar weigering onder meer op de solidariteitsgedachte die aan het bestel van woningcorporaties ten grondslag ligt. Toegelaten instellingen moeten jaarlijks een bijdrage leveren aan een fonds waarmee minder vermogende instellingen financieel worden gesteund. Volgens de rechters mag de minister dit belang boven dat de van de stichting stellen. Woensdag vroeg ook woningstichting Den Helder toestemming aan de minister om uit het bestel te treden.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers