Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Woningbouw valt stil door nieuwe geluidsregels'

De nieuwe berekeningen voor geluidsbelasting zullen ervoor zorgen dat de woningbouw stil komt te liggen. Daarvoor waarschuwen bouwbedrijven, ontwikkelaars, woningcorporaties, investeerders, huiseigenaren en andere partijen in de sector in een brandbrief aan het kabinet. Ze roepen de politiek op om deze problematiek met grote spoed aan te pakken.

17 juli 2020
Woningbouw
Shutterstock

De nieuwe berekeningen voor geluidsbelasting zullen ervoor zorgen dat de woningbouw stil komt te liggen. Daarvoor waarschuwen bouwbedrijven, ontwikkelaars, woningcorporaties, investeerders, huiseigenaren en andere partijen in de sector in een brandbrief aan het kabinet. Ze roepen de politiek op om deze problematiek met grote spoed aan te pakken.

Slecht leefklimaat
Volgens de nieuwe regels die vanaf 2022 moeten gaan gelden, wordt geluidsbelasting op een andere manier berekend en moet deze van een nieuwe classificatie worden voorzien. Dat betekent volgens de briefschrijvers concreet dat woningen in grote gebieden rond luchthavens, waaronder de regio Schiphol, de classificatie 'slecht leefklimaat' of zelfs 'zeer slecht leefklimaat' krijgen. Volgens de klagers leidt de nieuwe aanvullingsregeling tot zoveel onduidelijkheid en onzekerheid, dat daardoor uitstel of afstel op de loer ligt voor de bouw van honderdduizenden woningen. Dit terwijl er al sprake is van een enorme woningnood en bouwopgave. Het kabinet wil tegen 2030 namelijk zo'n 845.000 extra woningen gebouwd hebben.

Onduidelijkheid

De briefschrijvers maken zich ook zorgen over de consequenties van ruimtelijke beperkingen voor de investeringsbereidheid van bijvoorbeeld beleggers, woningcorporaties en ontwikkelaars. Als er te veel onduidelijkheden kleven aan de randvoorwaarden voor woningbouw liggen vertragingen op de loer bij de ontwikkeling van nieuwe projecten en vergunningverlening. Daarbij is er in de sector al veel onduidelijkheid vanwege de gevolgen van de recente stikstof-, PFAS- en coronacrises.

Duurzame wijken

Volgens de ondertekenaars van de brief moeten in de komende jaren op grote schaal nieuwe duurzame wijken worden gebouwd die goed bereikbaar zijn en die voorzien zijn van veel groen en natuur. Daarnaast moet minstens 50 procent van alle nieuwe woningen voor de lage en middeninkomens beschikbaar komen. Door nu te investeren in de bouw help je ook de sector door de crisis heen, zo klinkt het. De brief werd ondertekend door onder meer NVB-Bouw, Bouwend Nederland, Aedes, de Woonbond, Vereniging Eigen Huis, de NVM en Vastgoed Belang. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dick van der Gugten / Milieu-adviseur
Wat een belachelijke, doorzichtige lobby-onzin. Er komen in 2022 helemaal geen strengere geluidnormen die woningbouw onmogelijk of moeilijker maken. Het enige dat er wijzigt is dat er nieuwe inzichten zijn omtrent de mate van hinder van verschillende geluidsbronnen, en dat besturen gevraagd wordt zich daar rekenschap van te geven. Als bestuur weet je daardoor beter waar je een besluit over neemt. En als (toekomstige) bewoner weet je dat het bestuur zich bewust is geweest van de werkelijke hindersituatie in jouw omgeving. Wat willen die brandbriefschrijvers dan? Dat er gezegd wordt: dat je je geen rekenschap hoeft te geven van de werkelijke hindersituatie, omdat dat zo ongemakkelijk is? Wat een brevet van onvermogen geef je zo van jezelf af zeg, bah! Natuurlijk is het in een druk land als Nederland onmogelijk om alle benodigde woningbouw uitsluitend op ideale locaties te realiseren, ook op dit gebied zijn pijnlijke keuzes onvermijdelijk. Maar wil daar dan niet voor kunnen (blijven) weglopen, en je kop in het zand kunnen (blijven) steken, maar durf daar dan ook als een volwassen en bestuurder de verantwoordelijkheid voor te nemen.
Toine Goossens
Ik woon in een zeer mooie wijk met jaren 30 huizen. De laatste jaren zit de doorstroming er lekker in. Vervolgens gaan de kopers de woning uitgebreid uitbreiden en verbouwen. Tegelijkertijd zijn bewoners bezig hun woning van een nieuwe verflaag te voorzien, klussen buren door planken te zagen, het gras te maaien, takken te versnipperen, een schommel te bouwen, liefst op een moment dat anderen aan stilte of rust toe zijn.



Wat wordt dat straks fijn met de nieuwe geluidswet. Mag allemaal niet meer. Ook luidruchtige feestjes tot soms diep in de nacht, weg ermee. O, ik zie uit naar de rust die er over de wijk neer zal dalen.



Althans wijk? Die bestaat niet meer. Buren zijn met geluidsmeters in de weer om alle overtredingen op te sporen, te laten stoppen en te laten bestraffen. Weg samenleving. De wijk is stil, maar onleefbaar geworden.



Het LAST van elkaar hebben dient te stoppen. Samenleven vergt acceptatie van de nadelen van dat samenleven. De polarisatie rondom dit soort onderwerpen maakt de hechte samenleving kapot.
H. Wiersma / gepens.
Kennelijk stuurt (of wordt er helemaal niet gestuurd?) doelbewust aan op een totale lockdown van de bouw en alle andere toeleveringsbedrijven. Na de CO2 en Pfas is er vast nog behoefte aan méér lijkt dit Kabinet te denken. En inmiddels héél Nederland maar vragen om meer woningen. Bizar!!!
pieter / wegkijker
Dit overvolle landje is veel te klein om allemaal aanvullende eisen te stellen aan welke activiteit dan ook.

Alles komt straks in een definitieve lock down.

Vraag is wie daar beter van wordt.
pieter / wegkijker
Dit overvolle landje is veel te klein om allemaal aanvullende eisen te stellen aan welke activiteit dan ook.

Alles komt straks in een definitieve lock down.

Vraag is wie daar beter van wordt.
S.H.W. Gratama / Juridisch adviseur ruimtelijke ordening
Net als voor het stikstofdossier geldt, pak het probleem vooral bij de bron - de luchtvaart (en ander luidruchtig verkeer) - aan en drop het probleem niet bij de ontvanger (de woningen). Alle binnenstedelijke en steeds duurzamere en ook nog eens natuurinclusievere bouwprojecten vragen nu echt volop om voorrang, die moeten door! Oplossing van de woningnood is veel belangrijker dan verdere groei van de luchtvaart. Minder (laag) vliegen is dan ook het devies in plaats van alweer de woningbouwopgave de dupe te laten zijn. Vliegen is geen grondrecht, wonen wel.
Advertentie