of 62812 LinkedIn

Woningbouw rond natuur krimpt harder

De woningbouw in gemeenten die dichtbij Natura 2000-gebieden liggen, daalt harder dan gemiddeld in Nederland door de stikstofproblematiek. Dat meldt Nu.nl op basis van een rapport van ABN Amro en de Rijksuniversiteit Groningen.

De woningbouw in gemeenten die dichtbij Natura 2000-gebieden liggen, daalt harder dan gemiddeld in Nederland door de stikstofproblematiek. Dat meldt Nu.nl op basis van een rapport van ABN Amro en de Rijksuniversiteit Groningen.

Verschillen

Het aantal woningen in aanbouw in heel Nederland nam dit jaar met 4,1% af ten opzichte van vorig jaar. Maar in gebieden die maximaal 5 kilometer van een natuurgebied liggen is dat verschil groter: 7,2%. Circa de helft van alle gebouwde woningen vallen onder die categorie. Maar de verschillen tussen de regio’s zijn groot. In Overijssel was de afname van de woningbouw zelfs 22,5%.

 

Stikstof

Bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden hebben sinds vorig jaar grote problemen met krijgen van vergunningen, nadat de Raad van State een streep zette door de PAS. Die regeling maakte het mogelijk om de stikstofuitstoot rondom natuurgebieden tijdelijk te verhogen. Veel Natura 2000-gebieden hebben last van de hoge stikstofuitstoot: natuurgebieden met schrale grond worden te rijk, waardoor er andere planten gaan groeien en diersoorten verdwijnen.

 

Plannen

Minister Schouten (LNV) stuurde deze week nieuwe plannen naar de Tweede Kamer om de natuurgebieden te redden, en tegelijkertijd de woningbouw weer op gang te brengen. Met drie miljard euro moet de helft van de natuurgebieden weer hersteld worden, zodat in 2030 het stikstofniveau weer op een gezond niveau is. Daarnaast worden maatregelen genomen om de stikstofuitstoot van landbouw en industrie te verminderen, bijvoorbeeld door de uitkoop van veehouderijen bij natuurgebieden. Met innovaties moet de stikstofoverlast van de bouw ook verminderen, bijvoorbeeld door het schoner maken van bouwmaterieel.

 

Provincies

De Nederlandse provincies, verantwoordelijk voor de vergunningen rondom natuurgebieden, noemen de plannen een stap in de goede richting, maar nog onvoldoende. ‘Hoewel het gaat om een forse investering, levert de aanpak van het kabinet nog te weinig stikstofvermindering op en daarmee te weinig ruimte voor natuurherstel en te weinig ruimte voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen, die provincies in hun rol als bevoegd gezag voor vergunningen nodig hebben,’ stelt het IPO in een reactie. De provincies vrezen dat de maatregelen de economische ontwikkeling en de woningbouw nog onvoldoende vooruit helpen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners