of 59318 LinkedIn

Wolfschade loopt dit jaar fors op

Het aantal schapen dit jaar door wolven gedode schapen ligt nu al fors hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen gedood door een wolf, tegenover 21 vorig jaar. Van vier dode schapen moet DNA-onderzoek nog uitwijzen of een wolf inderdaad de dader was.
9 reacties

Het aantal schapen dit jaar door wolven gedode schapen ligt nu al fors hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen gedood door een wolf, tegenover 21 vorig jaar. Van vier dode schapen moet DNA-onderzoek nog uitwijzen of een wolf inderdaad de dader was.

Schade nog bepaald  
De afhandeling van schade die wolven toebrengen is door de provincies uitbesteed aan het BIJ12/Faunafonds, dat de cijfers verzamelt. Vorig jaar werd ruim 10.000 euro uitgekeerd aan schapenhouders. Dit jaar ligt het bedrag vooralsnog op een kleine 15.000 euro. Voor een flink aantal schapen moet nog worden bepaald op hoeveel schadevergoeding hun eigenaren recht hebben.

 

Acht schapen  

In 2016 waren er wel meldingen, maar uit onderzoek kwam vast te staan dat wolven niets met de dode dieren te maken hadden. In 2015, het jaar dat de wolf na ruim 150 jaar afwezigheid voor het eerst weer in Nederland opdook, bleken acht schapen te zijn gedood door een wolf. Daarvoor werd 1515 euro uitgekeerd.

 

Draaiboek aangepast 

Eind juli werd bekend dat het zogenoemde Draaiboek Wolf snel wordt aangepast. Dit draaiboek moet provincies helpen om te gaan met de terugkeer van de wolf in Nederland. Er staat onder meer in wat te doen met de kosten die worden gemaakt voor preventieve maatregelen. In Nederland leven ruim 800.000 schapen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Patrick (adviseur) op
Ho even..
4.000 tot 13.000 schapen worden jaarlijks gedood of verwond door vossen en honden, de wolf haalt nog geen procent van dit aantal en zal daardoor gelijk afgeschoten moeten worden? Dat is toch onzin?

Ik snap dat boeren hier hinder van ondervinden, maar we moeten het met z'n allen wel in perspectief blijven plaatsen. Waar honden een waarloosbare rol in de Nederlandse natuur spelen, kunnen Wolven zeker een grote bijdrage leveren aan een natuurlijkere balans. Als er een paar de Oostvaardersplassen zouden kunnen bereiken hoef je gelijk ook geen geld en moeite in afschot van herten te steken aangezien zij de jonge en verzwakte populatie goed uit zouden kunnen dunnen. Duitsland kent al bijna 20 jaar een groei van de wolvenpopulatie, maar daar zijn vooralsnog geen onoverzienbare problemen aan overgehouden.
Door Guillot (adviseur) op
Men ziet de immigratie stromen uit Noord-Afrika en spreekt sussende woorden.

Men ziet twee wolven en men schreeuwt moord en brand.

Dat men de eigen bevolking overlevert aan een horde 'wolven' is een slechts een rimpeling van een druppel water in een plas..

Maar de twee wolven die moeten subiet afgeschoten worden.

Rare jongens die Nederlanders...

Rare jongens die BB-ers

Door Cornelis op
Wel weer typisch Nederlands dat de herintrede van de wolf in onze natuur als een kostenpost onder de noemer 'wolfschade' weggeschreven wordt...
Door Martin op
Haha, meteen de hysterie.

Wolven doden uit een primaire biologische behoefte. Het zijn geen wrede beesten zoals mensen, die op grote schaal martelen, kwellen, treiteren, doden en zelfs (machinaal) slachten.

De wolf doet geen mens kwaad en die paar schapen kunnen we prima missen. Als de dood van een paar schapen ineens problematisch is, wat moeten we dan wel niet vinden van die miljoenen koeien, kippen en varkens die voor ons 'welzijn' (lees: obesitas, hart- en vaatziekten, auto immuunziekten) over de kling worden gejaagd op een totaal geautomatiseerde en levens onterende wijze? Nee, dat is helemaal goed natuurlijk! Moreel verantwoord!

Dank jullie wel, milieugekkies en dierenvrienden!!!


Stelletje simpele zielen op BB.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@ Hans: Van mij mag er opgetreden worden tegen de vele gevaarlijke honden die ons land rijk is. Waarom wil iemand per se een hond die op agressieve kenmerken gefokt is?
Door Bor de Wolf op
Woeoeoeoe! Mijn familie is hier echt niet welkom. Dat mag wel in de Fabeltjeskrant.
Door Hans op
Wacht maar, de wolven schade gaat nog veel forser stijgen, logisch bij een zo'n gering bedrag, dat zal nog wel een paar keer verdubbelen.
Een wolf die eenmaal gesetteld is gaat overigens op wild(!) jagen, waarmee de (wel) omvangrijke schade van b.v. wilde zwijnen afnemen. Op naar een natuurlijk natuur beheer i.p.v. jaarlijks massa's zwijnen afschieten.
Overigens maakt de wolf géén contact met mensen, de versie die als huisdier wordt gehouden, 'onze' hond maakt wel slachtoffers, soms met dodelijke afloop, maar dat is gelukkig? geaccepteerd, met dank aan onze huisdierenvrienden.
Door Baike Meems (medewerker P en O) op
Dit loopt helemaal uit de hand met de wolven. Nu is de schade nog redelijk beperkt, maar het zal vele keren hoger uitvallen. Wat vele kosten ontstaat er door deze rovers. Er is een partij die achter onze dieren (lees: ook schapen staat), maar die houdt zich volledig afzijdig. Schapen mogen blijkbaar wel gedood worden. Bovendien valt er niet tegen af te rasteren. Schapen worden veelal niet geplaatst in een rechthoekig stukje. Van de wolf moeten we zo gauw mogelijk af.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Wij zijn een te dicht bevolkt land om dit soort roofdieren toe te laten. Een handvol wolven is kennelijk belangrijker dan 134 schapen. Het wachten is op het eerste menselijke slachtoffer, met dank aan de natuurvrienden.