Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Winkelleegstand daalt nog lang niet overal

De winkelleegstand is in 2017 voor het derde jaar op rij gedaald. Vooral grote steden en boodschappencentra aan de rand van de stad profiteren van de aantrekkende economie. In middelgrote steden en kleinere stadscentra blijft de leegstand echter nog hardnekkig en steeg die zelfs licht.

17 januari 2018

De winkelleegstand is in 2017 voor het derde jaar op rij gedaald. Vooral grote steden en boodschappencentra aan de rand van de stad profiteren van de aantrekkende economie. In middelgrote steden en kleinere stadscentra blijft de leegstand echter nog hardnekkig en steeg die zelfs licht.

Zeshonderd leegstaande winkels minder

Dat blijkt uit onderzoek van Locatus. De leegstand daalde vorig jaar met 0,2 procent tot 7,0. Omgerekend zijn dat zo’n zeshonderd leegstaande winkels minder. In aantallen vierkante meters is de daling nog veel sterker omdat een groot aantal vrijgekomen V&D-winkels in 2017 een nieuwe bestemming kreeg.  

Sterkste daling in Overijssel en Limburg

De daling van de winkelleegstand was het sterkst in Overijssel en Limburg: ongeveer 0,6 procent. Toch behoren beide provincies nog altijd tot de achterhoede. Het best scoren Noord-Holland en Friesland met een leegstand van respectievelijk 4,5 en 5,8 procent. Flevoland en Zeeland waren de enige twee provincies waar de leegstand vorig jaar licht steeg. Bij meubelboulevards is de sterkste verbetering te zien, in gang gezet door de gunstige economische ontwikkeling en de aantrekkende huizenmarkt.

Zes op tien blijft leeg

Locatus bracht ook in kaart wat er met de per 1 januari 2017 leegstaande panden is gebeurd. 60 procent daarvan stond een jaar later nog steeds leeg; 15 procent werd ingevuld met andere detailhandel. Verder kreeg 10 procent een functie als horeca of kantoor. De overige 15 procent werd gesloopt of kreeg een andere bestemming. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
Vreemd dat tussen 25-10-17 en 28-12-17 de situatie verbeterd zou zijn en een paar dagen later toch niet zoveel. Wij gaan nogal vaak o.a. weekendjes weg door het hele land en bezoeken steden en dorpen. Daarnaast, winkelen we ook in de Randstad rond Den Haag/Leiden. Helaas is onze indruk anders dan het kennelijke wensdenken van dit artikel. Neem als voorbeeld Leiden met de Haarlemmerstraat, vh 1 km koopplezier. Door besluit van de gemeente is het laatste deel van die straat uitgesloten van het formele winkelgebied waardoor het lijkt dat het wel meevalt. Inmiddels vallen er ook voldoende gaten in de 3/4 km. Binnenkort lezen we dat dit de schuld is van Leidschenhage (Leidschendam-Voorburg)dat volop moderniseert en waar je o.a. gratis kunt parkeren. De standaard dooddoener kopen via internet komt daar bovenop. Maar met enkel iets of iemand de schuld geven, schiet je dus niets op.
J. de Niet / fin adviseur
We zijn inmiddels 10 jaar verder dan het begin van de crisis. Tijden veranderen, onderschat de internetaankopen niet m.n. ook rechtstreeks uit China. En ik heb het idee dat ondernemers en bestuurders heilig geloven dat het vroeger allemaal beter was. Het zijn namelijk altijd golfbewegingen die marginaal beinvloed kunnen worden door 1 partij. Gemeenten moeten hun rol echt niet gaan overschatten. Bovendien vissen de gemeenten allemaal in dezelfde vijver. De consument kan haar euro maar een keer uitgeven.
Advertentie