of 59162 LinkedIn

Windpark Wieringermeer gaat door

Het nieuwe windpark Wieringermeer mag worden aangelegd. De Raad van State veegde woensdag bezwaren van omwonenden tegen het project van tafel. Op dezelfde plek in de kop van Noord-Holland is nu ook al een windmolenpark. Dat wordt uitgebreid en de turbines worden een forse maat groter dan nu. 
4 reacties

Het nieuwe windpark Wieringermeer mag worden aangelegd. De Raad van State veegde woensdag bezwaren van omwonenden tegen het project van tafel. Op dezelfde plek in de kop van Noord-Holland is nu ook al een windmolenpark. Dat wordt uitgebreid en de turbines worden een forse maat groter dan nu. 

99 molens
Per 2019 levert het park met 99 windmolens stroom aan 280.000 huishoudens, meldt energiebedrijf Nuon, een van de initiatiefnemers. Het windpark wordt daarmee een van de grootste van Nederland. De omwonenden vrezen dat de grote turbines hun woongenot zullen aantasten. Ze zijn bang voor geluidsoverlast, zichthinder, grote slagschaduwen en een aantasting van landschap en natuur. Al die bezwaren zijn ongegrond verklaard. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Daalder Pak de Wind op
Hoe dit windpark tot stand is gekomen is een voorbeeld van goed bestuur. En de enige positieve toepassing van de RijksCoordinatie Regeling.

De gemeente Wieringermeer was een voorbeeld van een gemeenschap, waar inwoners al vroeg ervaring had met windmolens, velen kenden iemand met een eigen windmolen. Dat is een groot verschil met andere gemeenten.
De boeren windel steeds meer windmolens, tot de gemeenteraad in ca 2008 zei, we stoppen, de polder is vol.
Ze gingen in gesprek en kwamen samen tot de doelstelling, Meer MW, met minder windmolens in een mooier landschap.
Een architect maakte een landschaps ontwerp. Meedere.
In verschillende wind weekenden werd er gedicussieerd over de varianten.
Uiteindelijk viel de keuze op een lange rij windmolens langs de land rand van de polder. In ruil voor het opruimen van alle prive molens in de rest van de polder.
Alleen het testveld van ECN zou blijven staan.
Daarna volgen nog 2 jaar touwtrekken met de eigenaren van de bestaande molens. Die wilden een paal voor een paal in het nieuwe lintvormige windpark.
Resultaat, een extra rij windmolens in het midden van de polder. Een plan met draagvlak, waar inwoners ook over hadden meegepraat. Maar de gemeenteraad besloot.
Toen wilde provincie NH stoppen met zijn rechtse meerderheid, en maakte de Wieringermeer een RCR plan van hun windpark.
Door henk op
Ik denk dat een schadeclaim bij de eigenaren van de percelen een grote kans van slagen maakt. Doen dus! Blijf procederen met schadeclaims!
Door Hans (jurist) op
Juridische toets door ABRS is wat anders dan omkopen. De reactie van Van Loosbroek is dan ook triester dan de uitspraak.
Door Jac van Loosbroek (Omwonende van een ander plan.) op
Het is overduidelijk, omwonenden zijn rechteloos. Zelfs de rechtelijke macht schaart zich aan de zijde van de subsidiegraaiers en de achterlijke milieubewegingen. Er komt een tijd dat duidelijk wordt dat deze beslissingen en het energieakkoord niet deugden, maar dan zijn de miljarden al over de balk gesmeten en zitten de omwonenden al met een verwoest landschap. Triest om te ervaren dat zelfs de rechtelijke macht zich laat omkopen.