Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Windmolenpark IJsselmeer zou kleiner kunnen

Volgens de commissie kan het aantal windmolens flink worden beperkt als alle mogelijkheden op land worden benut. Daarvoor zijn 20 locaties verspreid door de hele provincie geselecteerd op draagvlak onder de bevolking en de invloed op landschap en natuur.

06 oktober 2014

Een windmolenpark in het IJsselmeer is onvermijdelijk, al hoeft dat niet zo groot te zijn als in eerdere plannen is geopperd. In de provincie Friesland zijn voldoende andere geschikte plaatsen voor het opwekken van windenergie op land. Maar er zal altijd 'aanvulling' nodig zijn met windmolens in het IJsselmeer.

Protesten
Dat meldt de Commissie van Advies onder leiding van oud-minister Pieter Winsemius maandag in een advies aan Provinciale Staten van Friesland. In eerdere plannen ging de provincie nog uit van een groot windmolenpark (250 tot 400 megawatt) met minstens 70 grote turbines in het IJsselmeer. Er zijn veel protesten tegen zo'n park, vooral uit de hoek van de milieubeweging, de toeristische sector, de visserij en gemeenten langs de kust.

Op land
Volgens de commissie kan het aantal windmolens flink worden beperkt als alle mogelijkheden op land worden benut. Daarvoor zijn 20 locaties verspreid door de hele provincie geselecteerd op draagvlak onder de bevolking en de invloed op landschap en natuur.

December: besluit
Friesland moet van het Rijk in 2020 530 megawatt windenergie produceren. Provinciale Staten van Friesland nemen in december een besluit over de plaats waar de windparken moeten komen. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eric Immink
Windmolens draaien op subsidiegeld. Gewoon doorgaan met die handel.
henk
De windmolens op zee kosten 5 miljaard en leveren niets, maar dan ook helemaal niets op. Voor de molens in het ijsselmeer en die op land geldt een veelvoud vanwege nog hogere kosten. Zie berekening CPB. Tegelijk mogen de buurlanden hun co2 uitstoot verhogen!
henk


Windmolenparken kosten 5 miljard









DEN HAAG -

Het aanleggen van windmolenparken op zee kost 4,8 tot 5 miljard euro, afhankelijk van de locatie. Dat blijkt uit een studie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Minister Henk Kamp heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd.









Minister Kamp (Economische Zaken).Foto: ANP







Volgens het onderzoek, dat begeleid werd door het Centraal Planbureau, levert de windenergie vooralsnog niks op, waardoor er alleen sprake zou zijn van maatschappelijke kosten. Dat komt doordat de windenergie geen effect heeft op de CO2-uitstoot. Volgens Europese afspraken mag namelijk met CO2-rechten worden gehandeld. Die CO2-rechten worden niet minder als je veel windmolens neerzet, zei CPB-medewerkster Annemiek Verrips zondag in het NOS Journaal.



Kamp spreek van ,,een betreurenswaardig misverstand'' bij het CPB. Hij gaat ervan uit dat het Europese systeem van emissiehandel zal veranderen en dat windenergie straks wel baten op gaat leveren.

Kaas !
Protesten komen uit de hoek van de milieubeweging, toeristische sector, visserij en gemeenten langs de kust, oftewel niemand wil windmolens.
Inekeschreuder
Waar denk je nu dat het geld vandaan komt die subsidie haha de burgers betalen met z, n allen! Voor iets wat alleen maar ellende geeft
Petra
Waarom is mijn reactie hier door BB verwijderd?



En niet alleen bij dit artikel maar bij alle artikelen over windenergie in BB?



Omdat ik een rapport noem dat waarschijnlijk juist is en waarin te lezen valt dat er € 60 miljard uitgegeven gaat worden aan nieuwe windenergievoorzieningen terwijl er maar 1,9% van onze energiebehoefte mee wordt gedekt?



http://www.refdag.nl/polopoly_fs/nut_en_noodzaak …
henk
zodra er een plan ligt, direct bezwaar ozb aantekenen met 40%. En en (plan) schadeclaim
Advertentie