Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wetterskip Fryslân wil meer overloopgebieden

Om wateroverlast tegen te gaan wil Wetterskip Fryslân meer overloopgebieden. Deze reteniepolders kunnen bij dreigende overstromingen onder water worden gezet.

14 februari 2012

Het Wetterskip Fryslân is op zoek naar extra (natuur) gebieden die bij dreigende overstroming onder water gezet kunnen worden. ‘Een paar noodventielen erbij kan geen kwaad’.

 Dat liet de Friese dijkgraaf Paul van Erkelens maandag weten. De zoektocht is een reactie op de overlast en het extreem hoge water waar het noorden in januari mee te kampen had.. Volgens de dijkgraaf had het wetterskip alles onder controle, maar zijn er wel een paar extra retentiegebieden langs de Frieze boezem nodig.

Overlast elders voorkomen

Hij doelde hiermee op nieuwe overloopgebieden die bij hoog water zonder schade kunnen vollopen. Hierdoor wordt overlast of erger op andere plaatsen voorkomen. Fryslan kent nu 6 van dergelijke polders, waarvan er in januari 4 daadwerkelijk onder water werden gezet.

1 minuut voor twaalf

Er kwam wel politieke kritiek op het late tijdstip waarop dit volgens velen gebeurde. Statenfracties spraken van ingrijpen terwijl het 1 minuut voor twaalf was. Daardoor zijn de gevoelens van onveiligheid toegenomen, aldus onder anderen de Friese Nationale Partij.

Veiligheidsevaluatie

Volgens de dijkgraafis het zoeken naar mogelijke extra berging onderdeel van de veiligheidsevaluatie die momenteel door het wetterskip wordt gehouden. 'We hadden de gebieden tot januari  nog nooit onder water gezet. Maar omdat het aantal hectare ten opzichte van de Friese wateren relatief klein, zakte het water slechts een paar centimeter.' Om meer verschil te maken is domweg meer grond nodig dat onder kan lopen.

in gesprek

Reden voor de dijkgraaf om in gesprek te gaan met de eigenaren van natuurterreinen in het beheergebeid van het Wetterskip. 'De overloop gebeurt meestal in natuurgebieden . De beheerders staan eer niet afwijzend tegenover, dus het gaat de goede kant op'.

niet kopen

Het Wetterskip zal de gebieden overigens niet kopen. Wel zal het de in- en uitlaat kanalen aanleggen. het water dat er in zal lopen richt geen schade aan, zo verwacht de dijkgraaf. 'Het friese water is niet vervuild'.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pveenstra / lid van het algemeen bestuur van wetterskip fryslan
geachte redactie, de dykgraaf vergeet te melden dat het grootste noodventiel namelijk het Lauwersmeer door niet op tijd het peil te verlagen niet gebruikt werd ,en doordat de regen ophield kreeg men controle ,maar dat is anders dan dat het wetterskip alles onder controle had want het was minstens een week voor twaalf ,en niet 1 minuut voor twaalf en ik weet het want al 22 jaar woon ik aan de zwemmer waar 65 procent van het water naar zee langs gaat ,vr gr p veenstra .
Advertentie