Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wethouder: 'Drie ton voor dassen slaat nergens op'

De strenge Flora-en Faunawet heeft ervoor gezorgd dat de verhuizing van vier dassen de gemeente Ede drie ton lichter heeft gemaakt. Wethouder Simon van de Pol: ‘De dassen heb ik nooit vervloekt, maar de “wat-al-te-preciezen” op het ministerie wel.’

12 januari 2011

Nachtmerrie
Het is de nachtmerrie van elke bestuurder. De nieuwbouwplannen zijn klaar en ineens duikt er een beschermde diersoort op. In Ede was er van tevoren goed onderzocht of de locatie van tweeduizend nieuw te bouwen woningen vrij van zeldzame dieren was. Maar nadat de inspectie had plaatsgevonden, stortte Rijkswaterstaat een berg met grond in het gebied. ‘En dat bleek de perfecte isotoop voor de das te zijn,’ zegt de wethouder, ‘de berg grond veranderde al snel in een dassenburcht.’

Camera’s
‘En dan gaat de machinerie van de Faunawet draaien,’ vervolgt wethouder van de Pol. ‘We mochten van het ministerie de dassen niet zomaar uitgraven, er moesten eerst camera’s  voor de burcht geïnstalleerd worden om erachter te komen hoeveel dassen er huisden. Op kosten van de gemeente uiteraard.’

Gechipt
En dat bleek nog maar het begin van een lange procedure. Omdat dassen, net als katten, na een verhuizing de weg weer terug vinden, werden de vier Edese dassen onderwerp van een experiment. Ze moesten gechipt worden.

‘Enclosure’
De dassen mochten ook niet zomaar uitgegraven worden. Hun territorium moest stapje voor stapje steeds kleiner gemaakt worden, in ambtelijke termen ‘enclosure’ genoemd.  Door de sluwheid van de dassen bleek dat ook nog een langdurige aangelegenheid te zijn. Uiteindelijk, driehonderdduizend euro verder, leven de vier Edese dassen nu in de Achterhoek.

Mensuren
‘Het geld ging vooral in de mensuren zitten. Er moest gezocht worden naar geschikte locaties, de verplichte omheiningen kostten ook geen 100 euro,’ vervolgt de wethouder.

Slaat nergens op
Hij twijfelt ook aan sommige bedreigde diersoorten op de lijst. ‘Dassen komen hier meer voor, ze zijn niet zeldzaam, net als vleermuizen, die zijn hier volop aanwezig. Ik vraag me af die dieren voor dit gebied niet van de lijst af kunnen. Want 75 duizend euro per verhuisde das? Dat slaat nergens op, dat geld hadden we beter kunnen uitgeven aan bijstandsgerechtigden.’

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Dit door V d Knaap aangestoken vuurtje gaat eraan voorbij dat voor alle andere bestuurlijke hobbies altijd veel geld is. De natuur is de afgelopen tientallen jaren ingeboet aan belang en het is goed dat hieraan nu een eind is gekomen (otters, dassen e.d.).
De bestuurders vergeten in de gauwigheid dat er in die streken juist veel geld wordt verdiend in de recreatie die het juist moet hebben van de natuurwaarden

Kortzichtig en dom!
Hannes Haganum / kritisch lezer
De oorzaak zit natuurlijk dieper. Als je als lokaal bestuur alleen maar geïnteresseerd bent in groei en woningbouw, dan overkomt je zoiets. Het laat onverlet dat het geen toeval is. Als de gemeente Ede de benodigde ecologische deskundigheid in huis had gehad, hetgeen gewoon broodnodig gezien gezien de ligging van de gemeente aan de rand van de Veluwe, dan had men zich hoeven over te leveren aan de dure puriteinen van de rijksoverheid. Ik ben benieuwd of men er iets van geleerd heeft. Wellicht lopen over vijf jaar de wilde zwijnen door de nieuwe villawijk. Natuurbeheer is veel te bureaucratisch geworden, juist voor de toekomst is het van groot belang dat gemeentes, boeren en landeigenaren een veel actievere rol gaan spelen.
Wil Reuvers / juridisch medewerker
Beste wethouder; het betreft hier het bekende lusten en lasten verhaal. Eerst investeren en dan verdienen.
Niets mis met een strenge Flora- en Faunawet. Remt grondspeculanten en te ijverige een-dimensionale wethouders tenminste af.
M.Stevens / HRM Adviseur
Waarom heet de functie WEThouder, als je mensen die daarop aandringen afdoet met mensen die al te precies zijn'? Verplicht een half jaar bosarbeid voor deze meneer!
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Met alle respect voor de dieren, feit blijft zeker in deze tijd dat 3 ton uitgeven voor de verhuizing van 4 dassen idioot is. Dan maar geen experiment met ingeplantte chip en DAS-volgsysteem! Hoe bedenk je het! Men maakt mij niet wijs dat er geen natuurliefhebbers zijn die voor zeg maar 5.000,00 de verhuizing ook (en wellicht beter) op natuurvriendelijke wijze voor elkaar krijgen. Met de overgebleven
€ 295.000,00 kunnen dan nog heel wat wél doordachte en minder hoogdravende natuurplannen worden uitgevoerd.
de wolluf / gepensioneerd
Gezond Boeren Verstand is dikwijls ver te zoeken. Wetten en Regels zijn ook gemaakt om ervan af te kunnen wijken.
jw van dalen / zelfstandig adviseur
Ik geloof er geen barst van dat het daadwerkelijk 3 ton heeft gekost? Er is eerder sprake van een onfris politiek spelletje.
En als de kosten wel zo hoog zijn, dan moet alles of op een heel knullige manier zijn "aanbesteed" of er is sprake van "extreem hoge honoraria.
Maar ik heb een kostenspecificatie opgevraagd.

Ik heb kostenspecificatie bij de gemeente opgevraagd. Ben heel benieuwd wat daar uitkomt.
jakov / vml. controller gemeente
Voor wethouder Simon van de Pol en burgemeester Van der Knaap hebben we een nieuw representatiegeschenk op de markt gebracht. Zij mogen het als eerste ontvangen: een strop-das
Rampant / trl
perfecte isotoop?

HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Ik ken meer idiote uitgaven o.a. aan wethouders. Hele natuurgebieden worden opgeofferd voor bebouwing terwijl er meer als voldoende ruimte is binnen de verstedelijking en de huidige woonmogelijkheden. Het zien, tja, da's een heel andere en keuzes maken, da's dan ook nog een goede. Tracht eens binnen de kaders van de verstedelijking naar mogelijkheden te zoeken, deze zijn er echt, moet je wel wat creatiever denken en ook niet zo'n enorme behoefte hebben aan uitbreiding ten koste van de natuur. Ik weet, wordt een hele lastige aangezien zowel bestuurders als partners in de aannemerij hier vaak geen (extra) voordeel bij hebben. Laat de natuur toch eindelijk eens met rust, laat bestemmingsplanningen eindelijk eens alleen het stedelijk woongebied aanpakken, aanspreken en aansterken. Er is écht heel veel voordeel mee te behalen. En "we geven ook altijd weer een stukje natuur terug" werkt echt niet zo goed als "we laten de bestaande natuur met rust en we zoeken binnen het verstedelijkingsgebied naar mogelijkheden".
Veel wijsheid toegewenst!
Leo / kritiek op uitlatingen burgemeester
Er is bij de verplaatsing van dassen helemaal niet gehandeld op grond van de flora- en faunawet. Daarin staat namelijk dat je de dieren niet mag vangen, verplaatsen of hun woongebied vernietigen. Daarom is een ontheffing aangevraagd. Vervolgens worden 75.000 euro aan ambtenarenuren, 5000 aan vergaderingen, 57.000(?) voor het plaatsen van een hek om de burchten, en andere verdacht hoge en afgeronde kosten, verzameld in het kostenoverzicht verplaatsing dassen. En ja, dan kom je aan dik 3 ton. Niet voor de verplaatsing dassen, maar aan kosten die gemaakt zijn om miljoenen euro's te verdienen aan woningbouw in een gebied dat niet de bestemming bouwgrond had.
Leo / kritiek op uitlatingen burgemeester
Wat mij echt stoort is dat eerst de publieke verontwaardiging wordt gevoed door onnodig hoge kosten te maken en dit vervolgens te hangen aan uitvoering dassenverplaatsing zoals de flora- en faunawet dat voorschrijft. Zo is het het nieuws ingegaan en aan de hand daarvan wordt de publieke opinie gevormd. Vervolgens komt het plan van de wethouder om LNV te spreken over de onnodige bureaucratie rondom de ontheffingen. En het volk juicht..
HJ Vanhommerig (drs econ.lezer mg.vdPloeg/P.Pio) / Katholiek , CDA-lid
L.S./A.M. Heeft van Rooyen weer eens gelijk met zijn groene terreur in Sluiproutes van de Macht.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
In deze tijd van bezuinigingen lijkt het me juist de voor deze geldverspilling verantwoordelijke ambtenaren te ontslaan.
Janet / beleidsadviseur
@broadcaster, Dus het uitvoeren van de wet zou verantwoordelijke ambtenaren hun baan moeten kosten? Interessant idee. Gaan we voortaan als ambtenaar nooit meer de wet uitvoeren dan worden we bevorderd?
Ik ben trouwens wel blij dat er zorgvuldig omgegaan wordt met in het wild levende dieren. Vernietig de natuur en je vernietigt de mens.
Stef
De wethouder beklaagt zich omdat de opbrengst van de woningen te laag uitvalt. Jammer, maar als je speculeert op winsten uit huizenbouw, moet je het risico op lagere opbrengsten voor lief nemen.
Dat het nu de dassen zijn die dat verlies veroorzaken, betekent niet dat die dassen en de wetgeving die hen beschermt opeens schuldig zijn. Had bijvoorbeeld eerst eens goed nagedacht over het storten van grond.
Maar nu wijst het beschuldigende vingertje alweer naar de wetgeving. Als we weer terug willen naar de tijd dat we onwelgevallige dieren gevoelloos neerschoten, vooral doen. Maar realiseer je dat dan ook andere 'problemen', zoals lastige burgers die tegen je woningbouwplannen zijn, op die manier behandeld mogen worden.
Oftewel, dan ga je weer denken vanuit hierarchie: de overheid bepaalt en de rest van de wereld slikt het maar. Wetgeving als deze is juist bedoeld om er voor te zorgen dat de overheidsmacht verstandig en afgewogen wordt ingezet. Dat omkeren is een stap terug.

En @Broadcaster: kortzichtige, van weinig verstand getuigende reactie.
Advertentie