Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Weer zware aardschokken in Groningen

Donderdagavond waren er weer twee fikse aardschokken in de provincie Groningen.

08 februari 2013

 In de provincie Groningen is donderdagavond een aardschok geweest. Een seismoloog sprak van een ,,zware beving''. Op Twitter meldden veel mensen de schok. Aardbevingen in de provincie hebben de afgelopen dagen de aandacht, nadat uit een rapport was gebleken dat de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gasboringen in het gebied sterker worden dan eerder werd aangenomen. 

17 in januari Alleen al in 2013 zijn er 17 aardbevingen geweest in Groningen of het gebied daar direct omheen. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI. Donderdagavond werd de provincie getroffen door twee fikse schokken van 2,7 en 3,2 op de schaal van Richter. 
Frequenter en zwaarder

Als het aantal aardbevingen gelijk blijft, komt het totaal in 2013 uit op 159. Dat zou veel meer zijn dan in de voorgaande jaren, toen het gemiddelde net onder de honderd zwaardere en minder zware trillingen uitkwam. De bevingen worden veroorzaakt door gaswinning in het gebied. Gevreesd wordt dat de bevingen, naast frequenter, ook zwaarder worden.
 
8 per maand 

Vanaf 2011 loopt het aantal aardbevingen in het gebied fors op met gemiddeld zo'n 7 tot 8 per maand. Dat is ook het gemiddelde in 2009, maar dat komt vooral doordat er op een paar dagen in de zomer heel veel kleine schokjes waren bij het plaatsje Midlaren in het noorden van Drenthe.
 
Zwaarste 

In 2012 werd de zwaarste beving ooit gemeten, zo bleek uit nader onderzoek van het KNMI. Een trilling in augustus bij Huizinge in de gemeente Loppersum werd in eerste instantie ingeschaald op een magnitude van 3,4, maar onlangs bleek dat de beving 3,6 op de schaal van Richter had gemeten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie