of 59295 LinkedIn

Waterschapsbestuur blijft 2 jaar langer

Volgens de wet moeten in november nieuwe verkiezingen worden gehouden, omdat het mandaat van de waterschapsbesturen dan verloopt. Atsma wilde een nieuwe wet invoeren waardoor die verkiezingen niet nodig zouden zijn. Die wet wordt alsnog besproken, maar de verkiezingen kunnen niet meer op tijd georganiseerd worden.
2 reacties

De besturen van de waterschappen mogen 2 jaar langer aanblijven, om te voorkomen dat ze onbestuurbaar worden. Dat schrijft staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Verkiezingen
Volgens de wet moeten in november nieuwe verkiezingen worden gehouden, omdat het mandaat van de waterschapsbesturen dan verloopt. Atsma wilde een nieuwe wet invoeren waardoor die verkiezingen niet nodig zouden zijn. Gemeenteraadsleden zouden dan de waterschapsbesturen gaan kiezen, in plaats van burgers.

Nieuwe wet
Deze nieuwe wet werd na de val van het kabinet echter door de Kamer in de ijskast gezet. Er was toen te weinig tijd om verkiezingen in de oude stijl te organiseren. Atsma stelde toen voor de waterschapsbesturen 6 maanden langer aan te laten blijven.

Uitstel
De Tweede Kamer besloot dinsdag om de wet alsnog te gaan bespreken. Daarop koos de staatssecretaris voor een uitstel tot januari 2015, zodat de volgende verkiezingen meteen volgens de nieuwe regels georganiseerd kunnen worden.

Waterschappen
De waterschappen zorgen voor schoon en voldoende water in Nederland. Daarnaast onderhouden ze dijken en duingebieden om het land te beschermen tegen overstromingen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door JGM Schouffoer (Direct gekozen waterschapsbestuurder) op
Goed regelen is de verkiezingen combineren met de stembusverkiezingen voor de gemeenteraden in 2014. Zodat de belastingbetaler zelf kan kiezen wie hem/haar vertegenwoordigt in het waterschapsbestuur. Het is te hopen dat de nieuwe staatssecretaris wel met een verstandig voorstel komt om de directe verkiezingen te handhaven! In plaats van via de achterkamer van de gemeenteraad zoals Atsma voorstelt.

Hans Schouffoer
Water Natuurlijk
Door J. Hak op
Goed besluit. Je moet er toch niet aan denken dat in het najaar weer zo'n geldverslindend verkiezingscircus had moeten worden opgetuigd, waar vervolgens geen hond op af kwam (behalve dan die boer, die graag zijn zwager in het bestuur zag komen, omdat hij nog een peilverlaginkje op zijn land wilde).