of 59250 LinkedIn

Waterschappen vrezen opnieuw voor oliebollenvet

Hoewel er steeds meer inleverpunten komen, zijn er nog steeds veel Nederlanders die oliebollenvet in het riool storten. Met storingen in de zuiveringsinstallaties tot gevolg.
8 reacties

De hoeveelheid vet die rond de jaarwisseling wordt verbruikt om oliebollen te bakken, is voldoende om ruim duizend keer om de aarde heen te rijden. Dat hebben de waterschappen uitgerekend. De schappen waarschuwen dinsdag dat oliebollenbakkers frituurvet niet door de gootsteen of de wc moeten spoelen. Volgens de waterschappen gaat er vijf miljoen liter oliebollenvet doorheen in de laatste dagen van het jaar. Daarvan zou drie miljoen liter biodiesel gemaakt kunnen worden. Daarmee kan een voertuig 45 miljoen kilometer rijden en dat komt overeen met ruim duizendmaal rond de aarde. 

5 miljoen liter vet
Volgens de waterschappen gaat er vijf miljoen liter oliebollenvet doorheen in de laatste dagen van het jaar. Daarvan zou drie miljoen liter biodiesel gemaakt kunnen worden. Daarmee kan een voertuig 45 miljoen kilometer rijden en dat komt overeen met ruim duizendmaal rond de aarde.  

Storingen
Biodiesel is eenvoudig te maken uit gebruikt frituurvet en bakolie. De waterschappen vragen al jaren om het gebruikte vet in te leveren, maar desondanks ontstaan elk jaar kostbare storingen in de waterzuivering door vastgekoekt vet in het riool. Verwijderen van een liter vet uit afvalwater kost een schap 2,80 euro.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Opmerker op
@Jeanette: nou neen, dat moet ook zonder beloning kunnen. Men weet toch ook dat gewoon afval in de afvalcontainer moet?! Dan hoort dus (zie Ienga) vetafval in de "vetbak".
Door Jeannette op
Gebruik het (geld voor een beloning in geld/bonnen voor iedere fles ollie die gebracht wordt bij een inzamelpunt. En dan wel een serieus bedrag. Want ik denk dat het een stuk aantrekkelijker wordt als je €2,80 voor iedere liter olie krijgt die je komt inleveren. Maak er een campagne van (net als bij het inleveren van de kerstbomen bij de gemeenten). Weet zeker dat er dan een groot deel van het probleem wordt opgelost. Belonen werkt over het algemeen beter dan straffen. Bovendien beloon je dan ook eens de mensen die wel netjes denken aan de gevolgen van hun handelen.
Door Opmerker op
Kom, kom, eerlijk blijven. Wat doen jullie al die jaren, beste onderstaande critici? Hier moet ik toch wel de schappen bijspringen. Nu jullie actie in de vorm van inleveren. Ook andere instanties melden van tijd tot tijd over wegdoen van allerhande vetten.
Door José (Ambtenaar) op
Ik mis het publieke advies van de waterschappen over de risico's en kosten van het afstorten van olie in het riool. Maak een stevige reclamecampagne met tips waar je de olie wel kunt laten. Is die reclamecampagne er??? Dan ben ik een van de vele medeburgers die dit heeft gemist. Gelukkig weet ik waar die olieafvalcontainers staan. Voorlichting EN het de mensen makkelijk maken zijn hier belangrijk. Dus niet piepen dat ze (de burgers) het weer doen en niet willen luisteren maar hand in eigen boezem steken en voorlichten en faciliteren. Succes
Door lenga op
Kunnen de stadslui niet het fatsoen en verantwoordelijkheid opbrengen om de olie in de gele container bij de super te dumpen?
Door Hans (afdelingsmanager) op
Onvoorstelbaar dat ze bij die waterschappen nog tijd en ruimte hebben voor dit soort flauwekul brugklas rekenwerk. Vond het altijd al een volstrekt overbodige bestuurslaag; dit maakt het er niet beter op..
Door Donders (mederwerker) op
De oplossing is erg makkelijk,
Laat de arbeidsbeperten deze klus klaren door de olie op te halen bij de mensen thuis.maar deze volgevreten ambtenaren van de waterschappen blijven liever op kantoor en niets doen.
Door J. Hak op
Zelfde probleem als vorig jaar rond oud en nieuw en de jaren daarvoor. De waterschappen hebben nu weer een jaar de tijd gehad om dit probleem aan te pakken. Maar ze doen niets, behalve 2 jaren voor oudjaarsavond weer een persberichtje de wereld in te sturen. Zo kennen we de waterschappen weer. Sjieke kantoren, dure ambtenaren, topzwaar bestuur, maar iets oplossen ?