of 61869 LinkedIn

Waterschappen investeren 100 miljoen extra in klimaat

Waterschappen investeren de komende vier jaar jaarlijks zo'n 100 miljoen euro extra om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Dat meldt de Unie van Waterschappen (UvW) vandaag.

Waterschappen investeren de komende vier jaar jaarlijks zo'n 100 miljoen euro extra om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Dat meldt de Unie van Waterschappen (UvW) vandaag.

6 miljard euro

De 21 waterschappen zullen in de periode 2019-2022 jaarlijks 1,5 miljard euro investeren – in totaal dus 6 miljard - en dat is jaarlijks 100 miljoen euro meer dan wat de UvW vorig jaar becijferde voor de periode 2018-2021. Alle waterschappen hebben de afgelopen weken hun belastingberichten verstuurd en elk jaar bericht de UvW rond deze tijd hierover.

 

Oproep aan kiezers

Dit jaar komt het bericht over de kosten en investeringen echter wel in aanloop naar de waterschapsverkiezingen. Het UvW roept daarom ook de kiezers op, vertelt een woordvoerder: ‘Je kunt door te stemmen invloed uitoefenen op de tarieven. Met jouw stem kun je zeggen: ik wil dat waterschappen zich bij hun kerntaken houden, of juist dat ze meer doen.’

 

Verbeteren van de situatie

De investeringen zijn voor een groot deel voor het watersysteembeheer (met name het voorkomen van wateroverlast) en voor het zuiveren van rioolwater, wat geschikt is om duurzame energie op te wekken. ‘Waterschappen willen bijdragen aan het verbeteren van de situatie’, voegt de woordvoerder toe, ‘dus zijn er ook investeringen in het energiezuiniger maken van installaties en in het plaatsen van zonnepanelen en windmolens.’

 

Gezinnen

De UvW becijferde ook wat gezinnen van de kostenstijging merken. ‘Een gezin van vier personen met een eigen woning van 200.000 euro betaalt dit jaar gemiddeld 327 euro aan waterschapsbelasting’, schrijft de unie. Dat is een gemiddelde stijging van 2,1 procent, iets lager dan het inflatieniveau van 2,4 procent. In totaal halen de waterschappen dit jaar 2,9 miljard euro op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Inez op
Maar is het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering niet een kerntaak van een waterschap? Zaken als het voorkomen van verzakking bij langdurige droogte, of het voorkomen van overstromingen bij hevige regenval? En als het zuiveren van afvalwater energie kost en het waterschap besluit een deel ervan zelf op te wekken in plaats van het in te kopen, is dat erg?

Met andere woorden, wat ik mis is de informatie of het hier om kerntaken gaat.
Door Wim op
Het wekt de indruk dat bij dit soort omslagstelsels het geld tegen de plinten klotst. En we mogen dan blij zijn met 2,1%? Dat er vermogen op de plank ligt van verkoop van energiebedrijven zou een goede reden zijn om hier nationaal waterbeleid op te voeren en dit niet te laten versnipperen door afzonderlijke provincies. Overigens snap ik zo-wie-zo deze bestuurslaag niet voor een dergelijke nationale publieke zaak. Misschien vanuit een historisch perspectief maar om daar nu een hele verkiezingsklimbim voor op te tuigen met alle inspraak, overleg en partijpolitiek? Water is een nationaal thema.
Door Henk op
Geld te veel?

Het was beter de veroorzakers aan te pakken zoals het spuiten met al dat landbouwgif. Kost niets en levert veel meer op.
Door Overheid + provincie plukken de burger kaal (Er komt gestront van dat burger plukken) op
Provincie heeft geld zat, laat ze eerst het belastinggeld gebruiken wat bij de provincie tegen de plinten klotst.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners