of 59082 LinkedIn

Waterschappen halen investeringen naar voren

In navolging van andere lokale en regionale overheden willen ook de waterschappen grote investeringen naar voren halen om de economische crisis te verzachten.
Reageer
In navolging van andere lokale en regionale overheden willen ook de waterschappen grote investeringen naar voren halen om de economische crisis te verzachten.

Honderden miljoenen
De Unie van Waterschappen somt de mogelijkheden en voorwaarden op in een brief aan het kabinet. De investeringsportefeuille van de waterschappen in ons land is voor de komende jaren goed gevuld. Dijkversterking, baggerwerkzaamheden, de bouw van zuiveringsinstallaties, je praat al gauw over een miljard euro per jaar, zo schrijft de Unie. ‘Daarbij komen nog honderden miljoenen aan onderhoud die naar de markt stromen. De waterschappen leveren daarmee zo wie zo al een belangrijke bijdrage aan de binnenlandse markt’.

 

Crisisbestrijding
Om de crisis extra te lijf te gaan, kan een deel van de werken in tijd naar voren worden gehaald, zo oordeelt de Unie. ‘Als alle waterschappen mee doen dan kom je op zo’n 500 miljoen euro aan projecten die naar voren gehaald kunnen worden’, zo schat medewerker Wijnand Dekking. ‘De uitvoering kan dan nog voor deze zomer worden begonnen’.

 

Voorwaarden
Maar de Unie stelt wel enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zo moeten andere (lokale) overheden bestemmingsplan- en vergunningprocedures versnellen en moeten ook de rijksmolens sneller draaien. ‘Trage voortgang van de vaststelling van bijvoorbeeld de lozingsnormen door het Rijk zorgen ervoor dat geplande investeringen in zuiveringsinstallaties niet kunnen beginnen’.

 

Geld
Ook moet het Rijk wat sneller met geld en zelfs met extra subsidie over de brug komen. ‘Investeringen eerder uitvoeren kan tot hogere tarieven voor de burger leiden. Dat zou het economische voordeel weer deels teniet kunnen doen en moet dus worden voorkomen’.

 

Ww-lasten
Economisch gunstig is ook dat de schappen bij versnelde uitvoering van projecten tijdelijk meer mensen in dienst zullen moeten nemen. ‘ Dit kunnen mensen zijn die door de crisis werkloos zijn geworden. Van belang is wel dat hun recht op uitkering na de crisisperiode niet bij het waterschap komt te liggen’.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.