Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterschappen bezorgd over waterkwaliteitsdoelen

De Unie van Waterschappen is bezorgd en heeft staatssecretarissen Bleker en Atsma daarom een brief geschreven.

16 maart 2012

Het natuurakkoord mag niet ten koste gaan van bestaande verplichtingen, zoals de Europese waterkwaliteitsdoelen. Dat schrijft de Unie van Waterschappen in een brief aan de opstellers van het Natuurakkoord, de staatssecretarissen Henk Bleker (Landbouw) en Joop Atsma (Milieu) en het IPO.

Maximum snelheid
In het Natuurakkoord is afgesproken dat versneld maatregelen worden doorgevoerd om de toename van stikstofproductie te compenseren. Deze toename is het gevolg van het verhogen van de maximum snelheid en de extra groei in de landbouw. De Unie maakt zich zorgen dat deze maatregelen ten koste gaan van het bereiken van bestaande doelen.

Verergeren
De waterschappen moeten maatregelen nemen om de Europese waterkwaliteitsdoelen in 2015 te halen. Door de bezuinigingen uit het natuurakkoord wordt de uitvoering van die maatregelen moeilijker en duurder. 'De extra maatregelen van de regering verergeren dat', aldus de Unie.

Ten koste
De Unie van Waterschappen wijst er in haar brief op dat waterschappen de binnen het stikstofbeleid gewenste hydrologische maatregelen niet versneld kunnen uitvoeren zonder dat dit ten koste gaat van bestaande verplichtingen, zoals veiligheid, normering wateroverlast (NBW) en Europese waterkwaliteitsverplichtingen (Kaderrichtlijn Water).

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Nieuwenhuis / Waterschapsbestuurder
De wereld op zijn kop. Om de toename van stikstofdepositie mogelijk te maken ten gevolge van de maximumsnelheidsverhoging mogen de waterschappen opdraaien voor een beleidsintensivering op hydrologische maatregelen, daar waar het hen al de grootste moeite kost om de huidige doelen o.b.v. de Kader Richtlijn Water te halen. Bleker en Atsma wentelen wanbeleid af op de (waterschaps-)belastingbetaler en hebben ondertussen ook nog 50 miljoen gekort op de rijksbegroting voor de eigen KRW-verplichtingen.
Kritikus / Geen Hagenees
Nieuwenhuis: Ik weet een beter voorstel om de KRW-doelen te kalen. Als de regering die totaal overbodige waterschappen nu eens zou opheffen, scheelt ons belastingbetalers dat honderden miljoenen. 50 miljoen gebruiken voor de hydrologische maatregelen en de rest om de koopkracht wat minder te laten dalen.
a.a. smits
Janus heeft het nog steeds niet door: hij wordt door de boer (lees Atsma c.s.) naar het slachthuis gebracht en weet niet beter dan te roepen dat de vilder zijn snor moet afscheren.

Laten we nou eens ophouden met de greep naar de centen van de waterschappen. Een van de weinige overheden in dit land waar een burger op kan vertrouwen. En dan mag dat inderdaad een paar tientjes de man kosten.
Advertentie