Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterschap vreest voor beheer Zeeuwse dijken

De Zeeuwse waterschappen zijn bang dat het beheer van de Zeeuwse dijken in gevaar komt. Omdat de Oosterschelde, Westerschelde en Land van Saeftinghe door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij zijn aangewezen als Natura 2000-gebieden moet het waterschap mogelijk zelfs voor reparaties vergunningen aanvragen.

21 april 2010
600 kilometer
De gevreesde vergunningen die mogelijk zelfs voor onderhoud als grasmaaien nodig worden, moeten straks bij de provincie worden aangevraagd. Een aanvraag kan weken tot maanden duren, en dan is er ook nog de mogelijkheid voor beroep. Door de aanwijzing als Natura 2000-gebied wordt het namelijk veel makkelijker voor een natuurorganisatie om in beroep te gaan. Het grootste gevaar met de lange procedures is dat nu ook 600 kilometer aan zeewering onder de strenge natuurbeschermingswetten valt.

Steenbekleding
‘Als het doorgaat, en dat zit er wel in, dan gaan we proberen overeenstemming met de provincie te krijgen. Dan proberen we te regelen dat bijvoorbeeld regulier onderhoud en reparaties vergunningvrij blijven’, aldus Poppelaars: ‘Voor nieuwe steenbekleding is het wat anders, maar als de zeewering beschadigd is moet dat ter plekke worden opgelost.’

Raad van Staten
In een poging de problemen te voorkomen zijn de waterschappen naar de Raad van State gestapt. ‘De aanwijzing door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij heeft al plaatsgevonden. Maar we weten nog niet precies wat het gaat betekenen. De provincie moet de plannen nog opstellen’, zegt dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschappen Zeeuws-Vlaanderen en Zeeuwse Eilanden, die per 1 januari 2011 gefuseerd zullen zijn tot waterschap Scheldestromen.

De behandeling door de Raad van Staten gaat nog maanden duren. Ondertussen blijven de oude regelingen tussen waterschap en provincie van kracht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie