of 60220 LinkedIn

Waterschap Rivierenland zuinig met mobiliteit

Waterschap Rivierenland wint award voor zuinig personeelsvervoer.

Waterschap Rivierenland heeft deze week de Lean and Green award ontvangen. In de categorie personenvervoer gaat het waterschap in een tijdsbestek van vijf jaar het aantal autokilometers met vijftien procent terugdringen. De CO2-uitstoot daalt daardoor met twintig procent, terwijl het waterschap bespaart op transportkosten.

Personeelsvervoer
Rivierenland is het eerste waterschap dat de award verwerft op het gebied van personeelsvervoer. Wel beschikt een vijftiental gemeenten, waaronder Drechtsteden, Nijmegen en Amsterdam, Maastricht, Delft, Venlo over Lean and Green predicaten. Zij verlenen bedrijven privileges, zorgen voor goede laad- en losplekken en aangepaste venstertijden. Het programma Lean and Green bestaat sinds 2008. Intussen beschikken al meer dan 300 bedrijven, meest actief in de logistiek en in de binnenvaart, over de award.

Goede voorbeeld
Het waterschap te Tiel timmert sinds 2011 aan de weg. Bewustwording van mobiliteitsgedrag en het doorbreken van vanzelfsprekendheden staan hoog in het vaandel. 'We kunnen als waterschap niet werken aan droge voeten en klimaatdoelstellingen als we zelf niet het goede voorbeeld geven', zo motiveert projectleider Eric Kuindersma. Kuindersma en secretaris-directeur Eric Jongmans, die één keer per week op zijn racefiets van zijn woonplaats Drunen vijftig kilometer aflegt naar Tiel, gaven de 650 medewerkers afgelopen maandag een sleutelhanger als dank voor hun inzet.

Superzuinig
Want het rijgedrag, de inzet van dienstauto’s en de aanschaf van leaseauto’s is een serieus onderwerp in personeelsgesprekken die het projectteam voert met de medewerkers van het waterschap. 'Een 4Wheeldrive komt er alleen als het echt nodig is voor het ruige terreinwerk in het buitengebied', zegt Kuindersma per telefoon achter het stuur van een bedrijfswagen, een superzuinige Renault Clio.

Structureel bevragen
Door structureel elk personeelslid op het reisgedrag te bevragen en bij de vervanging van lease- en bedrijfsauto’s de meeste zuinige modellen te kiezen, bereikte Rivierland eind 2013 al de doelstellingen voor 2014. TNO volgt of de ambities in het plan van aanpak ook daadwerkelijk worden gehaald.

Skype of facetime
Rivierenland werkt met een prioriteitenlijst. Werknemers dienen zich eerst af te vragen ‘is dit overleg wel nodig?’, voorts ‘moet het live of kan het per skype of facetime?’. Daartoe beschikt het hoofdkantoor over twee conferencerooms met grote beeldschermen. Is een live-ontmoeting echter noodzakelijk hebben fiets en openbaar vervoer een hogere prioriteit dan carpoolen. De eigen auto staat onder aan de ladder.

Fietsenstalling
Kuindersma ziet om zich heen dat het mobiliteitsbeleid aanslaat, ook in het woon-werkverkeer. 'We noteren dit jaar voor het eerst klachten. Mensen vinden de fietsenstalling te klein geworden.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arno Janssen ((Drecht)raadslid Papendrecht) op
Correctie: de genoemde Drechtsteden is niet een gemeente, maar een Wgr van zes gemeenten. Een voor sommigen essentieel verschil.
Door Joost Cristiaans op
Die fiets je zo bij elkaar Jeroen!
Door Jeroen op
Ik wil ook zo'n sleutelhanger.