of 64231 LinkedIn

Waterschap haalt groen gas uit rioolslib

Met de opening van een vergistingsinstallatie in een rioolwaterzuivering is het waterschap Amstel, Gooi en Vecht een van de grootste producenten van groengas geworden. Het gas kan worden gebruikt voor voertuigen, industrie en de verwarming van woningen.

Met de opening van een vergistingsinstallatie in een rioolwaterzuivering is het waterschap Amstel, Gooi en Vecht een van de grootste producenten van groen gas geworden. Het gas kan worden gebruikt voor voertuigen, industrie en de verwarming van woningen.

Rioolslib

Het groen gas wordt gewonnen door rioolslib, dat achterblijft bij de zuivering van rioolwater, te laten vergisten. Daarbij ontstaat biogas, wat weer te verwerken is tot groengas. Dat groengas heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, en kan als alternatief worden gebruikt.

 

Groengas

Een dergelijke groengas-methode wordt al op meerdere rioolwaterzuiveringsinstallaties toegepast, maar de installatie van Amstel, Gooi en Vecht in het westelijk havengebied levert 10% van het Nederlandse groengas. Er wordt bijna 10 miljoen kuub groengas geproduceerd. De installatie kostte zo’n 9,7 miljoen euro.

 

Waterstof

Het winnen van groengas uit zuiveringsslib is een van de afspraken uit het Klimaatakkoord. Verschillende waterschappen doen al jaren onderzoek naar het winnen van bruikbaar gas uit rioolslib. De huidige vergistingsmethode kan al flink wat gas opleveren, maar waterschappen en kennisinstituut Stowa hebben de afgelopen tijd ook al onderzoek gedaan naar het verbeteren van het proces om van biogas, groengas te maken. Daarmee kan de winning van groengas uit rioolslib flink worden verhoogd. Maar daarvoor is wel veel waterstof nodig, en dat is nog beperkt beschikbaar, of te duur. Volgens een recent onderzoek kan dat snel veranderen, als de prijs van duurzame stroom omlaag, en de productie van waterstof omhoog gaat.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
" Daarmee kan de winning van groengas uit rioolslib flink worden verhoogd. Maar daarvoor is wel veel waterstof nodig, en dat is nog beperkt beschikbaar, of te duur."

Kan iemand mij uitleggen waarom er voor dit proces veel H2 nodig is? En er kennelijk geen andere energiebron mogelijk is? Er wordt toch al jaren groen gas gewonnen uit rioolslib, ook vóórdat er H2 voorhanden was?