Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterschap gaat dijk verlagen na verzet dorpsbewoners

Donderdagmiddag togen ruim twintig boze burgers met schoppen gewapend naar de dijk aan de Maas om die eigenhandig te verlagen. De dijk bleek tot veertig centimeter hoger te zijn dan afgesproken. Daardoor werd veel inwoners een uitzicht op de Maas ontnomen. Na deze spontane actie besloot het schap water bij de wijn te doen.

13 juli 2018
asterix---dorpje.jpg

De dijken rond het Noord-Limburgse dorpje Aijen worden toch niet hoger dan oorspronkelijk afgesproken. Die toezegging deed bestuurder Rein Dupont van het Waterschap Limburg donderdagavond tijdens een met spoed ingelast bewonersoverleg.

Uitzicht op Maas
Donderdagmiddag togen ruim twintig boze burgers met schoppen gewapend naar de dijk aan de Maas om die eigenhandig te verlagen. De dijk bleek tot veertig centimeter hoger te zijn dan afgesproken. Daardoor werd veel inwoners een uitzicht op de Maas ontnomen. Na deze spontane actie besloot het schap water bij de wijn te doen.

Inklinken
Dijken worden volgens het schap iets hoger aangelegd omdat ze door de eigen massa inklinken. Dat betekent dat ze iets inzakken. Over drie jaar zou ook de dijk in Aijen de afgesproken hoogte bereikt hebben. Nu is overeengekomen dat het schap de extra laag eraf gaat schrapen en over een of twee jaar komt kijken of de dijk is ingeklonken. Dan wordt de hoogte aangevuld. Waar nodig gebeurt dat daarna nog een keer.

Door dijken omgeven
Bestuurder Dupont was donderdag al onderweg naar zijn vakantie in Italië, toen hij ter hoogte van het Duitse Koblenz besloot terug te rijden om in Aijen de gemoederen tot bedaren te brengen. Een woordvoerster van het waterschap erkent dat deze oplossing duurder is en dat het schap beter had moeten communiceren over de hoogte van de dijk. Een les voor de toekomst, zei ze. In Aijen wonen 330 mensen. Het dorpje aan de Maas is volledig door dijken omgeven. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wottsjer
Levert het niet nog meer uitzicht op als de dijk achter het dorp langs gelegd wordt, dan kan ook de aanrollende hoogwatergolf mooi bekeken worden en blijven de andere mensen in Noord-Limburg ook beschermd? Zwakke knieën buigen voor hoogwaterveiligheid en eigen rechtertje spelen, ongelofelijk en hilarisch zolang je hoog en droog zit.
Frans van den Berg / gepensioneerd (vm waterschapper)
Waarom blijven we dezelfde fout bij herhaling maken? Door in projectplannen de 'ontwerphoogte' op te nemen in plaats van de 'aanleghoogte' ontstaat misverstand met aanwonenden. Een 'fout' die al vaak is gemaakt. Maar blijkbaar is het moeilijk om van eerder gemaakte fouten te leren en moet dus opnieuw 'leergeld' worden betaald. Een tip voor waterschap Limburg: neem in het ontwerp (projectplan) de 'aanleghoogte' op in plaats van de 'ontwerp hoogte', dan weet iedereen waar die aan toe is.
Paul / projectleider
Neem aan dat de bewoners zelf betalen voor hun 'uitzicht'



Hans Vos / vml directievoerder dijkprojecten
Hoe denken diezelfde inwoners en nu over nadat ze afgelopen weekeinde de dijk (zou het diezelfde zijn? dat zou dan nog eens bijzonder zijn) hebben opgehoogd?

Ondanks een berekening welke waterstand er 1:100 of 250 jaar voorkomt kan gebeuren wat de afgelopen week in Limburg en België is gebeurd en kan het a.s. weekeinde het nog eens overtroffen worden. Dan piep je wel anders, denk ik.
Advertentie