of 61869 LinkedIn

Waterschap bezuinigt door minder maaien

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat deze zomer minder maaien en waterkanten schoonmaken. Dat levert 10% besparingen voor het budget op.
2 reacties

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat deze zomer uitproberen wat er gebeurt als de sloten en watergangen in het gebied minder vaak worden schoongemaakt door de kanten en bodems te maaien. Het schap hoopt daardoor flink te kunnen bezuinigen, want ruim 10 procent van het totale budget moet ingeleverd worden, onder andere omdat alle waterschappen fors moeten bijdragen aan het landelijke programma voor dijkversterking.

Wateroverlast
Minder maaien betekent dat er meer waterplanten in sloten en plassen zullen groeien. Dat is goed voor het leven in de sloot, maar het waterpeil zal daardoor sneller stijgen bij hevige regenval. Ook blijft het water langer hoog staan. Gebieden die nu al te kampen hebben met wateroverlast worden ontzien, aldus het schap woensdag.

Laten liggen
Het schap neemt zich ook voor om afgemaaid groen in de buitengebieden gewoon op de slootkanten te laten liggen. Op andere plekken wil het schap de gemaaide waterplanten laten afdrijven naar centrale inzamelplekken. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering op akkers langs de sloten en riviertjes. Ook schippers en vissers kunnen last hebben van overmatige plantengroei in het water.

Evaluatie
Na afloop van het maaiseizoen besluit het schap na een evaluatie of er definitief minder schoongemaakt gaat worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerrie op
Meer teken dus. Door al die gemaakte natuur in Nederland komt de ziekte van Lyme snel op nummer 1 te staan. Natuuraanbidders bedankt.
Door Opmerker op
Hoe zit dan dan met verplichtingen van boeren/landeigenaren in die omgeving, die verplichting tot onderhoud hebben? Die moeten ook wel-ereis bezuinigen?! De rest van de bevolking ook...maar ja, daar gaan we weer...de overheid accepteert nooit dat de burger stelt: jammer overheid, maar ik moet bezuinigen; de eerste twee jaar maar met minder van mij genoegen nemen....

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners