Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterrekening Dierenpark Emmen gehalveerd

Het financieel in zwaar weer verkerende dierenpark Emmen krijgt hulp uit onverwachte hoek: Waterleiding Bedrijf Drenthe scheldt de komende vijf jaar de helft van de waterrekening kwijt. Het park bespaart in totaal 4 miljoen euro, terwijl het de WMD door langere afschrijving van gebouwen op het park vrijwel niets extra kost.

08 december 2010
Grootverbruiker
Het dierenpark Emmen werd dit najaar door de gemeente Emmen met een miljoenenimpuls ternauwernood gered van faillissement.Nu heeft ook het waterleidingbedrijf WMD de helpende hand toegestoken door de waterrekening te halveren. En dat scheelt al gauw 8 ton per jaar, want je mag de dierentuin gerust tot de grootgebruikers rekenen. ‘Het park verbruikt hetzelfde als 70.000 inwoners van de provincie’, aldus woordvoerder Sjoerd Dijkstra van WMD. ‘De bassins van de pinguïns, de nijlpaarden en andere dieren moeten dagelijks meerdere malen ververst worden, dus dat loopt snel op’.

Waterfabriek
Om waterverspilling tegen te gaan werken de dierentuin en het WMD al jaren samen in een partnership. Het bedrijf heeft een waterfabriek gebouwd op het nieuwe terrein van het park, waarmee het water wordt gerecycled. Verder staat er een multimediaal gebouw waarin WMD heeft geïnvesteerd, terwijl ook de grond waarop het park de komende jaren hoopt uit te breiden in eigendom is van het waterleidingbedrijf.

Vestzak-broekzak
En juist door deze bezittingen kan WMD de rekening van het park halveren zonder dat het direct al te veel geld kost. Dijkstra : ‘We hebben nieuwe langjarige contracten afgesloten, waarbij de gebouwen over een veel langere tijd worden afgeschreven. Dat levert op jaarbasis zo veel op dat het ons als bedrijf niet veel hoeft te kosten.’

Tarief daalt
De andere klanten van het waterleidingbedrijf gaan dan ook niet meer betalen voor hun water om de rekening voor het park te vereffenen. ‘Integendeel, onze tarieven gaan volgend jaar met 4,5 procent omlaag.’ De inwoners van Drenthe hebben baat bij de regeling omdat de overlevingskansen van het park nu weer groter worden, aldus Dijkstra. ‘We kunnen ons als Drents nutsbedrijf niet voorstellen dat Emmer dierenpark er niet meer zou zijn. Dat zou een verlies zijn voor het hele noorden. Daarom zullen we er alles aan doen om dat te voorkomen’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie