Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterpeil IJsselmeer hoeft toch niet omhoog

Het IJsselmeer bevat genoeg zoet water om extreme droogte op te vangen. Dat staat in het rapport 'Werk aan de delta' van Deltacommissaris Wim Kuijken.

22 september 2011
Het waterpeil in het IJsselmeer hoeft voorlopig niet te worden verhoogd. Dat staat in het rapport 'Werk aan de delta' van Deltacommissaris Wim Kuijen dat woensdag aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Veerman
In 2008 adviseerde de Deltacommissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman om het waterpeil wel te verhogen. Dat zou nodig zijn om voldoende zoet water op voorraad te hebben. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het IJsselmeer voldoende water bevat om bij extreme droogte het omliggende gebied van water te voorzien.

 

Regionaal
Het verschil met een paar jaar geleden, zegt deltacommissaris Wim Kuijken, is dat Veerman alleen naar het landelijke plaatje had gekeken. ‘Wij hebben nu ook onderzocht wat de regionale watersystemen bijdragen aan de zoetwatervoorziening in Nederland. Want lokaal en regionaal wordt ook veel gedaan om in plassen en kreken het zoet water op peil te houden.’


1 miljard
Naast het IJsselmeer brengt de Deltacommissaris komende jaren ook in kaart of en welke maatregelen nodig zijn voor andere zoetwatervoorzieningen in Nederland. Ook daarom adviseert Kuijken om niet op korte termijn het peil van het IJsselmeer te verhogen. Een peilstijging van anderhalve meter zou naar schatting tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro kosten.


Zuiniger
Kuijken: ‘Dat is veel geld. We willen kijken of ook andere maatregelen mogelijk zijn. We onderzoeken bijvoorbeeld in zuidwest-Nederland hoe we zoetwaterinlaatpunten zoet kunnen houden. En ook zuiniger watergebruik door grootverbruikers zoals de agrarische sector en energiebedrijven hoort daarbij.’


Andere benadering
Voor de lange termijn is een fundamenteel andere benadering nodig van zoetwaterbeheer, stelt Kuijken. Het beleid is nu gericht op incidentele droogte. Maar wat nu incidenteel is, kan straks veel vaker voorkomen. ‘Het IJsselmeer met een vast peil is als zoetwatervoorziening eigenlijk een star systeem. We moeten onderzoeken of we het watersysteem flexibel kunnen maken, dus soms een wat hoger en soms een lager peil.’


Geen kustuitbreiding
De Deltacommissaris schrijft in zijn rapport ook dat het voor de veiligheid in de komende vijftig jaar niet nodig is om de kust uit te breiden met nieuw land. Als de lopende projecten om de zwakke schakels langs de kust te versterken worden uitgevoerd, kan de kust met jaarlijkse zandsuppleties op veilige hoogte worden gehouden.


Deltafonds
Kuijken keek op verzoek van het parlement ook naar de kosten voor het deltaprogramma op de lange termijn. Deze kabinetsperiode zijn alle plannen gedekt, maar voor de periode daarna vraagt Kuijken zich af of er voldoende geld in het Deltafonds zit.


Jaren zestig
Eind dit jaar komt hij met een actualisering van de waterveiligheidsnormen uit de jaren zestig. Daarvoor zijn nieuwe analyses gemaakt van slachtofferrisico’s en maatschappelijke en economische schade van een overstroming. Mogelijk is dat aanleiding voor verhoging van de normen en dus voor extra maatregelen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Tsja, en wat heeft dat rapport Veerman wel niet gekost. En alle heisa daaromheen!
Simpel gezegd komt het er op neer dat het Nederlandse zoetwater niet alleen uit Zwitserland, Duitsland en Frankrijk komt, maar ook van eigen bodem. En ik maar denken dat Veerman over een gezond boerenverstand beschikte. Mijn voorstel is dat de commissieleden 50% gaan terugbetalen voor deze wanprestatie.
Jan / Regiomanager
Interessant dat volgens Deltacommissaris de heer Kuijken een waterpeilstijging van 1.5 meter 500 tot 1 miljard zou moeten kosten. Dit terwijl onderzoek van Provincie Friesland heeft uitgewezen dat een peilstijging van slechts 60 cm alleen al voor Makkum 250 tot 500 miljoen aan aanpassingen gaat kosten. Een enorm verschil van inzicht dus!
Piet / directeur
Zelfs een leek besefte dat het rapport van Veerman, inhoudelijk om te lachen was! Maar de naam Veerman kwam op deze wijze weer eens leuk in de picture,alsook zijn portemonnee.En de adviseurs in de club dachten ook, wie weet weer een aardig klusje, zoals ook bij de Betuwe lijn en de HSL.

Gelukkig we staan weer eventjes met de voetjes op de grond en er zijn nu even andere prioriteiten op te lossen!
Advertentie