Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wateroverlast tot op borrelglaasje te voorspellen

gemeenten die gebruik maken van het zogenoemde 3Di systeem kunnen wateroverlast tijdens een overstroming of hoosbui tot op een borrelglaasje nauwkeurig voorspellen. 'Waterdicht boekhouden' heet dat.

06 augustus 2014

Tot op een borrelglaasje nauwkeurig voorspellen hoe het water tijdens een overstroming zijn weg vindt. Na de recente stortbuien in het hele land zouden veel gemeenten deze kennis graag in huis hebben. Speciale software maakt het tegenwoordig mogelijk om 'de waterboekhouding' waterdicht te maken.

Expert
Guus Stelling, emeritus hoogleraar Civiele Techniek aan de TU-Delft ontwikkelde hij dit geavanceerde systeem. Als wiskundige groeide hij tijdens zijn werkzame leven uit tot een expert op het gebied van waterkundige modellen.


Wateroverlast in 3D 

Zijn ‘jongste kind’ is het zogenoemde waterdichte boekhouden, met hulp van het geavanceerde 3Di-software. Hiermee kan visueel zichtbaar worden gemaakt hoe het water tijdens een overstroming of hevige bui wegloopt. ‘We kunnen in 3D laten zien waar de knelpunten zitten en waar dat tot overlast of erger zal leiden’, aldus Schenkel.

Gedetailleerde hoogtekaarten

Een van de ruggengraten is het zogenoemde Actueel Hoogtebestand Nederland 2, een serie zeer gedetailleerde hoogtekaarten. Het systeem komt tot de voorspelling door deze hoge resolutie kaarten slim te combineren met andere gegevens. Dat zijn bijvoorbeeld capaciteit van het aanwezige rioleringsstelsel, de loop van watergangen en hoogteverschillen in het gebied.' Water stroomt van hoog naar laag,  zo simpel is het. Als we ervanuit gaan dat de aannames kloppen en dat het riool bijvoorbeeld niet lekt, dan kunnen we in een gebied zo groot als Friesland tot op een borrelglaasje nauwkeurig de waterstromen in beeld brengen’, aldus de hoogleraar.

Gebruik niet duur

Proeven bij een aantal waterschappen hebben volgens Stelling uitgewezen dat het systeem goed werkt. Is het systeem eenmaal ontwikkeld, dan is het gebruik ervan relatief goedkoop. Stelling raadt gebruikers wel aan om een ingenieursbureau in de hand te nemen om de simulatie uit te voeren. ‘Het vergt wel enige specifieke kennis, die niet alle waterbeheerders in huis zullen hebben. Ik zou het jammer vinden als het daardoor mis zou gaan, het is zoals gezegd toch een beetje mijn kindje’. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie