Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Waterkracht in Overijssel kan wel rendabel'

Waterkrachtcentralesin de Overijsselse Vecht kan de helft goedkoper dan fracties in de Provicniale Staten denken.

08 november 2013

De bouw van waterkrachtcentrales in de Overijsselse Vecht kan veel goedkoper dan de fracties in Provinciale Staten nu denken. De winning van duurzame energie uit de rivier kan degelijk op een rendabele wijze gebeuren.

Duurzame energie uit water
Dat stelt Alex Schoep van International Hydro, een Nederland bedrijf dat in heel Europa waterkrachtcentrales aanlegt en beheert. Hij reageert hiermee op de plannen van enkele fracties in de Staten van Overijssel om te kijken of waterkracht in Overijssel kan helpen bij het verduurzamen van de energievoorziening in de provincie.

Terugverdientijd

Technisch kan het, maar de politiek lijkt op voorhand terug te schrikken voor de hoge bouwkosten van een waterkrachtcentrale. Ingenieursbureau RoyalHaskonig schat deze op een miljoen euro, waardoor de terugverdientijd zou oplopen tot 30 jaar. Reden voor de politiek om deze eenvoudigste vorm van energiewinning al bij voorbaat vrijwel kansloos te noemen.

Wel degelijk rendabel
Maar volgens Schoep kan dat veel goedkoper. ‘Niet als de overheid het doet, maar wel als het bedrijfsleven aanleg en beheer verzorgt. Dan kan zelfs een kleine centrale die rond de 200 huizen van energie kan voorzien al rendabel draaien. Wij doen in het buitenland niet anders. De kosten liggen beduidend lager dan de politiek nu aanneemt. Mits je maar gewoon aan de gang gaat en niet eerst nog weer jaren duur onderzoek laat uitvoeren.'

Tonnen goedkoper
En dat is volgens Schoeps ook niet nodig: International-Hydro heeft al jaren geleden een aantal concrete plannen ingediend voor de aanleg van waterkrachtcentrales in precies de Overijsselse Vecht, zo laat hij vanaf zijn vakantieadres weten. De aanlegprijs hiervoor heeft hij niet zo bij de hand, maar snel rekenend komt hij eerder op een half dan een heel miljoen. Met wat ‘financieel ingenieursschap’ zal een centrale zich normaal gesproken binnen de normale termijn van 15 jaar terugverdienen. Zo’n installatie gaat moeiteloos 40 jaar of langer mee, dus tel uit je winst. En mocht het rendement toch tegenvallen: ‘dan is dat het risico van de investeerder’.

Bureaucratie en onwetendheid
Dat de plannen voor de centrales (nog) niet zijn gerealiseerd wijt Schoep aan bureaucratie en onwetendheid. Bureaucratie: ‘In het buitenland koop je een stukje grond langs de rivier, je vraagt een vergunning aan en binnen de voorschriften kun je snel beginnen. Hier zijn de oevers van hetzij Rijkswaterstaat, hetzij van het plaatselijke waterschap.’ Bij beide instanties is de wil meestal aanwezig, maar gaandeweg verzandt het project in procedures en in een veelheid van overleg, naar de ervaring van Schoeps. Onwetendheid: ‘De provinciale Staten gaan hier helemaal niet over. En de fracties hebben dus blijkbaar geen idee dat er bij het waterschap al concrete plannen zijn ingediend’.

Megacentrale in de Maas stilgelegd
Niet alleen in Overijssel worstelt de politiek overigens met waterkracht. In Limburg ligt de aanleg door Hydro van een mega centrale in de Maas al tijden stil, nadat sportvissers bij de Raad van State hun beklag hadden gedaan. ‘We hebben het over een installatie die letterlijk half Maastricht van stroom gaat voorzien. Die komt in gevaar omdat er mogelijk 300 palingen per jaar in omkomen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie