Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterbedrijven: 'Europese gifstoffenlijst te beperkt'

Er moeten meer stoffen op de Europese verboden lijst van drinkwater komen. Dat vindt VEWIN, de samenwerkende drinkwaterbedrijven.

30 april 2013

De nieuwe Europese lijst met stoffen die eigenlijk niet in het oppervlaktewater zouden mogen zitten is te beperkt. Er hadden tenminste drie extra geneesmiddelen op moeten staan.

Prioritaire stoffen

Dat stelt de VEWIN, de Nederlandse vereniging van drinkwater bedrijven in een reactie op de publicatie in Brussel van de zogenoemde prioritaire lijst. Stoffen die hierop staan worden zo gevaarlijk voor het milieu en mens geacht dat Europa het gebruik ervan aan strenge eisen heeft gebonden. Vooral de aanwezigheid ervan in het water wordt streng genormeerd.

Eindelijk akkoord

Na jarenlange politieke strijd tussen diverse landen, Europese Commissie en het Europese Parlement is de lijst nu met 12 stoffen uitgebreid. Het gaat vooral om landbouwgiffen. Deze stoffen spoelen makkelijk uit naar het grondwater, waarna ze in het drinkwater terecht komen.

Hormoon verstorende stoffen

De VEWIN juicht op zich toe dat er een nieuwe uitgebreidere lijst voorligt, maar is ontevreden over de omvang ervan. ‘Tenminste drie geneesmiddelen die er oorspronkelijk wel op stonden zijn in het onderhandelingsproces afgevoerd. Het gaat om hormoon-verstorende stoffen die vaak via de wc in het water terecht komen. Omdat we die middelen absoluut niet in het drinkwater willen hebben, moeten we veel geld investeren in extra zuivering’, aldus woordvoerder  Marco Zoon.

Laat van kracht

De drie stoffen zijn wel op een wachtlijst geplaatst, maar dat maakt het voor Zoon bijna nog erger. ‘ Dat betekent dat ze er waarschijnlijk in de toekomst alsnog op zullen komen. Maar in de tussentijd moeten we dus wel dikke installaties bouwen om het er zolang uit te halen’.

Ook niet blij is hij met de termijn waarop de nieuwe lijst van kracht wordt. Het komt er op neer dat de landen pas in 2027 met de nieuwe normering te maken krijgen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Middendorp / lid Alg. Best. van Delfland voor de Algemene Waterschapspartij
Dit artrikel van Gert van Wijland laat wel heel veel te raden over. Wat is er nu eigenlijk besloten en door wie; welke positie heeft Nederland ingenomen; en om welke stoffen gaat het precies?



Recent heeft de VEWIN de publiciteit gezocht met een noodkreet om het gebruik van glyfosaat te verbieden, omdat het afspoelt in het oppervlaktewater. Drinkwaterbedrijven willen dat 2e Kamer de motie over het niet-toepassen van glyfosfaat in de wet vastlegt. Omdat het onkruidsbestrijdingsmiddel uiteindelijk in de drinkwaterbronnen terecht komt, via het oppervlaktewater. Zie: http://tinyurl.com/glyfosaat



Ik ben ook benieuwd met welke partijen het VEWIN samen optrekt om tot resultaat te komen? Voor de hand ligt de Unie van Waterschappen, maar er zijn vast meerdere kongsi's mogelijk.

.

.

Kritikus / Geen Hagenees
Glyfosaat is volstrekt ongevaarlijk voor mens en dier. En komt het in oppervlakte water, dan verdunt het zo sterk dat het zijn werking verliest. Zelfs natuurorganisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gebruiken het bij het beheer van natuurreservaten.



De VEWIN kan zich beter druk maken over het gebruik van Toki, wat o.a. door gemeentelijke plantsoendiensten wordt toegepast bij onkruidbestrijding. De werkzame stof in Toki, Flumioxazine, is wel echt schadelijk voor watermilieu's.
Advertentie