Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Warmte uit riool houdt wegen Woerden ijsvrij

Dankzij warmte uit het riool nooit meer strooien om de wegen ijsvrij te houden. Dat is de inzet van een proef in de gemeente Woerden.

06 september 2012

In de gemeente Woerden loopt een proef met het ijsvrij houden van wegen door gebruik van warme lucht uit het riool. Als komende winter blijkt dat het werkt hoopt de gemeente in de toekomst sterk te besparen op het pekelen.

Door aannemer bedacht
De proef loopt op een industrieterrein in Woerden, waar de riolering wordt vervangen. Het werk wordt wordt uitgevoerd door het aldaar gevestigde aannemersbedrijf Kleywegen, bedenker van het project.

Simpel

Het idee is simpel: de relatief warme lucht uit het riool wordt via een buizenstelsel tot vlak onder het wegdek geleid. De weg zal dan in de winter automatisch ijs- en vorstvrij blijven. De overlast neemt af en de gemeente hoeft minder te strooien.


Belangstelling

De gemeente Woerden volgt om die reden de proef met belangstelling, maar is er slechts indirect bij betrokken, aldus woordvoerder Gerard .Borsbom. ‘We moesten daar toch de riolering aanpakken en wilden dat graag in overleg doen met de aanliggende bedrijven, waaronder Kleywegen. Deze voert het werk uit tegen de normale kosten van rond een miljoen euro.’


Kleine investering, grote besparing

De aannemer legt voor eigen rekening in een paar straten het buizenstelsel aan, de meerkosten zijn volgens Borsboom overigens niet zo hoog. ‘Dat maakt het zo interessant, me een geringe extra investering kun je later mogelijk veel strooi-kosten vermijden’.


Onder elke weg een riool

Volgens Woerden is er vanuit andere gemeenten belangstelling voor de proef. ‘Het is vooral zo aantrekkelijk omdat er onder vrijwel elke weg in Nederland een riool ligt. ‘Maar het is alleen rendabel als het riool sowieso aan vervanging toe is. Als alleen de weg opnieuw wordt geasfalteerd zijn de kosten van het verwarmingsysteem veel te hoog’.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark Heideveld / Adviseur stedelijk water
Een zeer interessante ontwikkeling. Ik ben benieuwd of er voldoende volume aan warme lucht aanwezig is om de wegconstructie op te warmen. Verder ben ik benieuwd naar de ontwikkeling van de temperatuur van het afvalwater in de winter (verdere daling van de temperatuur) en de consequenties hiervan op de rioolwaterzuivering. Moet beheerde van de rioolwaterzuivering straks extra energie gaan toevoegen om het afvalwater gezuiverd te krijgen?
JJMoes
Borden plaatsen is niet nodig, men gaat gewoon op de lucht af....
Gerrit / ambtenaar
Een project met een luchtje
Advertentie