Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waddeneilanden verzetten zich tegen windmolenpark

Volgens burgemeester Albert de Hoop van Ameland zijn de vijf waddeneilanden fel tegen een groot windmolenpark met 150 molens van 140 meter hoog.

23 januari 2014

De vijf Waddeneilanden zijn fel tegen een windmolenpark dat het ministerie van Economische Zaken wil aanleggen pal boven de kust van Ameland en Schiermonnikoog.

150 windmolens
Volgens burgemeester Albert de Hoop van Ameland, ook voorzitter van het Eilander College, komen de plannen erop neer dat niet ver van het Noordzeestrand zo'n 150 windmolens komen van elk 140 meter hoog.

In strijd met afspraken
,,Dat raakt de eilanden in hun kern en hun kracht'', schrijft De Hoop namens de andere waddenburgemeesters donderdag aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. De Hoop zegt dat zo'n windturbinepark ,,ingaat tegen alle nationale en internationale afspraken die de afgelopen jaren zijn gemaakt''.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris
Geen windmolens. Kernenergie is de oplossing!
bas / consultant
Enkele mensen zijn tegen windmolens, dat hou je toch.

In het Markermeer zouden ze achter een dijk staan, vanuit woningen gezien. Is die grote locatie al onderzocht? Daar kost het nog minder dan op zee.



En windmolens zijn zo hoog dat ze ook in bossen kunnen staan. Als je in het bos loopt zie je alleen de voorste bomen.

Mij geeft het een goed gevoel als ik windmolens zie. Prachtig.
peter van der Steenhoven
Kijk als ze er staan naar de windmolens en denk; wij laten groningen niet zakken! En denk niet meteen aan je eigen zakken, die wat minder gevuld zullen zijn!
Jwj / gepensioneerd
Terecht verzetten deze burgemeesters zich tegen bestaande plannen. Wel zouden zich de ontwerpen zich moeten richten op een afstand die 'achter' de horizon bevindt, want maar 4 km als ik mij de schoollessen goed herinner. Een zee vanuit de kust bezien bezaaid met wieken is geen gezicht. Wel de zoveelste Maasvlakte volbouwen met die molens!

Stoffel
Wie stopt die totaalmalloot Kamp ?
henk
Wat kamp doet is strafbaar...... ik vind dat het om moet ingrijpen
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Prima plan. Nodig om de terugloop in de aardgaswinning op te vangen. Het moet nu eenmaal uit de lengte of de breedte komen. Leve minister Kamp.
diri
Ik zeg, milieubelangen voorop! Al het andere lijkt me, simpel gezegd, onrelevant.
Ron
Prima plan, op het vaste land kijken we allang tegen deze horizonvervuiling aan. Kwestie van wennen voor de eiland bewoners. Het is schone energie die we hard nodig hebben om de vervuilende energie terug te dringen. De eilanden willen kennelijk alleen de lusten en laten anderen de lasten. Ophouden met het "not in my bachyard" principe.
Ton Hirdes
Even terug naar de huidige tijd. Er is nog geen concreet plan om een windpark op die locatie te bouwen. Er is wel onderzoek door het Rijk naar mogelijkheden dichter bij de kust (binnen 12 mijlszone), vooral omdat dit mogelijk goedkoper kan zijn (en dus gunstig voor ons aller portemonnee). Daarbij wordt ook naar Noordzee boven de Wadden gekeken, maar onderzoek en gesprekken lopen nog. Dan gaat het ook om de vraag of het wel kan en mag.

Overigens streven ook (sommige) Waddeneilanden naar klimaatneutraal zijn – windenergie zou daar (mits goed ingepast) een grote rol bij kunnen spelen.
H. ten Klooster / contractmanager
En wat is er dan zo strafbaar of mallotig aan het plan?
Advertentie