of 64621 LinkedIn

VVD: toeristen ‘gecontroleerd’ terug laten komen

Amsterdam is een magneet voor toeristen. Tijdens de coronacrisis zien Amsterdammers ze echter nauwelijks nog. Hoewel, afgelopen zomer waren ze er plotseling weer. Rijen dik liepen ze over De Wallen. De gemeente leek verrast en niet goed voorbereid op die herstart en de overlast die ermee gepaard ging, vindt de plaatselijke VVD. De partij wil dat toeristen straks ‘gecontroleerd’ terugkeren.

Amsterdam is een magneet voor toeristen. Tijdens de coronacrisis zien Amsterdammers ze echter nauwelijks nog. Hoewel, afgelopen zomer waren ze er plotseling weer. Rijen dik liepen ze over De Wallen. De gemeente leek verrast en niet goed voorbereid op die herstart en de overlast die ermee gepaard ging, vindt de plaatselijke VVD. De partij wil dat toeristen straks ‘gecontroleerd’ terugkeren.

Gecontroleerd
Afgelopen zomer vonden toeristen uit, voornamelijk, buurlanden de weg weer naar Amsterdam. Na de daling van het aantal coronabesmettingen waren versoepelingen doorgevoerd en maakte de stad een ‘hoognodige’ economische opleving door, schrijven raadsleden Marianne Poot en Claire Martens (VVD) bij hun schriftelijke vragen. Het is niet ondenkbaar dat een soortgelijk scenario zich deze zomer opnieuw zal voordoen als de coronamaatregelen steeds meer worden versoepeld of zelfs afgeschaft. Goed voor de Amsterdamse economie en tegen de krimpende werkgelegenheid aldaar, maar drukte en overlast moet zoveel mogelijk worden voorkomen. De gemeente moet niet weer worden verrast door de herstart van het toerisme, maar toeristen op een ‘gecontroleerde’ manier laten terugkeren.

Voorbereidende maatregelen
De raadsleden willen dan ook van het college weten of het hun mening deelt dat de herstart van het toerisme afgelopen zomer heel plotseling en sneller dan verwacht op gang kwam en welke lessen het college hieruit heeft getrokken. Ook wil de partij weten welke voorbereidende maatregelen worden genomen door het college om drukte en overlast zoveel mogelijk te voorkomen. ‘Laat de capaciteit en flexibiliteit van gemeentelijke handhavings- en reinigingsdiensten het toe om bij een plotselinge opleving van het toerisme tijdig op te schalen of eenheden elders bij te laten springen?’ Ook vraagt de VVD welke aanvullende mogelijkheden het college ziet voor ondernemers om hen zoveel mogelijk te laten profiteren van een opleving van het toerisme, terwijl zij coronamaatregelen in acht nemen.

Budgetvluchten
Wethouder Victor Everhardt (D66) wees er vorig jaar juni op dat de Veiligheidsregio ‘in charge’ is wat betreft het vermijden van te drukke plekken, maar de gemeente ook een eigen verantwoordelijkheid heeft hierin. Destijds werd het aantal goedkope chartervluchten naar Schiphol al als een oorzaak van het massatoerisme genoemd. Het Amsterdamse college had afgesproken dat het inzet op geen groei van Schiphol tot in ieder geval de herindeling van het luchtruim in 2023. ‘De gemeente heeft slechts 20 procent van de aandelen, dus zijn wij hierin niet bepalend, dat is het kabinet, dat weer gebonden is aan EU-regelgeving’, aldus de gemeente. Amsterdam kan zelf geen stop zetten op budgetvluchten en nachtelijke vakantievluchten. ‘Maar we gaan wel het gesprek hierover aan en hopen op een andere houding ten aanzien van budgetvluchten’, liet het Amsterdamse college toen weten.


Data verzamelen
Dat was vorig jaar op de rand van de opleving. De Amsterdamse VVD vraagt zich nu af welke data het college gebruikt om een onverwachtse opleving van het toerisme te voorkomen, zoals het aantal boekingen van treinreizen, vliegtickets, hotels, bed & breakfasts, Airbnb en zoekgedrag op internet. Is er geïnformeerd naar het aantal boekingen bij reisbranches en hotels en wat valt er uit die cijfers op te maken? ‘En heeft het college afspraken gemaakt met relevante brancheorganisaties in de toerismesector, zoals bijvoorbeeld Koninklijke Horeca Nederland over het tijdig herkennen van en inspelen op een opleving van het toerisme?’ Het lijkt de VVD-raadsleden wel verstandig om te doen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers