Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

VVD Meppel ziet afscheid Drenthe 'sneller dan gedacht'

Voor de VVD in Meppel is een overstap naar de provincie Overijssel een stap dichterbij gekomen. Onderzoek bevestigt dat er geen juridische bezwaren tegen zijn.

29 september 2011
Voor de VVD in Meppel is afscheiding van de provincie Drenthe een stap dichterbij gekomen. Onderzoek toont aan dat er geen juridische bezwaren zijn tegen een overstap naar Overijssel. Landelijke discussies over provinciale fusies en bezuinigingen geven de VVD een extra argument.

Gevoelsmatig
Meppel, in de uiterste zuidwesthoek van Drenthe, ligt dichter bij het Overijsselse Zwolle dan de eigen provinciehoofdstad Assen. Niet alleen in kilometers, ook gevoelsmatig, zegt VVD-fractieleider Roelof Pieter Koning. Op verzoek van zijn fractie onderzocht Stibabo, een stichting die is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, of Meppel zelf een andere provincie kan

kiezen.


Staatsrechtelijk mogelijk
Die keuze heeft de gemeente inderdaad, staat tot Konings vreugde in het rapport. Eerder veranderden Vianen, Woerden en Urk al van provincie, staatsrechtelijk is dat mogelijk. Het levert wel wat organisatorische problemen op, maar die zijn oplosbaar. En de financiële gevolgen zijn beperkt, aldus het rapport.


Netwerkstad Zwolle-Kampen
Vooruitlopend op een overstap ligt voor Meppel samenwerking met Netwerkstad Zwolle-Kampen voor de hand. ‘Daarvoor is medewerking van beide provincies nodig’, zegt Koning. ‘Er komen de laatste weken steeds meer signalen dat beide provincies daartoe bereid zijn. En inmiddels heeft ook ons eigen college stappen gezet om aan te haken bij Netwerkstad Zwolle-Kampen.’


Urgentie
Een provinciale overstap is daarmee op korte termijn minder noodzakelijk dan de VVD voor aanvang van het onderzoek dacht. Samenwerking kan ook vanuit Drenthe, constateert de partij. Aan de andere kant neemt de urgentie om een keuze te maken voor Drenthe of Overijssel de laatste tijd toe, zegt Koning. Enerzijds door de noodzakelijke bezuinigingen en de discussie die dat oproept over bestuurslagen. Anderzijds door de verkenning van een fusie tussen Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.


Periferie
Koning voorziet dat deze discussies ook een fusie van de drie noordelijke provincies kan versnellen. Als dat gebeurt is Meppel nog slechter af in Drenthe, in de periferie van die nieuwe, grote provincie. ‘We hebben hier niet zoveel met Assen, laat staan met Groningen.’ Zo’n fusie zou een moment kunnen zijn om de stap naar Overijssel te zetten, zegt Koning. ‘Dat moment zou wel eens sneller kunnen komen dan we dachten.’


Volgende week bespreekt politiek Meppel het onderzoek van de VVD.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

inwoner Meppel / ambtenaar
Wat is er mis met Drenthe? Waarom je niet sterk maken met Assen en Groningen? Is Koning van mening dat Zwolle (Overijssel) meer aanzien geeft aan Meppel? Ik denk dat het tegenovergestelde het geval is. Meppel is uniek in Drenthe! Laat dat dan ook zo!!!
Paul / projectleider
Rationeel Nederland indelen is zo slecht nog niet.
Denk alleen groter dan Meppel.

Overigens welk grappig, bedoelde het rijk dit met herindelen van onderop?
nederlander
Ik vindt deze keus niet alleen aan de bestuurders/politiek , maar gun ook de inwoners van Meppel een stem. En laat de rekenkamer maar eerst een optelsom maken van de verwachte bezuinigingen ! Ik ben nog niet overtuigd!!
Ruudje / inwoner Hoogeveen
Begrijpelijk dat Meppel zo denkt. Provinciaal bestuur van Drenthe kijkt alleen naar omhoog naar Groningen. Alles wat onder Assen ligt wordt niet naar gekeken. Voorbeeld: Men juicht het toe dat treinen niet meer stoppen in Meppel en Hoogeveen zodat Assen en Groningen een korte reistijd van 3 minuten hebben. Dat de inwoners van Hoogeveen en Meppel daardoor moeten lijden, deert het bestuur niet.
piet brontsema / org adviseur
VVD, Vrij Van Drenthe, het gaat weer over niks. Assen ver van Meppel, half uurtje met de trein.
Jeroen Kooijman
Zijn ze helemaal gek geworden? Wat een idioot idee. Meppel ligt in Drenthe. punt
Advertentie