Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vrouwen scheiden beter

Vrouwen scheiden meer en beter afval dan mannen. In de meer landelijke provincies als Overijssel en Drenthe scheidt men beter dan in de Randstad en CDA-stemmers leggen meer discipline aan de dag dan PVV- en SP-stemmers. Dit blijkt uit een onderzoek van I&O Research.

27 februari 2016

Vrouwen scheiden meer en beter afval dan mannen. In de meer landelijke provincies als Overijssel en Drenthe scheidt men beter dan in de Randstad en CDA-stemmers leggen meer discipline aan de dag dan PVV- en SP-stemmers. Het scheidingsgedrag zou wel verbeteren als de burger het afval nog beter kan aanbieden.

Onderzoek
Dit zijn enkele conclusies van een enquête die bureau I&O Research uitvoerde in opdracht van Binnenlands Bestuur. Het onderzoek werd on-line uitgevoerd in een representatief panel van 2388 mensen van achttien jaar en ouder.

Hoogbouw

Vrijwel iedere Nederlander is op de hoogte van het nut en noodzaak van afvalscheiding. Oude bekenden als glas en papier genieten de grootste bekendheid. Textiel en kleine elektrische apparaten apart houden is iets minder doorgedrongen. Ook plastic verpakkingsmateriaal en groente-, fruit- en tuinafval maken nog relatief vaak onderdeel uit van het restafval, zo blijkt. Een kwart van de ondervraagde mensen die in hoogbouw zegt zelfs niet te weten van de mogelijkheid om dit organisch afval apart te houden.

Meerwaarde milieu

De Nederlander blijkt een brave scheider van afval en is tevreden met de wijze waarop de gemeente het huisvuil ophaalt. Dat vrouwen vaker afval scheiden dan mannen wekt weinig verbazing. Vrouwen doen nog altijd het meest in het huishouden. Wel opmerkelijk is dat in het I&O-onderzoek mannen relatief vaak noemen dat zij de meerwaarde voor het milieu niet zien.

Hoger opgeleid

Ongeveer 43 procent van de ondervraagden zegt dat het scheidingsgedrag zal verbeteren als men het afval beter kan aanbieden. Mensen denken dat aparte kliko's daarvoor de meest geëigende manier zijn. Dat kan echter tot een dilemma leiden, aldus de onderzoekers. Een derde van de ondervraagden noemt nu al het gebrek aan ruimte een barrière voor betere afvalscheiding. Dat geldt met name papier, glas en plastic verpakkingen. Opnieuw maken vooral vrouwen zich hier druk om.

Tijdgebrek
Gebrek aan tijd is een andere reden die beter afvalscheidingsgedrag in de weg staat, vooral bij mensen die hoger zijn opgeleid. Voor gft komt stankoverlast nog bij de beperkende factoren. Lager opgeleiden noemen vooral het gebrek aan verzamelcontainers buitenshuis. Bewoners van laagbouw zijn beter te spreken tot de afstand tot verzamelcontainers dan mensen die in hoogbouw wonen. In het algemeen neemt de waardering van burgers voor inzamelmiddelen af als zij meer dan 500 meter moeten lopen.

Diftar

Een andere voor de hand liggende conclusie tenslotte is dat mensen beter afvalscheiden wanneer zij ervoor moeten betalen. Deze zogeheten diftar (gedifferentieerde tarieven) zet mensen aan tot vooral betere scheiding van plastic verpakkingen en gft. ‘Een financiële prikkel blijkt zeer effectief te zijn om afvalscheiding te stimuleren’, aldus onderzoeker Tijmen Siermann.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

adriana
Bijzonder dat men weet welke partijvoorkeuren scheiders hebben. Hoe weten ze dat?

Is dit serieus onderzocht zo ja wat was dan het onderzoeksdoel?

inderdaad hoor je vaak dat al het afval op dezelfde hoop wordt gestort. Jammer maar geen reden om dan zelf te stoppen met het scheiden van afval.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Misschien had er net zo goed kunnen staan; "vrouwen zijn in het gezin meer bezig met het op orde houden, opruimen dan mannen" en dan is er plotseling een causaal verband tussen meer scheiden...; en dan dat er binnen CDA-kringen meer discipline..., zal binnen de SGP- en CU-kringen ook zo zijn; wederom meer vrouwen belast met het huishoudelijk kader. Ik zou een andere willen poneren; "meer vrouwen aan de macht brengt meer vrede", overigens met een note: "die gebaard hebben!"; causaal verband: wie leven heeft gebaard, heeft betekenis aan voortleven gegeven! Tja, of hier ook aanvullend de financiële prikkel werkt... Oh, gaan we nu wat posities vervangen en wat mastodonten eindelijk te ruste leggen...?
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
En natuurlijk nog even wat extra over het artikel; wie wil scheiden, scheidt, dat is altijd al zo geweest. En wie niet opgevoed is - veel jeugd! - gooit, ondanks dat er afvalbakken staan, het afval er gewoon naast! Voor de pedagogen weer een uitdaging om het te gooien op niet stoer en groepsdruk. Een vroegtijdig stevig corrigerende tik wanneer afwijkingen bij jongeren wordt geconstateerd, levert meer op kan ik je zeggen of natuurlijk die vette prent voor de ouders omdat zij falend ouderschap tentoon spreiden! Er staan ons echt nog tal van uitdagingen te wachten met ons open-armen-beleid! Zeker als onze jeugd doorkrijgt dat het eenvoudiger is de verkeerde kant op te bewegen als netjes te zijn! Ook hierin veel wijsheid aan degenen die visie en beleid besluiten!
SL
Het wordt tijd dat een grote gemeente als Rotterdam zich bij het ophalen van afval niet langer verschuilt achter argumenten als "Onze inwoners zijn nog niet klaar voor het gescheiden aanbieden van afval". Het is een gotspe dat je anno 2016 je plastic afval in de meeste deelgemeenten nog steeds niet gescheiden kunt aanbieden. In veel gemeentehuizen, waaronder Lansingerland, wordt overigens ook niet of nauwelijks aan gescheiden afvalverwerking gedaan. Je voorbeeldfunctie serieus nemen is er dan niet bij.
a. verbaas / integralist
Beste HvM. Waarom zou Rotterdam dat doen? Als bewuste burger weet je toch ook wel dat dat weinig voorstelt voor het milieu. Maar wel gigantisch veel kost en veel gedoe oplevert. Verdiep je er maar eens in. De wereld is gebaat met bewuste mensen. En niet met jaknikkers die alles geloven wat de lobby hen voorspiegeld.
Roland
Bij dit artikel ontgaat mij het nut van een aantal van de vermelde uitkomsten van het onderliggende onderzoeken. Ik gebruik hier bewust het woord 'uitkomsten' en niet 'feiten' want ik heb sterke twijfels bij een aantal zaken. Maar dat terzijde.

Volgens mij is het heel simpel. Of je afval scheidt heeft te maken met drie factoren: hoe makkelijk is het, wat levert het op in bespaarde kosten en ... geloof je in nut en noodzaak. Oud papier wordt al sinds jaar en dag ingezameld, hetzelfde geldt voor oud ijzer. Ik herinner mij nog de 'lorrenboer'. De machines die ontworpen werden voor het herwinnen van weefsel hadden zelfs een speciale 'knopen vanger'. Ik vond dat altijd mooi om te zien. Kortom, we deden het ooit beter dan nu.

Waarom ligt er allemaal afval op straat, langs de wegen en de dijken? Omdat sommigen het nooit zullen leren. Die rijden ook te hard, negeren rode verkeerslichten, dragen hun gordel niet, roken met kinderen in huis of in de auto, steken vuurwerk af etc etc. Die ga je met geen enkel systeem op betere gedachten brengen (laat staan beter handelen). Omdat we dat toch gaan proberen wordt alle brave burgers nu een oneindig gecompliceerde methode van inzamelen aangedaan. Zoals altijd moeten de goeden onder de kwaden lijden...
Advertentie