Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vrees voor voortbestaan waterschappen

Nu de politieke verhoudingen in Den Haag zijn verschoven, maakt staatssecretaris Atsma zich ernstig zorgen over het voortbestaan van de waterschappen.

28 april 2012

Nu de politieke verhoudingen in Den Haag plots zijn verschoven, maakt demissionair staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) zich ernstig zorgen over het voortbestaan van de waterschappen.

Controversieel
Atsma vreest dat een meerderheid in de Tweede Kamer de Waterschapswet controversieel wil verklaren. Een woordvoerder van Atsma bevestigde zaterdag berichtgeving hierover in het Friesch Dagblad. Als de Waterschapswet controversieel wordt verklaard, wordt deze op de lange baan geschoven. Dat kan er volgens Atsma voor zorgen dat een bezuiniging van 750 miljoen euro per jaar op de helling komt te staan.

Enorme consequenties

De waterschappen zouden de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de veiligheid van een deel van de dijken in Nederland. Als dat niet doorgaat ,,kunnen de consequenties enorm zijn. Dat wordt nog schrikken voor een hoop Kamerleden", aldus Atsma in de krant. De staatssecretaris heeft de waterschappen en andere betrokkenen opgeroepen om hun invloed uit te oefenen op politici in Den Haag in de hoop het tij nog te keren. ,,Ik zal er alles aan doen de Waterschapswet te behouden. In het belang van heel Nederland, willen we droge voeten houden.”

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harrie Winteraeken / senior beleidsadviseur stafunit Strategie en Beleid
Ik denk dat het bovenstaande bericht voorbarig is. Ik kan me niet voorstellen dat de politiek op stel en sprong ingrijpende wijzigingen wil doorvoeren zoals opheffen van de waterschappen. Het waterbeheer is op dit moment redelijk goed geregeld, met waarborgen voor de langere termijn. Er zijn echt belangrijkere zaken waar Den Haag zich zorgen om moet maken. Dat neemt niet weg dat het in de verkiezingsprogramma's en daarna in de coalitieonderhandelijngen wel weer een onderwerp zal zijn. Mij best, als maar duidelijk wordt gemaakt dat een eventuele nieuwe organisatievorm van het waterbeheer ook daadwerkelijk een verbetering wordt. En als aan deze voorwaarde wordt voldaan, dan zal ook blijken dat het allemaal zo'n vaart zal lopen.
Harrie Winteraeken / senior beleidsadviseur stafunit Strategie en Beleid
Excuus voor de fout in de laatste zin. Moet natuurlijk ".... zo'n vaart niet zal lopen".
John Steegh / regiovoorzitter Water Natuurlijk
Atsma heeft wel heel water boter op zijn hoofd dat hij nu nog zo'n paniekbericht de wereld in durft te schoppen. Na 1,5 jaar was hij in het parlement niet verder dan een omstreden wetsvoorstel om directe verkiezingen te vervangen door indirecte via de gemeenteraden. Nu dreigt de Kamer het onderwerp controversieel te verklaren, maar daarmee is het Bestuursakkoord Water niet weg, noch de waterschappen.

Veel beter zou het zijn de verkiezingen niet indirect te maken (altijd minder democratisch) maar ook voor waterschappen stembusverkiezingen te houden tegelijk met de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Democratischer èn goedkoper!
Guus Beugelink / Hoogheemraad
Het zijn inderdaad wel een beetje krokodillentranen van Joop Atsma. Aan die 750 miljoen wordt ook zonder bestuursakkoord wel gewerkt door de waterschappen samen met de gemeenten. Daar staat immers onze handtekening onder. De stas zou nog (minstens) 1 goeie daad kunnen doen voor hij afzwaait door een voorstel naar de tweede kamer te brengen om de waterschapsverkiezingen tegelijk te houden met de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 (Dag van de lokale democratie). Dat is veel beter dan verkiezingen te houden in het voorjaar van 2013 volgens het zg brief in brief systeem, zoals het ambtelijk advies aan de stas luidt. Dat wordt haastwerk met grote kans op ‘gedoe’. Daar zit niemand op te wachten en het kost ook nog eens 25 miljoen. Die kunnen we beter ergens anders voor gebruiken. En als vraag aan Harry Winteraeken: welke verbeteringen denk je dat nodig zijn?
Advertentie