Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vrees voor overlast rookverbod

De VNG is momenteel bezig met het in kaart brengen van de gevolgen van het verbod op rookruimten. Op basis van de uitkomsten daarvan verwacht de gemeentekoepel een dezer maanden met een nader standpunt te komen, zo staat in een ledenbrief.

27 januari 2020
rookverbod.1.jpg

Het verbod op rookruimten in horecagelegenheden baart de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zorgen. Eerste analyses van enkele politie-eenheden laten volgens de koepelorganisatie zien dat het verbod ‘substantiële gevolgen’ kan hebben voor de openbare orde.

De VNG is momenteel bezig met het in kaart brengen van de gevolgen van het verbod op rookruimten. Op basis van de uitkomsten daarvan verwacht de gemeentekoepel een dezer maanden met een nader standpunt te komen, zo staat in een ledenbrief.

Tot 1 april
Als gevolg van een arrest van de Hoge Raad op 27 september 2019 zijn rookruimten in horeca-inrichtingen met onmiddellijke ingang verboden. Van staatssecretaris Blokhuis krijgen horecaondernemers tot 1 april de tijd om de noodzakelijke aanpassingen te doen. Vanwege de mogelijke gevolgen van de sluiting van de rookruimten adviseert de VNG gemeenten om tijdig met horeca-inrichtingen in gesprek te gaan om mogelijke overlast in de openbare ruimte te voorkomen en/of aan te pakken.

Door het verbod op rookruimtes moeten rokers nu de horecagelegenheid verlaten als zij willen roken. De VNG heeft over de mogelijke gevolgen hiervan gesproken met Koninklijke Horeca Nederland, de Vereniging van Nederlandse Poppodia en festivals, Holland Casino en de Vereniging Evenementenmakers. De VNG constateert in de ledenbrief verder een 'fundamentele spanning' tussen het rijks- en gemeentebeleid voor coffeeshops en het rijksbeleid ten aanzien van het verbod op rookruimten in de horeca.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rood hesje / Jan Zijkgraaf
Jeetjemineetje Toine, steek eens een rustgevend sigaretje op, adem in en adem uit (als dat lukt). Onderdrukken van de vrijheid van de minderheid in een democratie. Excuseer!! U zegt WAT!???? Dus het bevorderen van onze volksgezondheid door maatregelen te nemen die volksverslaving nummer 1 onaantrekkelijk maakt, is onderdrukking van de vrijheid van de minderheid. Maak dat de ganzen wijs. Hoe kan je vrij én verslaafd zijn.......? En dan laat ik de rest van je flauwekul onzin even buiten beschouwing.....Wil je een pijp misschien? Dan kan je die aan Maarten geven
Justus Vermeer / schilder
Rood Hesje mag voor mijn part de pijp uitgaan.

Wat een arrogante galbak.
Hans / afdelingsmanager
@ Marquis: desgevraagd antwoordde drs. P. dat hij, na zijn dood, het vurige verlangen had om in rook op te gaan. En net zijn onafscheidelijke sigaar in de brand gejaagd.
Bernard
Ik sluit me aan bij de heer Goossens. Hoe doeterniettoe hier 'haatzaaierij'in kan zien is mij een volstrekt raadsel. De overheid is onbetrouwbaar; eerst mochten rookruimtes en daarna weer niet.
Toine Goossens
De felle reacties op mijn betoog zijn een typisch voorbeeld hoe, zelfs bij hoogopgeleiden, emotie het verstand overheerst. Op een inhoudelijk betoog ga je niet inhoudelijk in, maar je maakt het belachelijk.



Laat dat nu net DE standaard reactie zijn tegen klokkenluiders. Fundamentele tegenspraak dwingt tot nadenken, en daar zijn sommige mensen niet van gediend.
Paul / projectleider
Ach kom, heb je een 'hobby' die je niet kan laten-maar anderen hebben er last van. Doe dat dat lekker thuis. Dus niet in een openbare gelegenheid of in de openbare ruimte.



Tenslotte is een tevreden roker, geen onruststoker...toch?



Jacob / data-analist
In Den Haag zet men steeds meer tafels met asbakken buiten, installeert warmtelampen, en zorgt voor bediening buiten. Totdat dat ook niet meer mag... Er wordt nou eenmaal gerookt, en moeten we dat dan helemaal tot de privésfeer terugdringen?
Paul / projectleider
@Prima voorstel Jacob
frank
@P:



We kunnen ook jou thuis opsluiten, lijkt me gezien die domme opmerkingen van je een goed plan...
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Dit kabinet gaat vanzelf in rook op.....
Toine Goossens
De internationale verplichting om een rookverbod in te voeren is het voorbeeld het doorschieten van wet- en regelgeving op multinationaal niveau (VN). Daar waar de EU landen altijd vrij laat om normen strikter of juist minder strikt vast te stellen, is dat bij verplichte internationale verdragen onmogelijk.



Dat tast de goede werking van de democratie en de vrijheid van het beslissen over het eigen leven aan. Ik zou hier wel eens een uitspraak van het Internationaal Hof voor de Rechten van de Mens over willen zien. Het verbod lijkt mij regelrecht in strijd met de fundamentele mensen rechten.



Het is een typisch voorbeeld van het onderdrukken van de vrijheid van een minderheid in een democratie. Alexis de Tocqueville waarschuwde in zijn werken al voor de dictatuur de de meerderheid.



Het vis ook een typisch voorbeeld van de toenemende klasse tegenstellingen. Hoog opgeleid, goed verdienend ontneemt laag opgeleid, weinig verdienend een vrijheid. Maar ook, de stad legt haar normen en waarden verplicht aan de periferie op. Leest u het werk van Dr. S. Taüber (RUG) er over.



Vrijwel alle nationale discussies die de emoties hoog op laten lopen gaan over deze nieuwe tegenstelling. Ook de Zwarte Piet discussie maakt er onderdeel van uit.



Tegen de juridische kennis en kunde van hoog opgeleiden maken laag opgeleiden geen kans. Zij verzetten zich niet. Althans, dat doen zij uiteraard juist wel. Massaal lopen zij achter rechts populisten aan die roepen dat zij de intellectuelen wel eens mores zullen leren.



De opkomst van Wilders, Baudet, Trump is een reactie op het beknotten van 'lagere' vrijheden; langzaam aan wordt een nieuwe klassenstrijd.zichtbaar.



Dat dient te stoppen. Hoogopgeleid Nederland dient zich te bezinnen en de koers te verleggen.

doeterniettoe / -
@Toine Goossens: wat een enorme hoop bagger en haatzaaierij. Misschien mist u een dosis nicotine? Wat dan nog meer een reden zou zijn om te stoppen met deze ziekmakende harddrug.
Advertentie