Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vrees voor explosie populatie plaagdieren

‘De overlast van ratten neemt toe. We ontvangen steeds meer klachten van inwoners, vooral rond de Markthal en het grote grasveld bij de Binnenrotte’, zegt Cees Ottevanger, gepensioneerd korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond en vandaag de dag namens GroenLinks lid van de gebiedscommissie Centrum in Rotterdam.

08 november 2019
rat.jpg

Er zijn zorgen voor een ware rattenexplosie als in 2023 de chemische bestrijding door particulieren verder aan banden wordt gelegd. Een minder vuile leefomgeving zou flink helpen.

‘De overlast van ratten neemt toe. We ontvangen steeds meer klachten van inwoners, vooral rond de Markthal en het grote grasveld bij de Binnenrotte’, zegt Cees Ottevanger, gepensioneerd korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond en vandaag de dag namens GroenLinks lid van de gebiedscommissie Centrum in Rotterdam.

Pindakaas
Ottevanger maakt zich zorgen over de filmpjes die hij krijgt toegestuurd. ‘De ratten zijn bijna tam, ze schrikken niet meer van mensen en lopen overdag zonder gêne over het gras.’ In een brief aan het college van B&W pleitte de gebiedscommissie om meer rattenvangers en rattenvallen in de probleemgebieden in te zetten, meer en vaker vuilnis ophalen, vaker en op slimmere tijdstippen te vegen en samenwerking te zoeken met andere steden met een rattenprobleem, zoals Parijs en Berlijn. De commissie wil ook met Wageningen Universiteit zoeken naar betere bestrijdingsmiddelen dan boterhammen met pindakaas en een val.

Explosie
In Wageningen geeft plaagdierexpert van Wageningen Universiteit en directeur van Stichting Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD) Bastiaan Meerburg meteen antwoord op de laatste vraag uit Rotterdam. ‘Er zijn vooralsnog geen andere middelen dan de rattenval’, zegt Meerburg. Er bestaan verschillende soorten chemische bestrijdingsmiddelen (rodenticiden), maar particulieren mogen die niet gebruiken, aldus Meerburg, die te boek staat als ‘de Rattenkenner des Vaderlands’.

Ottevanger ziet een enorme explosie van de rattenpopulatie in het verschiet als in 2023 bestrijdingsmiddelen lastiger verkrijgbaar worden. Een rattenpaar produceert in één jaar wel tachtig nakomelingen. Als de gifstoffen in de ban gaan, zonder dat er alternatieven zijn, dan zullen de plagen dus exponentieel toenemen’, verwacht Meerburg.

Versnipperd beleid
De aanpak van het rattenprobleem door de overheid blinkt niet uit in overzichtelijkheid, aldus de KAD-directeur. ‘De rat valt tussen de wal en het schip’, meent Meerburg. ‘Gaat het over ziekten als koorts, nier- en leverfalen door de leptospirose-bacteriën – de ziekte van Weil – die ratten verspreiden, dan is het ministerie van Volksgezondheid  aan zet. Voor schade aan veevoervoorraden en stalbranden vanwege doorgeknaagde elektriciteitskabels moet je bij Landbouw zijn. De bestrijdingsmiddelen vallen onder Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken gaat over de gemeentelijke bestrijdingsdiensten’, somt hij op. Toezicht op de gemeentelijke aanpak voert dat laatste ministerie niet, constateert het KAD. Het beleid wordt door de gemeente zelf bepaald.

Toeristen
Is er eigenlijk wel wat te doen aan de rat? Slordig aangeboden huisvuil, slecht gesloten containers van de horeca en het zwerfvuil van de vaak exorbitante toeristenstromen en uitgaansleven in de grote steden, vormen een sterrenrestaurant voor de rat in de stad.

Precies de maatregelen die de gebiedscommissie Centrum in Rotterdam voorstelt, liggen voor de hand. Beter vegen, nauwkeuriger huisvuil ophalen en geen etensresten op straat achterlaten, zouden de spijskaart van de rat flink versoberen. ‘We gaan de laatste decennia veel slordiger met onze leefomgeving om’, zegt Bastiaan Meerburg. Hij denkt dat de rijksoverheid moet voorzien in een basispakket voor gemeenten om de ratten te beheersen. ‘Op veel plekken is sinds de economische crisis geen geld meer uitgetrokken voor dierplaagbeheersing. De gemeenten zouden moeten beginnen met het in kaart brengen van de probleem­gebieden, de aantal ratten registreren, vervolgens gericht afval en etensresten voorkomen, dus voorlichting geven aan inwoners en ondernemers en vooral toezicht houden’, somt Meerburg op. ‘Gemeenten moeten meer integraal denken over de openbare ruimte door bijvoorbeeld in uitgaansgebieden al ‘s nachts te vegen.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 21 van deze week (inlog)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Er is volgens wijlen mijn vader nog een oplossing: leg alle plagertjes zout op de staart, probleem zo opgelost. Ook hier weer zgn groen drambeleid met niet doordenken van de gevolgen. Het is zo maar weer oorzaak van grote epidemieën zeker als er nog 70 miljoen klaar staan voor emigratie naar ons land.(CDA cijfers)
Ctgb
Een nuancering bij dit artikel: professionals mogen ook na 2023 rodenticiden blijven gebruiken en bestrijding vanuit de gemeenten valt onder de professionals. Zo bezien verandert er in 2023 dus niets. Zie ook:

https://www.ctgb.nl/actueel/nieuws/2019/09/10/ro …
Pieter
Het probleem is dat mensen onnadenkend overal troep en eten laten slingeren. Daar komen die beesten op af.

Gelukkig zijn er nog mensen die denken om het milieu en niet zoals de boeren lukraak alles onnodig vergiftigen.
Paul / projectleider
De hoeveelheid ratten is afhankelijk van het aanbod aan voedsel, niet de hoeveelheid gif...



Sterker nog als je ratten vangt, is er weer meer ruimte voor jonge ratten...

Toine Goossens
Op naar de volgende volksopstand. Nu tegen ratten die zich de openbare ruimte eigen maken.



De stikstofcrisis maakt duidelijk dat de grenzen van de tolerantie van burgers en bedrijven is bereikt. Wat heeft het strikte natuur- en milieu beleid Nederland gebracht:



* Afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen

* Afschot van Damherten op verschillende plaatsen in NL

* Afschot van dassen in Limburg

* Afschot van wilde zwijnen die in Limburg tuinen verwoesten (ook doe houden zich niet aan de afspraak om binnen het eigen gebied te blijven)

* Het platleggen van 2 belangrijke bedrijfssectoren vanwege te strikte normen voor PFAS en stikstoftoerekening aan Natura 2000 gebieden.

* Het verbranden van import hout in de modernste kolencentrales van Europa, wat vuiler is en een enorme smak geld kost

* Het stilleggen van kolencentrales, terwijl elders in Europa de veel vuilere en inefficiënte bruinkoolcentrales lustig doordraaien.

* Een programma om het betegelen van tuinen tegen te gaan, terwijl het regenwater tussen de voegen van de tegels in de grond verdwijnt.

* Het wegjagen van snorscooters van de fietspaden

* Het verbieden van roken in de openbare ruimte

* Het verbieden van roken in horeca gelegenheden die alleen voor rokers toegankelijk zijn

* Het plan om in Utrecht autorijden actief te bestrijden zonder enige interesse waarom er mensen zijn die geen keus hebben



Een beperkte groep Nederlanders legt meer en meer haar normen en waarden op aan anderen. Wat dat voor invloed heeft op het leven van die anderen is volledig ondergeschikt. Nog even en dan wordt ook dit racisme genoemd.

Toine Goossens
Komt bij:



* Verplicht van het (aard)gas af. Terwijl nog volstrekt onduidelijk wat andere technische vernieuwing ons zal brengen
Gerard
@WD Lekker ongenuanceerde opmerking (en hier niet relevant) over boeren. Heb je wel eens een boerderij bezocht? Met een boer gesproken? Of reageer je altijd onwetend op dit soort onderwerpen? Er zijn landen waar rattenplagen de complete oogst vernietigen. Heb je wel eens nagedacht over wat dit zou betekenen voor onze 17 miljoen inwoners? Boeren moeten aan strenge normen voldoen voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. En ja; dat zou ook nog wel minder kunnen. Maar de afweging gif t.o.v. eten voor 17 miljoen inwoners moet soms ook gedaan worden. Tip: ga dan eens praten op een boerderij. Praten helpt soms om zaken te verduidelijken. Schreeuwen zoals jij doet werkt niet zo goed...
Hans / afdelingsmanager
Helaas zitten de meeste ratten in de politiek..
B. Janssen / Ambtenaar
De mens in verstedelijkt gebied is grotendeels zelf verantwoordelijk voor het gegeven dat ze een perfect leefgebied voor de rat creëren. Met onze welvaart en ons lompe weggooi gedrag zorgen we voor een overdaad en voedsel. En schuilplekken zijn er ook genoeg, want voedsel halen ze echt niet persé op de plek waar ze wonen. Om dan maar simpelweg met gif alles te willen oplossen is niet verstandig, maar als soms moet het wel. Onze Toezichthouder op Moraal en Gedrag zou zich beter wat meer kunnen bemoeien met de onnadenkende burger die heel veel klaagt, maar zelfs niks doet aan de rotzooi die wij er van maken. Maar meestal moet je gedrag van mens en dier eerst begrijpen voordat je dingen kan "bijsturen".
Advertentie